ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είστε λάτρεις των εικαστικών, αλλά και της τέχνης γενικότερα; Αν ναι, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε μία από τις παρακάτω εκθέσεις, οι οποίες ξεκινούν την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018. Οι εκθέσεις είναι ποικίλες και περιλαμβάνουν είτε έργα ζωγραφικής είτε εικαστικά projects, ακόμη και κολλάζ γραμματοσήμων(!), ενώ η μία εξ αυτών αποτελεί αφιέρωμα σε ένα μεγάλο ποιητή και δραματουργό. Όλες οι παρακάτω εκθέσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο.
1. Αλέξης Κυριτσόπουλος έκθεση “Ζωγραφιές με παρέες” στη Skoufa Gallery
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, στις 19.30, η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αλέξη Κυριτσόπουλου, με τίτλο, Ζωγραφιές με παρέες.
“Τριπολικός” δηλώνει χιουμοριστικά ο Αλέξης Κυριτσόπουλος και μέσα από αυτή την έκθεση επιχειρεί για πρώτη φορά να ενώσει αυτές τις τρεις διαφορετικές προσωπικότητες που κρύβει μέσα του – του στενού συνεργάτη του Διονύση Σαββόπουλου, του συγγραφέα και εικονογράφου παιδικών βιβλίων και του ζωγράφου – σε μία.
Εικόνες γνώριμες, παιχνιδιάρικες, γεμάτες αθωότητα (και πολύ κρυμμένο πόνο, όπως λέει ο ίδιος) κι άλλες πιο σκοτεινές ή λιγότερο “ομιλητικές” συναντώνται για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο, κοιτάζονται μεταξύ τους, κοιτάζουν τον θεατή, αλλά και τον δημιουργό τους κι επιχειρούν να διηγηθούν μια ιστορία: εκείνη της διαδρομής του Αλέξη Κυριτσόπουλου από τα πρώτα του ασπρόμαυρα σκίτσα ως το εμβληματικό Φορτηγό του Διονύση Σαββόπουλου κι από το “Παραμύθι με τα χρώματα” ως τις εικονογραφήσεις και τα εξώφυλλα για τα φιλοσοφικά δοκίμια του Στέλιου Ράμφου.
Εγκαίνια:
Τρίτη 20 Μαρτίου 2018
19.30
Διάρκεια έκθεσης:
20 Μαρτίου 2018 – 14 Απριλίου 2018
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: 10:00- 15:30
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00- 15:30 & 17:30- 21:00
Πού:
Skoufa Gallery
Σκουφά 4, Κολωνάκι
2. Θοδωρής Νικολάκης έκθεση ζωγραφικής/ κολλάζ με γραμματόσημα “Ανασύνθεση” στο Black Duck
Ο Θοδωρής Νικολάκης παρουσιάζει στην γκαλερί του Black Duck από τις 20 Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου μια ιδιαίτερη έκθεση ζωγραφικής/ κολλάζ με γραμματόσημα. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 30 έργα για τη δημιουργία των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί χιλιάδες κομματάκια γραμματόσημα. Με θεματολογία στηριγμένη στην ελληνική ποίηση, τη φύση και την ιστορία, η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει και τις πολλές δυνατότητες της τεχνικής αυτής.
Η τεχνική του κολλάζ με γραμματόσημα, στην Ελλάδα, έκανε την εμφάνισή της στα μέσα της δεκαετίας του 1960, από τον ηθοποιό Μίμη Φωτόπουλο που δημιούργησε και παρουσίασε τα πρώτα σχετικά έργα.
Από τότε τα γραμματόσημα, με το μικρό τους μέγεθος, με τα άπειρα θέματα και χρώματά τους χρησιμοποιούνται σε διάφορες παραγωγικές τεχνικές Τα συναντάμε στη διακόσμηση διαφόρων αντικειμένων, όπως έργα τέχνης, μικροέπιπλα, κουτιά συσκευασίας δώρων αλλά και στη δημιουργία εικόνων. Πότε ανάμεσα σε άλλα ετερόκλητα υλικά και πότε μόνα τους σε διάφορους συνδυασμούς.
Κυρίως χρησιμοποιούνται σαν μοναδικό υλικό σε κάποιο έργο, συνήθως δε χρησιμοποιούνται σαν χρώμα, είτε ολόκληρα είτε τεμαχισμένα.
Στην περίπτωση αυτή μάλιστα το έργο είναι πιο κοντά στη ζωγραφική, δεδομένου ότι από την τεχνική του κολλάζ κρατάει μόνο την πρακτική διαδικασία, δηλαδή την κόλληση των γραμματοσήμων, ενώ από την ζωγραφική κρατάει το σχέδιο και τη συγκεκριμένη χρήση χρώματος για κάθε ξεχωριστή φόρμα.
Η δυσκολία στη συγκέντρωση αρκετών ποσοτήτων γραμματοσήμων και ο απαιτούμενος χρόνος για τη δημιουργία ενός έργου κάνουν αυτή τη δημιουργική δουλειά ασύμφορη επαγγελματικά. Πράγμα που με τη σειρά του εμποδίζει την ευρεία χρήση των γραμματοσήμων, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή παραγωγή έργων και από λίγους καλλιτέχνες, κατά κύριο λόγο ερασιτέχνες αλλά πραγματικούς εραστές της τέχνης.
Εγκαίνια:
Τρίτη 20 Μαρτίου 2018
19.30
Διάρκεια έκθεσης:
20 Μαρτίου 2018 – 1η Απριλίου 2018
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως και Πέμπτη : 13.00 – 22.00
Παρασκευή και Σάββατο : 13.00 – 19.00
Κυριακή: 13.00 – 18.00
Πού:
Black Duck Multiplarte –Ντόρα Ρίζου (Cafe-Bar-Restaurant-Gallery)
Χρήστου Λαδά 9α, Κέντρο Αθήνας
3. Νίκος Σαρλής έκθεση “Distortion, delay and reverb” στη Γκαλερί 7
O καλλιτέχνης θα παρουσιάσει τα τελευταία του μεγάλων διαστάσεων ζωγραφικά έργα σε χαρτί.
Η επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Κωστή αναφέρει για τη δουλειά του καλλιτέχνη:
«Είτε ως κυματομορφές ηχητικών φαινομένων παραμόρφωσης του ήχου, όπως μας δείχνει και με τον τίτλο του, είτε ως δοκιμές με την ύλη, την παράδοση των masters και τα σημερινά ερωτήματα της ζωγραφικής, μας παρουσιάζει μια πρόταση που καθιστά άτοπη την αμφισβήτηση του μέσου και το ενδιαφέρον διαρκώς επίκαιρο. Τα έργα του προσκαλούν στη θέαση και παρατήρηση, έχοντας δημιουργήσει μια πολλαπλά διαστρωματωμένη και επεξεργασμένη επιφάνεια, η οποία παράλληλα επιτυγχάνει μια σχεδόν ψηφιακή επιπεδότητα. Το χρώμα, ως φως και το φως ως προέκταση του ήχου διυλίζονται μέσα από τα ηχητικά εφέ παραμόρφωσης εξομοιώνοντας είτε φυσικούς είτε “φανταστικούς” χώρους με εικόνες που φαίνονται σαν να οπτικοποιούν μια μουσική».
Εγκαίνια:
Τρίτη 20 Μαρτίου 2018
19.30
Διάρκεια έκθεσης:
20 Μαρτίου 2018 – 14 Απριλίου 2018
Ώρες λειτουργίας:
Τετάρη, Σάββατο: 11:00 – 15:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00
Πού:
Γκαλερί 7
Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου, Κολωνάκι
4. Χρήστος Μποκόρος έκθεση “Ηρωικά Αναστάσιμα” στα εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή (μετά μουσικής)
Ο Χρήστος Μποκόρος δίνει το «εικαστικό του παρών» στα εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή με αφορμή την επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη Σαρακοστή, την Ανάσταση και την ανοιξιάτικη εποχή που διανύουμε.
