ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Οι χριστουγεννιάτικες σαλάτες πέρα από το ότι πρέπει να είναι νόστιμες πρέπει να ξεχωρίζουν αλλά και να εντυπωσιάζουν! Εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες από τους κορυφαίους μάγειρες για να σερβίρετε πρωτότυπα τις χριστουγεννιάτικες σαλάτες σας, πάντα με απλά υλικά που έχετε στην κουζίνα σας. Σκοπός μας είναι να στήσουμε υπέροχα και εορταστικά διακοσμημένες χριστουγεννιάτικες σαλάτες για το τραπέζι της γιορτής.
Χριστουγεννιάτικη σαλάτα από τη Αργυρώ
Φτιάχνεται πανεύκολα και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση.
Υλικά
- 500 γραμ. λάχανο ψιλοκομμένο
- 2 καρότα τριμμένα
- 1 ξινόμηλο ψιλοκομμένο
- 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 φλ. καλαμπόκι βρασμένο
- 1 φλ. ρόδια καθαρισμένα
- 1/2 φλ. καρύδια
-
Για τη σος
- 3 κ.σ. μαγιονέζα
- 1 κ.γλ. μουστάρδα
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 1 κ.γλ. βαλσαμικό ξίδι
Εκτέλεση
Για την εύκολη Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με λάχανο και ρόδι, ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε σαλατιέρα.
Προσθέτουμε το καλαμπόκι, το ρόδι και τα καρύδια.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σος και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.
Χειμωνιάτικη σαλάτα με παντζάρι από τον Άκη Πετρετζίκη
Υλικά
Για τη σαλάτα
- 6 παντζάρια, καθαρισμένα και κομμένα στα 4 (ή σε περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγάλα)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 150 γρ. πεκάν ή καρύδια, καθαρισμένα
- 100 γρ. maple syrup ή μέλι
- 2 πρέζες πιπέρι καγέν
- 300 γρ. έτοιμη σαλάτα από διάφορα φυλλώδη λαχανικά
Για το ντρέσινγκ
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 40 γρ. βαλσαμικό ξίδι
- 1 κ.σ. μαρμελάδα της επιλογής μας
- 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- αλάτι
- πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
- 200 γρ. γκοργκοντζόλα ή μπλε τυρί, σπασμένο με το χέρι σε μικρά κομμάτια
- σπόρια από 1-2 ρόδια
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα.
- Ανακατεύουμε τα παντζάρια με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολ και τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα.
- Τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
- Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα άλλο ταψάκι βάζουμε τα καρύδια, που τα έχουμε ανακατέψει σε ένα μπολ με το maple syrup (ή το μέλι) και το πιπέρι καγέν, και τα ψήνουμε για 15 λεπτά ανακατεύοντας δύο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα παντζάρια με τη σαλάτα και τους ξηρούς καρπούς.
- Χτυπάμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ σε ένα σέικερ, προσθέτουμε το τυρί και τους σπόρους των ροδιών και περιχύνουμε τη σαλάτα.
- Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Υλικά
300 γρ. φρέσκα μανιτάρια (μικρά ή μεγάλα, λευκά ή καφετί)
χυμός από ½ λεμόνι
300 γρ. τρυφερά φύλλα από σπανάκι (καθαρό βάρος από καθαρισμένα φύλλα), τα μεγάλα κομμένα με το χέρι στη μέση, πλυμένα και καλά στεγνωμένα
Για τη σάλτσα
100 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
χυμός από ½ λεμόνι
1 κουτ. γλυκού μέλι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σκουπίζω καλά τα μανιτάρια με μια καθαρή, βαμβακερή, νοτισμένη πετσέτα, για να απομακρύνω τυχόν χώματα. Κόβω τις χονδρές άκρες των κοτσανιών τους, τις πετάω και κόβω τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες. Τις βάζω σε ένα μπολ, ραντίζω με το χυμό λεμονιού και ανακατεύω καλά.
