• Architecture & Design

    A’ Design Award Silver 2024 για το Serpentine House

    • NewsRoom


    Με μία από τις πιο σημαντικές διακρίσεις παγκοσμίως (στην κατηγορία Architecture, Building and Structure Design) βραβεύθηκε η κατοικία στο Ελληνικό με την υπογραφή της Potiropoulos + Partners.

    Καινοτόμος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, με πλήρη συνείδηση του αστικού τοπίου, βασισμένος στη δημιουργικότητα, στην έρευνα και στον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν την φιλοσοφία και το σχεδιαστικό στίγμα της Potiropoulos+Partners.

    Το γραφείο δημιουργεί έργα υψηλής ποιότητας για τους πελάτες του μέσω μιας συνθετικής προσέγγισης που διερευνά νέους τρόπους σκέψης και έκφρασης, συμπυκνώνοντας στις προτάσεις του πολύπλευρες νοηματικές, συντακτικές και φαντασιακές προθέσεις.

    Το γραφείο ιδρύθηκε το 1989 από τους Δημήτρη Ποτηρόπουλο και Λιάνα Νέλλα-Ποτηροπούλου – μετά από δεκάδες βραβεία ανά τα χρόνια, παραμένει στην κορυφή ως ένα εκ των μεγαλύτερων αρχιτεκτονικών γραφείων αιχμής στην Ελλάδα.

    Εκ των πραγμάτων, επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη και η τελευταία βράβευση. Άλλωστε, η κριτική επιτροπή του A’ Design Award & Competition (αποτελείται από καταξιωμένους designers, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, αλλά και επιδραστικά μέλη των μέσων ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο), απένειμε το εν λόγω βραβείο στην Potiropoulos+Partners αναγνωρίζοντας ότι το design του κτιρίου αποτελεί την αιχμή του δόρατος ως προς τον σχεδιασμό και την καινοτομία, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την αφοσίωσή του εν λόγω αρχιτεκτονικού γραφείου στον σχεδιασμό και την παραγωγή σύγχρονης και προωθημένης αρχιτεκτονικής διεθνώς.

    Το έργο βρίσκεται στα Νότια προάστια των Αθηνών, στο Ελληνικό, σε μια γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή, ανάμεσα στην ακτή και το παλιό αεροδρόμιο – μια περιοχή που ορίζεται από μεγάλα οικόπεδα με χαμηλά κτίρια κατοικιών και μια σχετική έλλειψη «αστικών» σημείων αναφοράς του γύρω τοπίου.

    Πώς περιγράφει η Potiropoulos + Partners το έργο

    Η αρχιτεκτονική χειρονομία μιας μακράς ρέουσας μορφής σε σχήμα «L» κατά μήκος των δύο κύριων άκρων του οικοπέδου επιδιώκει να δημιουργήσει ένα φίλτρο μεταξύ του περιβάλλοντος τοπίου και του αρνητικού του που προκύπτει, μια αυλή παρόμοιας κλίμακας με το αποτύπωμα του κτιρίου.

    Αυτή η ρευστή μορφή «στενεύει» και «διευρύνεται» για να δημιουργήσει «ένταση» με την κλειστή αυλή, αλλά είναι άκαμπτη κατά μήκος της περιμέτρου του χώρου, σχηματίζοντας μια καλά ορισμένη άκρη.

    Οι καμπύλες άκρες της κτιριακής μάζας απαλύνουν την άκαμπτη εμφάνιση προς τον περίγυρο, περιμένοντας μια «αλλαγή», όπου ο όγκος της κατοικίας, η εσωτερική αυλή και το εξωτερικό σκηνικό θα συνδέονται σε μια ισορροπημένη συνέργεια, ενωμένα με το φυσικό φως, προσδιορίζοντας το αναγνωρίσιμο όριο και την τεταμένη και συνεχή σχέση του μεταξύ του κτιρίου και του εσωτερικού διαμορφωμένου χώρου.

    Η μορφή του κτιρίου εκτείνεται από μια σειρά από μεγάλες πέργκολες για να καλύψει τμήματα της αυλής και να δημιουργήσει μια μάλλον «σκηνοθετημένη» ακολουθία κλειστών/ανοιχτών και ημιυπαίθριων χώρων όπου ταυτόχρονα υποδεικνύει διαφορετικά επίπεδα διαφάνειας και αδιαφάνειας με μεγάλα ανοίγματα προς τον κήπο.

    Το κτιριακό πρόγραμμα εκτείνεται σε δύο ορόφους με τους κύριους χώρους καθιστικού στο ισόγειο και τους χώρους ύπνου στον επάνω όροφο, μαζί με το family room, για να διατηρούνται τα επίπεδα θορύβου υπό έλεγχο, με εξαίρεση το master bedroom που βρίσκεται σε ιδιωτική γωνιά της κάτοψης του ισογείου, εκμεταλλευόμενη τον προσανατολισμό, και με άμεση πρόσβαση σε απομονωμένο χώρο του κήπου και της πισίνας.

    Στρατηγικά τοποθετημένη στο κέντρο της αρθρωτής μορφής και προορισμένη να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης είναι η κουζίνα, όπου μπορεί κανείς να “επιβλέπει” τις επίσημες και ανεπίσημες δραστηριότητες ως μέρος της καθημερινής ζωής.

    Οι πρόσθετες λειτουργίες περιλαμβάνουν εξωτερικό γήπεδο μίνι μπάσκετ, γυμναστήριο και χώρο γραφείου με δική του είσοδο σε ένα μικρό κτήριο-δορυφόρο, απέναντι από την πισίνα.

    Μεγάλα ανοίγματα «διαπερνούν» τη ρευστή φόρμα, χορογραφούν και «αφηγούνται» την πράξη της κατοίκησης, αναδεικνύοντας τη σύνδεση των κτιρίων με τη φύση, πλημμυρίζοντάς τα με φυσικό φως.

    //
    www.potiropoulos.gr/
    3D VISUALIZATION: Batis Studio

    Διαβάστε επίσης: 

    Επιστροφή στο μέλλον του επικού design: Το πιο εμβληματικό έργο του Marcel Breuer επανασυστήνεται στις επόμενες γενιές

    Όταν το whiskey συναντά το design: Η Zaha Hadid Architects, το Dalmore και η ιστορία πίσω από αυτό το άκρως συλλεκτικό αντικείμενο

    Η Rimowa πίσω από το hype: Πώς μεταμόρφωσε τη βαλίτσα ταξιδιού σε βασικό στοιχείο πολυτέλειας



    ΣΧΟΛΙΑ