ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το γραφείο Potiropoulos + Partners ιδρύθηκε το 1989 από τον Δημήτρη Ποτηρόπουλο και την Λιάνα Νέλλα-Ποτηροπούλου και έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία αιχμής στην Ελλάδα, με διεθνή παρουσία.
Η avant garde σχεδιαστική φιλοσοφία του γραφείου Potiropoulos+Partners, το οποίο υπογράφει σημαντικό μέρος της πιο προηγμένης αρχιτεκτονικής που σχεδιάζεται και κτίζεται σήμερα στη χώρα μας, έχει συμβάλει στην εδραίωση της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του ταυτότητας.
Στα 30 χρόνια της πορείας του – μιας διαδρομής ευφάνταστης αλλά και βαθιά βιωματικής, με πλήρη συνείδηση των σύγχρονων αρχιτεκτονικών ζητημάτων και τάσεων – πολυάριθμα έργα του ξεχώρισαν και διακρίθηκαν.
Σήμερα το γραφείο Potiropoulos+Partners βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων στην χώρα μας, τις συνδιαμορφώνει με έργα αιχμής που καλύπτουν όλες τις τυπολογίες και τις κλίμακες της αρχιτεκτονικής παραγωγής.
Η δημιουργική ομάδα ταλαντούχων αρχιτεκτόνων της Potiropoulos+Partners απευθύνεται πλέον στην διεθνή αγορά, εξετάζοντας μέσα από το καινοτόμο έργο της νέες προσεγγίσεις αρχιτεκτονικής σκέψης και έκφρασης.
Η πρόσφατη συμμετοχή στο team της δεύτερης γενιάς, αυτή του Ρήγα Ποτηρόπουλου, προσδίδει νέα πνοή στη δουλειά του γραφείου, βασισμένη στην έρευνα και την νεωτερικότητα, στοιχεία άλλωστε, που από την ίδρυσή του διαμόρφωσαν διαχρονικά το σχεδιαστικό του στίγμα. Φιλοδοξία του γραφείου Potiropoulos+Partners είναι να συμβάλλει στη νέα αισθητική της Ελλάδας του 21ου αιώνα, με έναν αρχιτεκτονικό λόγο ποιητικό, ευρηματικό, καινοτόμο, και ταυτόχρονα ευαισθητοποιημένο απέναντι στο περιβάλλον και τις σύγχρονες ανθρώπινες ανάγκες.
Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Technische Hochschule Darmstadt, ενώ η Λιάνα Νέλλα–Ποτηροπούλου, μετά την αποφοίτησή της από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Pennsylvania.
«Η αρχιτεκτονική αποτελεί κομβικό συνδετικό στοιχείο της σχέσης μας», δηλώνουν οι ίδιοι.
Η στενή μεταξύ τους συνεργασία μεταφράζεται στην πράξη σε κοινή επεξεργασία των projects, πάντα με βάση ένα «βαθύτερο νοηματικό υπόβαθρο» που αναζητείται από την πρώτη στιγμή και δεν εγκαταλείπεται ποτέ έως την τελική διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής πρότασης.
Όπως χαρακτηριστικά γράφει και ο Δημήτρης Φιλιππίδης στο εισαγωγικό του σημείωμα στην μονογραφία «Ποτηρόπουλος Δ+Λ Αρχιτέκτονες» (εκδόσεις «Ποταμός»): «Εφόσον το επέτρεπαν οι συνθήκες του επαγγέλματος, δεν σταμάτησε ή αμβλύνθηκε ποτέ εκ μέρους τους η διερεύνηση των σχέσεων του συμβολισμού με τον σχεδιασμό. Σταθερή τους άλλωστε πρόθεση, σύμφωνα με κοινή τους δήλωση, ήταν να δημιουργήσουν κτίρια που θα αγγίζουν την ψυχή και το μυαλό του ανθρώπου, οδηγώντας τον σε αναπάντεχες εμπειρίες».
Το γραφείο «Potiropoulos+Partners» εδώ και 30 χρόνια έχει δημιουργήσει σειρά σημαντικών έργων που εκτείνονται σε όλο το φάσμα των αρχιτεκτονικών επιλογών, όπως κατοικίες, ξενοδοχεία, τουριστικά συγκροτήματα, συνεδριακά και εμπορικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, εξοχικές κατοικίες, γραφεία, κτίρια εκπαίδευσης, μουσεία, δημαρχεία κ.λπ. Στα έργα του γραφείου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: η Μαρίνα του Φλοίσβου, οι Εξοχικές Κατοικίες Navarino Residences στην Costa Navarino, το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης στο ΟΑΚΑ, το Κτιριακό Συγκρότημα της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», το πολυβραβευμένο Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, κ.α.
Το γραφείο Potiropoulos+Partners έχει επανειλημμένα τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων: 1ο βραβείο για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Σάμο, 3ο βραβείο για το Συγκρότημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο Μαρούσι, 2ο βραβείο για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με το Studio Daniel Libeskind, 1ο βραβείο για την Ανακαίνιση του Κτιριακού Συγκροτήματος «Εκμετζόγλου» στον Βόλο, διάκριση για το Grand Egyptian Museum στο Κάιρο, κ.α.
Παράλληλα έχει αποσπάσει σημαντικά διεθνή βραβεία, όπως το Βραβείο «Architizer A+» για το «Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών» το 2016 και για την «Beach Front Villa – Navarino Residence» το 2017, ενώ προτάθηκε από το Ιδρύμα «Mies van der Rohe» για τα Βραβεία «Mies van der Rohe 2015 – Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Σύγχρονη Αρχιτεκτονική».
Επίσης βραβεύτηκε με τα «Special Mention» και «Winner» των «German Design Awards 2018», του έγκριτου, διεθνούς φήμης οργανισμού «German Design Council», καθώς και πρόσφατα με τα «World Architecture Community Awards 2018» για τα έργα: «Βeach Front Villa – Navarino Residence», «Touristic Development of Luxury Suites in Kavouri» και «Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών». Το 2018, το project του γραφείου «Mykonos White Boxes Resort» απέσπασε το Χάλκινο Βραβείο στα «A’ Design Awards», από τα πιο σημαντικά βραβεία σχεδιασμού παγκοσμίως.
Με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του γραφείου Potiropoulos+Partners, ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος και η Λιάνα Νέλλα-Ποτηροπούλου, μεταξύ άλλων, δήλωσαν:
«Υπάρχει μία άποψη στην χώρα μας, που θέτει το ψεύτικο δίλημμα ανάμεσα σε ένα αδιάφορο κτίριο και σε έναν σχεδιασμό εφήμερο, της μόδας. Αυτό αποτελεί μία υπεραπλούστευση που πρέπει να αποφεύγουμε. Η αρχιτεκτονική δεν μπορεί να είναι, και δεν είναι, ένα αναλώσιμο προϊόν που παύει να υπάρχει αφού χρησιμοποιηθεί.
Αντίθετα, ο σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός καλείται να επανερμηνεύσει τα πολλαπλά και ευαίσθητα δυναμικά πεδία που απελευθερώνει η ίδια η εξέλιξη της κοινωνίας, εξετάζοντας πιο βαθιές οπτικές γωνίες νοηματοδότησης του αρχιτεκτονικού χώρου, εκδήλωσης της φαντασίας, ενεργοποίησης των αισθήσεων και των συναισθημάτων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μία κατοικία στη Σύρο ανοίγει διάλογο με το περιβάλλον (14 pics)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια πολυβραβευμένη θερινή κατοικία στη Χαλκιδική που δεν μοιάζει με καμία άλλη (14 pics)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση