• Architecture & Design

    Adult Playground


    Φωλιασμένο στην καρδιά του Παγκρατίου, αυτό το διαμέρισμα που φέρει τη σχεδιαστική υπογραφή του Γιάννη Μαχαιρά, παντρεύει αβίαστα τη μοντέρνα αισθητική με μια νότα νοσταλγίας της δεκαετίας του ’70.

    Ο πειραματισμός ήταν το κλειδί για αυτό το έργο της χώρας των θαυμάτων – για να μεταμορφωθεί το παλιό εγκαταλελειμμένο διαμέρισμα σε μια πλήρως λειτουργική παιδική χαρά για ενήλικες χωρίς όρια. Σχεδιασμένο για να είναι καταφύγιο και φωλιά συνεχούς ευχαρίστησης, το εσωτερικό αναδιαμορφώθηκε πλήρως για να δημιουργήσει ένα καθηλωτικό αισθητηριακό ταξίδι ψυχολογίας χρώματος, ώστε να αντικατοπτρίζει μια παιχνιδιάρικη και διαδραστική αισθητική.

    Φυσικά, αντανακλά την έμπνευση που προέρχεται από το κτίριο, δίνοντάς του μια σύγχρονη ατμόσφαιρα από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Αυτό επιτεύχθηκε συνδυάζοντας απροσδόκητα χρώματα, υφές, έπιπλα και φωτιστικά. Οι παιχνιδιάρικες λεπτομέρειες αναπηδούν η μία μέσα από την άλλη.

    Μια μοντέρνα αισθητική και τολμηρή σχεδίαση, η οποία εμπεριέχει πολλές μικρές λεπτομέρειες, όπως τα χερούλια στα ντουλάπια, τις ταιριαστές αποχρώσεις κουρτινών που δίνουν στα δωμάτια ένα όραμα απείρου, δημιουργώντας ένα εσωτερικό κουκούλι ουράνιου τόξου σε συνδυασμό με διαχρονικά μαρμάρινα τραπέζια και πλάκες αντιθέσεων – όπως η πορτοκαλί απόχρωση στο μπάνιο.

    Με την υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης, μπαίνει κανείς σε αυτόν τον χώρο και δεν νιώθει όρια – μεταμορφώνεται σε ελεύθερο πνεύμα, καθώς η χρήση χρώματος είναι μια τολμηρή δήλωση, χωρίς φόβο, από μόνη της.

    Τέλος, μια παιδική χαρά για ενήλικες θα πρέπει να “αναπνέει” τη βιωσιμότητα, καθώς έχουμε ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον. Έτσι, χρησιμοποιήθηκαν ξύλινοι ανεμιστήρες οροφής αντί για κλιματισμό, κουφώματα αλουμινίου τελευταίας τεχνολογίας, ηλιακό και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου για συσκευές και θέρμανση, ενώ παράλληλα σύγχρονα κατασκευασμένα έξυπνα έπιπλα δημιουργήθηκαν από εγχώριους τεχνίτες και υφάσματα επιλέχθηκαν από τοπικούς μεμονωμένους μύλους.

    //

    www.yiannismachairas.com

    Photography: Panagiotis Baxevanis

    Διαβάστε επίσης:

    Το House 75,9 του Omer Arbel στο Βανκούβερ είναι άχρονο και (σχεδόν) εξωγήινο

    Down the rabbit hole: Η σμίλευση ενός μαξιμαλιστικού λαχανόκηπου για την Hermès Hong Kong

    Το μέλλον συγκρούεται με το παρελθόν σε ένα σπίτι σχήματος UFO στην Ισπανία



    ΣΧΟΛΙΑ