Σάλτσα μουστάρδας: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω αλάτι πιπέρι, ρίχνω και το σκόρδο και σοτάρω για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα. Αποσύρω το τηγάνι από τη φωτιά, αδειάζω το περιεχόμενό του σε ένα μπολ και το αφήνω να κρυώσει και να γίνει χλιαρό. Προσθέτω τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το μέλι και ανακατεύω καλά.
Στραγγίζω τα μανιτάρια και τα ρίχνω σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Προσθέτω το σπανάκι και ανακατεύω καλά με τα χέρια μας. Περιχύνω με τη σάλτσα, νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και σερβίρω αμέσως.
Υπέροχη σαλάτα με κινόα, ψητό κοτόπουλο και ξηρούς καρπούς από τον Βαγγέλη Δρίσκα
Υλικά
500 γρ. βραστό φιλέτο κοτόπουλου (κομμένο σε λεπτές φέτες)
250 γρ. κινόα
ποικιλία από σαλατικά
1 σακουλάκι μείγμα καρπών για Σαλάτες, Ιταλική Fruit & Nuts SDOUKOS
για την βινεγκρέτ:
3 κουτ. σούπας ταχίνι
2 κουτ. γλυκού πολτό σκόρδου με ελαιόλαδο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. γλυκού κόλιαντρο
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Βράστε την κινόα σε 500 ml νερό για 15 λεπτά και αφήστε την να κρυώσει. Ανακατέψτε σε ένα μπολ τα υλικά για την βινεγκρέτ. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα σαλατικά με την κινόα και την μισή ποσότητα της βινεγκρέτ. Σερβίρετε το φιλέτο κοτόπουλου επάνω στη σαλάτα και περιχύστε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ. Γαρνίρετε με το μείγμα καρπών.
Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με λαχανικά και βινεγκρέτ μηλόξυδου από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο
Υλικά
- 2 παντζάρια
- 2 πατάτες
- 2 καρότα
- 2 φλ. αρακά, κατεψυγμένο
- 1 κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
- 6 μικρά αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μηλόξυδο
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
- ½ κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
- 1 φύλλο μαρούλι, κομμένο σε μικρά τρυφερά κομμάτια
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίχνουμε τα παντζάρια και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε τα παντζάρια από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε σε κυβάκια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια τις πατάτες και τα καρότα, τα ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει, μέχρι να μαλακώσουν. Δε θέλουμε να λιώσουν τα λαχανικά, αλλά να κρατάνε.
5 λεπτά πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα με τα λαχανικά από τη φωτιά,προσθέτουμετο προβρασμένο παντζάρι και αρακά.
Σουρώνουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε ελαφρά με σύρμα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα βρασμένα λαχανικά, το κρεμμύδι, τα αγγουράκια τουρσί και περιχύνουμε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ.
Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε περισσότερο, αν χρειάζεται.
Πασπαλίζουμε τη σαλάταμε τη σκόνη σκόρδου και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε τη σαλάτα σε ένα στρόγγυλο τσέρσκι και αφού την πατήσουμε απαλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 τουλάχιστον λεπτά.
Βγάζουμε τη σαλάτα από το ψυγείο, τη ξεφορμάρουμε προσεκτικά, γαρνίρουμε με λίγο μαρούλι και σερβίρουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θα μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα: Αφράτοι κουραμπιέδες με σοκολάτα να γλείφεις τα δάχτυλά σου!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρήκαμε από τώρα την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα! (video)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η πιο εύκολη και λαχταριστή συνταγή: Ψητά πατατάκια με δεντρολίβανο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσία: Πολλές χώρες έχουν ήδη προσφερθεί να φιλοξενήσουν συνομιλίες Πούτιν-Τραμπ
- BriQ Properties: Στις 2 Ιανουαρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των 9,12 εκατ. νέων μετοχών
- Μπρατάκος: Στο ΕΒΕΑ στηρίζουμε δράσεις που φέρνουν πιο κοντά τις επιχειρήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου
- Κωνσταντινούπολη: Σπουδαστές της Σχολής Ικάρων άνοιξαν ελληνική σημαία κοντά στην Αγιά Σοφιά και συνελήφθησαν