Τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσα από την ενεργειακή αποδοτικότητα αναφέρεται μιλώντας στο “Forbes” η Ζωή Καμπούρη, ιδρυτικό µέλος και διευθύνουσα σύμβουλος της ReSight ΙΚΕ. Η κυρία Καμπούρη υπογραμμίζει τη σημασία της ανάπτυξης µιας στρατηγικής ESG για µια επιχείρηση και αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει µια εταιρεία όταν προσπαθεί να υιοθετήσει τις αρχές του ESG.

Πείτε µας λίγα λόγια για τη ReSight

Η ReSight είναι µια συμβουλευτική εταιρεία η οποία, διαθέτοντας εξαιρετική εμπειρία, τεχνογνωσία και ένα εύρος πιστοποιήσεων στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, μετατρέπει τις ευρωπαϊκές και εθνικές δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή σε ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις προκειμένου να κατανοήσουν το αποτύπωμά τους, να διαχειριστούν καλύτερα τις επιδόσεις τους, να είναι πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές και τελικά να µμεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους µε τον πιο βιώσιμο τρόπο.

1

Η εταιρεία παρέχει ολοκληρωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες στους τομείς των Ενεργειακών Ελέγχων, της ανάπτυξης και υποστήριξης Συστημάτων Ενεργειακής Διαχείρισης, της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, της Εκτίμησης Ανθρακικού Αποτυπώματος και των Εκθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η σημασία της ενεργειακής αποδοτικότητας για τις επιχειρήσεις και πώς µμπορεί να βελτιωθεί;

Η Ενεργειακή Αποδοτικότητα θα έλεγα πως είναι μονόδρομος πλέον για τις επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τη μακροζωία τους.

Πέραν των εμφανών ωφελειών που σχετίζονται µε τη μείωση του κόστους ενέργειας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, πολύ συχνά η επίτευξη υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας είναι μέρος της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων και των ESG δεσμεύσεων που αυτές έχουν.

Επιπλέον, έχουµε σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2023 τη νέα οδηγία της Ε.Ε. για την ενεργειακή απόδοση, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση διενέργειας Ενεργειακού Ελέγχου σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ετήσια ενεργειακή κατανάλωση πάνω από 2,8 GWh. Και απαντώ στο σημείο αυτό µε το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση μίας επιχείρησης.

Δύο είναι τα ουσιαστικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της µια επιχείρηση. Πρώτον, η διενέργεια ενός Ενεργειακού Ελέγχου από διαπιστευμένο Ενεργειακό Ελεγκτή και, δεύτερον, η υλοποίηση και εφαρμογή ενός Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης σύμφωνα µε το πρότυπο ISO 50001:2018.

Και τα δύο είναι σημαντικά εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν την επιχείρηση να κατανοήσει το ενεργειακό της αποτύπωμα, δηλαδή τι καταναλώνει, πότε το καταναλώνει και γιατί το καταναλώνει. Ακολούθως θα μπορέσει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει δράσεις οι οποίες θα καταφέρουν να το μειώσουν ή και να το μηδενίσουν.

Πώς μπορεί η πολιτική να συμβάλει στην προώθηση βιώσιμων ενεργειακών λύσεων και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων;

Με καίριο και ουσιαστικό τρόπο. Πρώτον, µε τη δημιουργία νομοθετικών πλαισίων που προωθούν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση. Αυτά τα πλαίσια μπορούν να περιλαμβάνουν φορολογικά κίνητρα και κανονιστικά πρότυπα.

Δεύτερον, µέσω παροχής οικονομικών κινήτρων, όπως επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, ειδικά σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις στις οποίες το κόστος ενέργειας μετέχει σε µμεγάλο ποσοστό στο κόστος τελικού προϊόντος.

Τέλος, µέσω της προώθησης διεθνών συνεργειών για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ανάπτυξη κοινών προτύπων στον τομέα της ενέργειας. Γίνονται ήδη βήματα προς αυτές τις κατευθύνσεις από την Πολιτεία, ωστόσο απαιτείται συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων και της επιχειρηματικής κοινότητας και των συμβούλων στον χώρο της ενέργειας ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικά.

Μιλήσατε για ESG στόχους. Ποια είναι η σημασία της ανάπτυξης μιας στρατηγικής ESG για µια επιχείρηση;

Η ανάπτυξη μιας στρατηγικής ESG επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσαρμόζονται στις αλλαγές του περιβάλλοντος και να δημιουργούν βιώσιμα μοντέλα επιχειρηματικής λειτουργίας που μειώνουν τους κινδύνους και δημιουργούν αξία για το μέλλον. Πέραν αυτού, και θα μιλήσω πάλι για δεσμεύσεις, το ESG reporting αρχίζει να ξεφεύγει από τα όρια του εθελοντικού και γίνεται υποχρεωτικό για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.

Στις 31 Ιουλίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για το πρώτο σύνολο Ευρωπαϊκών Προτύπων Αναφοράς Αειφορίας (ESRS).

Εντός του 2025, λοιπόν, οι μεγάλες επιχειρήσεις µε περισσότερους από 500 εργαζομένους που υπόκεινται ήδη στην Οδηγία περί Μη Χρηματοοικονομικών Αναφορών (NFRD) θα πρέπει να δημοσιεύσουν αναφορές σύμφωνα µε τα νέα πρότυπα ESRS και ακολουθούν εντός του 2026 οι μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες δεν υπάγονταν στο παρελθόν στο NFRD.

Τέλος, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) θα πρέπει να υποβάλουν τις πρώτες δηλώσεις βιωσιμότητας εντός του 2027. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι δεσμεύσεις που έρχονται είναι πολλές, γι’ αυτό και απαιτείται κατάλληλη προετοιμασία των επιχειρήσεων από νωρίς, ώστε να είναι έτοιμές για το ταξίδι της βιωσιμότητας που ξεκινάει.

Ποια είναι η πιο δύσκολη πρόκληση που αντιμετωπίζει µια εταιρεία όταν προσπαθεί να υιοθετήσει τις αρχές του ESG;

Η πιο δύσκολη πρόκληση είναι η ενσωμάτωση των αρχών του ESG σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης και η αλλαγή της επιχειρηματικής κουλτούρας ώστε να αντικατοπτρίζει αυτές τις αξίες.

Απαιτείται µια ολιστική προσέγγιση και µια θεώρηση double materiality, ώστε να συνειδητοποιήσει καταρχήν η επιχείρηση τι είναι σημαντικό για εκείνη και για το περιβάλλον της.

Από τις πιο δύσκολες προκλήσεις, επίσης, είναι αλλαγές στις συμπεριφορές και τις πρακτικές των εργαζομένων και της διοίκησης της εταιρείας, απαίτηση για αναδιοργάνωση διαδικασιών ή ακόμα και αλλαγή πολιτικής και στρατηγικής της επιχείρησης.

Δεν πρέπει όλα αυτά, βέβαια, να τρομάζουν τις επιχειρήσεις, ουραγός σε όλο το ταξίδι βιωσιμότητας είναι ο sustainability consultant, ο οποίος µε τη βαθιά γνώση και καθοδήγηση θα στηρίξει ουσιαστικά την επιχείρηση στην επίτευξη των στόχων της.

Διαβάστε επίσης:

Jefferies για Τράπεζα Πειραιώς: Γιατί αυξάνουμε την τιμή στόχο στα 5,25 ευρώ με σύσταση αγοράς

IOBE: Οριακή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

ΔΕΗ: Εξελέγησαν δύο νέα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη στο Δ.Σ.