Ηρωικά αναστάσιμα είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη που επιστρέφει στα εικαστικά δρώμενα μετά την πολυσυζητημένη παρουσία του στο Μουσείο Μπενάκη (2016 και 2017). Στην έκθεση της Ελληνογερμανικής Αγωγής, η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εκπαιδευτηρίων, ο Χρήστος Μποκόρος παρουσιάζει μια επιλογή από το συνολικό του έργο,19 ζωγραφικές δημιουργίες, λάδι σε πανιά και ξύλα διαφόρων διαστάσεων.
Οι σημαίες του καλλιτέχνη, άλλοτε γεμάτες φλόγες κι άλλοτε με σκόρπια, άγρια τριαντάφυλλα, το αφιέρωμα στον Γεώργιο Τερτσέτη, (ο δικαστής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που αρνήθηκε να υπογράψει τη θανατική του καταδίκη), το τετράπτυχο αφιέρωμα στην ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου και τόσα άλλα έργα μας θυμίζουν τι εστί Ήρωας «σε μια εποχή που αναδεικνύει βολεμένους θεατές», όπως λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Επιπλέον τα έργα του ζωγράφου εμφορούνται από το πνεύμα της εποχής της Άνοιξης.
Για το σκεπτικό των έργων αυτής της «ανθισμένης» έκθεσης του ζωγράφου θα μιλήσει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της η Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης, κ. Αθηνά Σχινά, επιμελήτρια της έκθεσης.
Η βραδιά θα ολοκληρωθεί μουσικά στο ίδιο πνεύμα με τον σημαντικό Έλληνα συνθέτη, Νίκο Ξυδάκη, να ερμηνεύει στο πιάνο αποσπάσματα από τον Διονύσιο Σολωμό.
Εγκαίνια:
Τρίτη 20 Μαρτίου 2018
20.00
Διάρκεια έκθεσης:
20 Μαρτίου 2018 – 30 Μαρτίου 2018
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-20:00
Σάββατο, Κυριακή: 10:00-14:00
Πού:
Ελληνογερμανική Αγωγή
Δημητρίου Παναγέα, Παλλήνη
5. Μαρία Γλύκα εικαστική έκθεση “Ξυπνάς σε α’ πρόσωπο” στο Beton 7
Συνεχίζοντας την διερεύνηση των προσωπικών αντικειμένων στην καθημερινότητα και τη σχέση τους με το χώρο, την ανάμνηση, την διαχρονικότητα και την μεμονωμένη στιγμή, η Μαρία Γλύκα με την έκθεση “Ξυπνάς σε α’ πρόσωπο” επιχειρεί να δημιουργήσει μια πλατφόρμα χαρακτήρων μέσα από τον προσωπικό μας καθημερινό χώρο, την πόλη.
Οι χαρακτήρες που κινούνται στο αστικό τοπίο, μένουν σε δυσανάλογα δωμάτια σπιτιών, μαζί με καθοριστικά για τη ζωή τους έπιπλα και αντικείμενα, ψωνίζουν μοναχικά σε πολυκαταστήματα συνήθως άδεια και μετακινούνται συχνά με μέσα μεταφοράς. Τα πράγματά τους, καθορίζουν τις αποφάσεις τους και είναι μέρη της πραγματικότητας αυτής. Δεν είναι απλά αντικείμενα μιας κάποιας χρήσης ακόμα κι αν είναι εφήμερα ως προς την κατασκευή τους, δεν είναι απλά αναμνηστικά αλλά μέρος των σημαντικών τους σχέσεων με τους άλλους ανθρώπους. Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα, φυσικό ή τεχνητό και ο χώρος που όλα συνυπάρχουν έχει σημασία ενώ συχνά έχει τόση σημασία όσο η ίδια η ύπαρξη των προσώπων.
Η ζωή των χαρακτήρων είναι ιδωμένη μέσα από συγκεκριμένα πλαίσια που αφήνουν μόνο μια ορισμένη πραγματικότητα να φανεί. Τα “κάδρα”πλαισιώνουν την αλήθεια κρύβοντας αυτά που βρίσκονται εκτός: εσωτερικά ντουλαπιών, συρτάρια μισόκλειστα, πόρτες και ανοίγματα σπιτιών,παράθυρα τρένων, πλοίων, αυτοκινήτων, διαχωριστικά και μεσοδιαστήματα βαγονιών, οθόνες και σύγχρονες μικροσυσκευές, μισογκρεμισμένοι τοίχοι,πεζοδρόμια με τρύπες, άσφαλτοι που καταλήγουν σε γκρεμούς, κενά εκεί που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, φυσικά προϊόντα ή επεξεργασμένες τροφές.
