ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα… Ειδικά μάλιστα όταν αυτά τα παιδιά, ηλικίας 11 έως 14 ετών, μαθητεύουν στα… χρηματοοικονομικά εργαστήρια του CityLab. Ενός πρωτοποριακού χώρου ανάπτυξης της δημιουργικής ευφυίας, όπου η χρήση της ρομποτικής είναι το πλέον εξελιγμένο «εργαλείο» εκμάθησης, μέσα στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες που βρίσκονται στον Άλιμο (Γ. Κονδύλη 4).
Την περασμένη Παρασκευή, περίπου 20 μικροί «οικονομολόγοι» πέρασαν τις πύλες του κτιριακού συγκροτήματος της ΕΧΑΕ, προκειμένου να δουν ζωντανά τη λειτουργία του χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Στις 3 το μεσημέρι τα παιδιά βρέθηκαν στον «ναό» του χρήματος. Έχοντας μαζί τους τον ιδρυτή του CityLab και πρώην τραπεζικό στέλεχος Δημήτρη Μπλουγουρά, όπως επίσης και τον καθηγητή τους Παντελή Χάρτιο. Οι γονείς έμειναν απ’ έξω, καθώς όπως τους ειπώθηκε «δεν μπορείτε να μπείτε – πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά».
Άλλωστε αυτά είχαν την πρωτοκαθεδρία της επίσκεψης στο χρηματιστήριο, το σκοπό της οποίας εξηγεί ο Δημήτρης Μπλουγουράς: «Θέλουμε να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με το πραγματικό Industry και τους επιστήμονες/μηχανικούς που το απαρτίζουν. Nα δουν τα ίδια, το εάν και κατά πόσο θα ταιριάζουν σε αυτό, στο μέλλον. Ήρθαμε λοιπόν στο ΧΑ λοιπόν με τα τμήματα Financial και Software Engineering καθώς και τα μεγάλα παιδιά της Ρομποτικής».
Από τη δική του πλευρά, ο Παντελής Χάρτιος προσθέτει: «Το ζητούμενο ήταν να ενημερωθούν τα παιδιά για το τι ακριβώς κάνουν οι Computer Engineers, Software Engineers, Financial Engineers και οι Computer Scientists στο Χρηματιστήριο. Για το τι ακριβώς κάνει το Χρηματιστήριο; Γιατί χρειάζεται; Τι γίνεται όταν αγοράζουμε μετοχές; Και, εν τέλει, σαν επαγγελματικός προσανατολισμός, να καταλήξουμε αν “θα μας άρεσε να κάναμε κάποια από τις δουλειές αυτές της ΕΧΑΕ στο μέλλον;”».
Ερωτήσεις που πέφτουν σαν χαλάζι…
Ο Προϊστάμενος στο τμήμα των σχέσεων του χρηματιστηρίου με τους επενδυτές, Στέλιος Κωνσταντίνου, ήταν εκείνος που ανέλαβε να κάνει την παρουσίαση. Τα παιδιά έβλεπαν, ανέλυαν και σχολίαζαν ζωντανά την αγορά. Με τις αφοπλιστικές ερωτήσεις τους να πέφτουν βροχή:
– Γιατί λέγεται ticker η σειρά με τις τιμές των πράξεων;
– Ποιος αποφασίζει σε πόσες μετοχές θα μοιραστεί η εταιρία και πόσες θα πουλήσει στους επενδυτές;
– Μπορώ να αγοράσω μετοχή και να μην την πουλήσω ποτέ;
– Αν μία εταιρία έχει 100 μετοχές και οι 50 διαφωνούν με τους άλλους 50, ποιος “νικάει”;
– Πώς γίνεται η ΕΧΑΕ να είναι εισηγμένη στην ΕΧΑΕ;
– Πώς βγάζει κέρδη η ΕΧΑΕ αφού οι συναλλαγές γίνονται μεταξύ των επενδυτών;
– Πότε δημιουργήθηκαν οι πρώτες μετοχές; Ποιος το σκέφτηκε και τι είχε στο μυαλό του;
– Γιατί αυτή η… ΓΔ έχει τον μεγαλύτερο τζίρο από όλες τις άλλες μετοχές, αλλά δεν έχει πράξεις, ούτε αγοραστές ούτε πωλητές;
– Πως ελέγχει κάποιος με το 5% μια εταιρία; Τι κάνουν τελικά οι άλλοι με το 95%;
– Μετοχές ή ομόλογα και γιατί;
– Τελικά όλη η αγορά και οι συναλλαγές είναι σε έναν υπολογιστή;
Σχεδόν επί ώρα τα παιδιά ρωτούσαν και έπαιρναν απαντήσεις, για οτιδήποτε τους φαινόταν περίεργο στα δικά τους μάτια.
Ακολούθησε η ξενάγηση των μικρών μαθητών στο data room, όπου και έδειξαν να εντυπωσιάζονται με το επίπεδο ασφαλείας. Για να ακολουθήσουν βροχηδόν οι νέες ερωτήσεις:
– Γιατί υπάρχουν διπλά μηχανήματα και εφεδρικό data center;
– Πως γίνεται και τα μηχανήματα αυτά δεν κλείνουν ποτέ;
– Τόσα πολλά καλώδια, στο μέλλον θα τα φτιάξουμε καλύτερα εμείς; Καλύτερα από οπτικές ίνες γίνεται;
– Τι μάρκα είναι οι servers; Τι προγράμματα τρέχουν;
Τα στελέχη του χρηματιστηρίου (Πορφύρης, Κοσκολέτος, Κεμενίδης) εξηγούσαν τα ακατάπαυστα ερωτήματα των παιδιών:
– Εσείς, τι σπουδάσατε και τι ακριβώς κάνετε εδώ;
– Μόνο ελληνικές μετοχές είδαμε, οι ξένες που είναι;
Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η κατά τα άλλα απολαυστική…»ανάκριση» των χρηματιστηριακών στελεχών, από τα παιδιά που μαθητεύουν στο CityLab. Επί του παρόντος, γιατί μελλοντικά κάποιο ή κάποια από αυτά μπορεί να έχουν θέσεις στο χρηματιστήριο της Αθήνας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος
- Αυτοδιαχείριση: Πάνω από 13 εκατ. ευρώ μοιράζει για τα πνευματικά δικαιώματα
- Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ: Περισσότερες από 65.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο
- Πεντάγωνο: Η Κίνα έχει αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο κατά 20%