ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επειδή ο καιρός δεν λέει να μας κάνει το χατήρι και να θυμίσει καλοκαίρι, ας προσαρμόσουμε και το τραπέζι μας σε χειμωνιάτικο σκηνικό. Ο Γιώργος Τσούλης δείχνει βήμα-βήμα πώς να φτιάξετε τα ωραιότερα γιουβαρλάκια που έχετε φάει ποτέ.
Υλικά για τον κιμά
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
- 1 Αυγό
- 1/4 του μάτσου μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/4 του μάτσου άνηθο, ψιλοκομμένο
- 150 γρ ρύζι γλασέ
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- Λίγο αλεύρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Υλικά για τη σούπα
- 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
- 1 πατάτα, κομμένη σε κυβάκια
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών
- Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- 1 στικ σέλερι, πολύ ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 λίτρο Νερό
- 20 ml. Ελαιόλαδο
Υλικά για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά μεγάλα
- Χυμό από 1 λεμόνι
Προετοιμασία και Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τον κιμά και τα πλάθουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα τοποθετούμε σε μία μεγάλη πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μία πλατιά και βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σούπα, μόλις πάρουνε μία βράση ρίχνουμε μέσα τα κεφτεδάκια.
- Πρέπει να σκεπαστούν όλα τα κεφτεδάκια από το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30′ και ανάλογα με το πόσο υγρή θέλουμε τη σούπα μας, συμπληρώνουμε νερό.
- Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο το φαγητό όταν τα γιουβαρλάκια και τα λαχανικά βράσουνε.
- Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε.
- Με μία βαθιά κουτάλα παίρνουμε κουταλιές από τη σούπα και τις ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα του αυγού ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει το αυγολέμονο.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αδειάζουμε μέσα το αυγολέμονο ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα και σερβίρουμε κατευθείαν ζεστό.
Πηγή: Γιώργος Τσούλης