• Business

    Zikos Energy-Enercoplan: Αιτήσεις άδειες 450MW για έργα αντλησιοταμίευσης – Σχεδιάζει επιπλέον 2GW με κοινοπραξίες

    Βασίλης Ζήκος Πρόεδρος Enercoplan και Zikos Energy

    Βασίλης Ζήκος Πρόεδρος Enercoplan και Zikos Energy


    Επιπλέον 3 άδειες για την ανάπτυξη αποθήκευσης με αντλησιοταμίευση κατέθεσαν στη ΡΑΑΕΥ, στον κύκλο Σεπτεμβρίου οι εταιρείες Zikos Energy και Αιολική Enercoplan, συμφερόντων Βασίλειου Ζήκου.

    Συνολικά στον κύκλο Σεπτεμβρίου έγιναν 24 αιτήσεις για έργα αποθήκευσης ενέργειας στη ΡΑΑΕΥ, με συνολική ισχύ 960 μεγαβάτ, εκ των οποίων τρία έργα αντλησιοταμίευσης (450 μεγαβάτ) και τα υπόλοιπα σε μπαταρίες.

    «Στρατηγική μας είναι να αναπτυχθούμε στον τομέα της αντλησιοταμίευσης και ήδη διαθέτουμε άδειες 690 MW»,  αναφέρει στο mononews.gr ο κ. Βασίλης Ζήκος, επικεφαλής των Zikos Energy και Αιολική Enercoplan.

    «Κινηθήκαμε γρήγορα και πλέον σχεδιάζουμε ακόμη μεγαλύτερα έργα με στρατηγικές συνεργασίες. Ετοιμάζουμε νέα έργα ισχύος 2 GW σε κοινοπραξία με ελληνικό και ξένο όμιλο που δραστηριοποιούνται στον κλάδο»,  αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Στόχος του ΕΣΕΚ τα 1,7 GW το 2030

    Σημειώνεται ότι το ΕΣΕΚ προβλέπει ότι η αντλησιοταμίευση, ως προς την εγκατεστημένη ισχύ, θα φτάσει από τα 699 MW το 2022 στα 699 το 2025, στα 1.745 MW το 2030, στα 4.464 MW το 2040 και, τελικά, το 2050, στα 5.453 MW.

    Όπως αναφέρει η αντλησιοταμίευση εμφανίζει εγγενή πλεονεκτήματα έναντι άλλων μορφών αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας. Είναι μια ώριμη τεχνολογία, με εμπορική λειτουργία πολλών ετών, χωρίς ιδιαίτερες τεχνολογικές απαιτήσεις και υλικά και με εξαιρετικά υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.

    Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθμούς αντλησιοταμίευσης παρέχει τα πλεονεκτήματα της δυνατότητας αποθήκευσης ενέργειας με μεγάλη χωρητικότητα (έως και 100 GWh), μεγάλης ισχύος (έως και 3 GW), που είναι σε θέση να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια για ικανό χρονικό διάστημα, με ικανοποιητικό συνολικό βαθμό απόδοσης (~70%), ενώ οι βασικές υποδομές τους έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής (άνω των 80 ετών) υπερβαίνοντας κατά πολύ τη λεγόμενη λογιστική απόσβεση.

    Στη χώρα μας λειτουργούν ήδη δύο μεγάλα υδροηλεκτρικά με δυνατότητα αντιστροφής λειτουργίας, τα έργα Σφηκιά στον Αλιάκμονα και Θησαυρός στο Νέστο, εγκατεστημένης ισχύος 315MW και 384ΜW αντίστοιχα.

    Πέραν αυτών, διαπιστώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων άντλησης με σχετικά μικρές τεχνικές παρεμβάσεις και σε άλλα λειτουργούντα υδροηλεκτρικά έργα με διαδοχικούς ταμιευτήρες, όπως καταδεικνύει σχετική μελέτη της ΡΑΑΕΥ.

    Η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων άντλησης αναμένεται να βελτιώσει τη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων υδροηλεκτρικών και να αυξήσει την εγγυημένη ισχύ που αυτά παρέχουν στο σύστημα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy): Στόχος το 1 GW ΑΠΕ το 2025-Με υβριδικά έργα και αποθήκευση αντιμετωπίζουμε τις περικοπές



    ΣΧΟΛΙΑ