Οι λεπτομέρειες των κινήσεών τους περιγράφουν μια μετακίνηση που δεν έγινε, μια απόφαση που δεν πάρθηκε, μια συνθήκη που κανείς δεν την εκμεταλλεύθηκε, μια στιγμή που χάθηκε. Η ροή των ζωγραφισμένων ξεθωριασμένων εικόνων διακόπτεται συχνά από την ματιά των άλλων που παρατηρούν τους χαρακτήρες. Η θραυσματική αφήγηση της ιστορίας -που αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει- υπονομεύεται από την θέση των στιγμιαίων αυτών παρατηρήσεων, από τυχαίες εικόνες που έρχονται να συνοδεύσουν φαινομενικά άσχετες στιγμές.
Εγκαίνια:
Τρίτη 20 Μαρτίου 2018
20.00
Διάρκεια έκθεσης:
20 Μαρτίου 2018 – 5 Απριλίου 2018
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 14:00 – 19:00
Πού:
Beton 7
Πύδνας 7, Βοτανικός
6. Αφιέρωμα στον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα: Ομαδική εικαστική έκθεση “Τα Μάγια της Πεταλούδας” στον Ιανό
Η Ιανός Αίθουσα Τέχνης με την ευκαιρία της επετείου της συμπλήρωσης 120 ετών από τη γέννηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, διοργανώνει ένα εικαστικό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Ισπανού ποιητή, που υπήρξε για τους Έλληνες ένας οικείος ξένος. Παρότι πέρασαν 82 χρόνια από την τόσο άγρια δολοφονία του, ο μύθος του παραμένει ζωντανός στη χώρα μας μέσω του έργου του, που δεν έπαψε να διαβάζεται, να παίζεται και να αγαπιέται από όλες τις γενιές.
Τα “Μάγια της πεταλούδας” υπήρξε το πρώτο έργο του Λόρκα. Πέρα από το γεγονός όμως πως ο τίτλος αυτός σηματοδοτεί την συγγραφική αφετηρία του ποιητή, η πεταλούδα είναι κι ένα σύμβολο που μας υπενθυμίζει το δίδαγμα των αλλαγών και της μεταμόρφωσης, την ελευθερία και το πέταγμα της ψυχής, στοιχεία που χαρακτήρισαν τα χρόνια, το έργο και τη ζωή του ποιητή. Ελπίζουμε και θέλουμε το εικαστικό αφιέρωμα στον κόσμο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα να είναι ένα αξιομνημόνευτο ταξίδι, μια αισθητική κατάδυση στις ρίζες του Ντουέντε το 2018.
Η συγκεκριμένη έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στη συνέχεια στη Μαδρίτη και τη Γρανάδα, με τη φροντίδα της Ελληνικής Πρεσβείας.
Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Στέλιος Αλεξάκης, Γιάννης Αδαμάκης, Ελέσα Αντύπα, Νεκτάριος Αποσπόρης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δημήτρης Γιαννέλος, Στέφανος Δασκαλάκης, Γιάννης Ευθυμιάδης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Πέρρος, Μιχάλης Ρούγκας, Γιώργος Σαλταφέρος, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή.
Εγκαίνια:
Τρίτη 20 Μαρτίου 2018
20.30
Διάρκεια έκθεσης:
20 Μαρτίου 2018 – 19 Μαΐου 2018
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 21:00
Σάββατο: 09:00 – 20:00
Πού:
IANOS Αίθουσα Τέχνης
Σταδίου 24, Κέντρο Αθήνας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επτά διαλέξεις και σεμινάρια για να παρακολουθήσετε δωρεάν αυτή τη βδομάδα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 6+1 προβολές ταινιών με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο IANOS τιμά τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα με 2 ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»