Πλήθος από τμήματα αμφορέων ήταν το βασικό εύρημα της φετινής ανασκαφής στο περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων, που μόλις ολοκληρώθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Μαζί και ένα τμήμα ξύλου με τέσσερα καρφιά, που θεωρείται πιθανό να ήταν στατικό στοιχείο του πλοίου, το οποίο είχε ναυαγήσει πριν από 2000 χρόνια στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων σε βάθος 55 μέτρων.

Επίσης ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και ένα σιδερένιο στέλεχος με κυκλική απόληξη. Οι περισσότεροι από τους αμφορείς που ήταν στο πλοίο προέρχονταν από την Κω, εντοπίσθηκαν όμως και άλλοι από την Κάτω Ιταλία, όπως και ένας άγνωστου τύπου.

Κεραμική από το φορτίο του ναυαγίου των Αντικυθήρων

Κατά την υποβρύχια έρευνα, που συνάντησε αντίξοες καιρικές συνθήκες, έγινε αρχικά ο εκ νέου εντοπισμός του χώρου του ναυαγίου καθώς και νέα οριοθέτηση, δεδομένου ότι η τελευταία ανασκαφή είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2017. Εν συνεχεία ανελκύστηκαν πέντε σάκοι με άμμο, που είχαν αφεθεί στον βυθό από τότε.

Κατά τη διαδικασία του διαχωρισμού συλλέχθηκαν οστά, τα οποία θα αναλυθούν, κουκούτσια, κατά πάσα πιθανότητα ελιάς, χάλκινα καρφιά από το πλοίο, καθώς και ένας μπρούτζινος δακτύλιος άγνωστης προς το παρόν χρήσης. Συμπληρώθηκε εξάλλου με την μέθοδο της φωτογραμμετρίας και η σχεδιαστική αποτύπωση του χώρου του ναυαγίου, η οποία παρέμενε ημιτελής.

Να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά η έρευνα στα Αντικύθηρα είχε τη συνδρομή του πλοίου «Typhoοn», το οποίο παραχωρήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη γι΄αυτό το σκοπό.

Πρόκειται για ένα μοναδικό στο Αιγαίο σκάφος με μήκος 72 και πλάτος 16 μέτρα, εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μέσα ναυτικής πλοήγησης. Στην επιχειρησιακή πλατφόρμα του μάλιστα, φιλοξενούνται πέντε μεγάλα φουσκωτά, σε επιφυλακή ανά πάσα στιγμή για τις απαιτούμενες ανελκύσεις.

Ανελκύσεις φορτίου κεραμικής από το ναυάγιο των Αντικυθήρων με τη συμμετοχή του ερευνητικού πλοίου «Τυφώνας»

Επικεφαλής της ανασκαφής ήταν η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων δρ. Αγγελικής Σίμωσι, με επιστημονικό υπεύθυνο τον δρ Γεώργιο Κουτσουφλάκη. Επίσης για πρώτη φορά πήραν μέρος τέσσερις δύτες του Λιμενικού Σώματος: οι Δημήτριος Σταμούλης, Γεώργιος Λυτρίβης, Δημήτριος Χατζηασλάν και Αθανάσιος Κειτζής. Επιχειρησιακά υπεύθυνος της έρευνας ήταν ο Αλέξανδρος Παλατιανός, Αρχιπλοίαρχος (ε.α.) του Πολεμικού Ναυτικού.

Με την αποστολή αυτή ολοκληρώθηκε το πρώτο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα του ναυαγίου ενώ αρχίζει άμεσα η προετοιμασία για το νέο, από τον Μάιο του 2020 με την ελπίδα να έρθουν στο φως σημαντικότερα ευρήματα. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι οι πρώτες έρευνες που είχαν γίνει το 1900 -1901 στη σημείο του ναυαγίου είχαν φέρει στο φως 36 αγάλματα και τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων που εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Χορηγοί της έρευνας ήταν το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, η ελβετική ωρολογοποιία Hublot, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη και ο δήμος Κυθήρων Αντικυθήρων.

Ανέλκυση σάκου με άμμο από την ανασκαφή στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

 

Ο επιστημονικά υπεύθυνος της έρευνας Γεώργιος Κουτσουφλάκης ενώ μετακινεί αμφορέα από το φορτίο του ναυαγίουτων Αντικυθήρων

 

Αμφορέας στο κατάστρωμα του ερευνητικού πλοίου «Τυφώνας

 

Το ερευνητικό πλοίο «Τυφώνας» στον χώρο του ναυαγίου σε λειτουργία αυτόματης διατήρησης θέσης δίχως αγκυροβόλιο(Dynamic Positioning) κατά τη διάρκεια της έρευνας.

 

Ξύλινο τμήμα πλοίου με χάλκινα καρφιά που ανελκύστηκε από το ναυάγιο των Αντικυθήρων.