Ο Σωκράτης Κωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της Yalco
Επέστρεψε στο ταμπλό, μετά από επτά μήνες που είχε τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης, η μετοχή της Υalco, σημειώνοντας χθες άνοδο 20% κατά το ντεμπούτο της. Κι αυτό γιατί δημοσίευσε τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, η μη δημοσίευση των οποίων τής είχε στοιχίσει την αναστολή διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, τα οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν το δράμα το οποίο βιώνει η εισηγμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στα είδη οικιακής χρήσης, αφού πλέον η διοίκησή της, που ελέγχεται από την οικογένεια Κωνσταντίνου, προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να βρει λύση για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Από τη μία η κρίση, από την άλλη τα δάνεια και τώρα η πανδημία που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των καταστημάτων, απειλούν την ύπαρξη της εταιρείας, κάτι που μπορεί να διαβάσει κανείς μόλις στις τρεις πρώτες σελίδες της οικονομικής έκθεσης της εισηγμένης.
Αυτό πάντως, δεν εμπόδισε τους επενδυτές να ποντάρουν με 10 χιλιάδες κομμάτια στην άνοδο της μετοχής κατά την επιστροφή της στο ταμπλό.
Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, η κατάσταση της εισηγμένης φαίνεται απολύτως επιβαρυμένη σε βαθμό… διασωλήνωσης! «Η διοίκηση της εταιρείας αξιολογώντας τα γεγονότα δεν μπορεί να δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης που να διασφαλίζει την συνέχιση των δραστηριοτήτων της γεγονός που καθιστά πιθανή την παύση λειτουργίας της στο άμεσο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση προτίθεται να εξαντλήσει από την μεριά της κάθε περιθώριο εύρεσης λύσης αναμένοντας και τις εξελίξεις που θα προκύψουν μετά και από την μεταβίβαση των απαιτήσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις των κοινοπρακτικών δανείων και των ανοικτών πιστωτικών γραμμών- αλληλόχρεων λογαριασμών της Τράπεζας Eurobank Ergasias AE στην εταιρεία ειδικού σκοπού CAIRO No. 3 FINANCE DESIGNATED ACTIVITY COMPANY».
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, «εντός της εξαμηνιαίας περιόδου που έληξε την 30.06.2019, καθώς και μέχρι την έγκριση των ενδιάμεσων συνοπτικών χρηματοοικονομικών καταστάσεων, έλαβαν χώρα και πρόσθετα γεγονότα τα οποία δυσχεραίνουν περαιτέρω την ήδη δυσμενή και ρευστή οικονομική κατάσταση της εταιρείας». Ποια είναι αυτά; «Οι ομολογιούχοι δανειστές προέβησαν στην καταγγελία των δανειακών συμβάσεων της εισηγμένης, συνεπεία της οποίας, το συνολικό οφειλόμενο ποσό που κατέστη ληξιπρόθεσμό και καλείτο να καταβληθεί άμεσα, ανερχόταν σε συνολικό ποσό των 40,348 εκατ. ευρώ κεφαλαίου και ποσό 1,564 εκατ. ευρώ τόκων (30/6/2019: 39,961 ευρώ και 2,294 ευρώ αντίστοιχα, ενώ μέχρι την 31/12/2019 το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 39,961 ευρώ και οι οφειλόμενοι τόκοι σε 3,534 ευρώ)».
Μάλιστα, όπως αναφέρει, μέχρι και σήμερα παρά τις δυσμενέστατες εξελίξεις η εισηγμένη συνεχίζει, έστω και σε σημαντικά περιορισμένο βαθμό, τη λειτουργία της με πρωταρχικό μέλημα της ∆ιοίκησης την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού, όπως επίσης και την εξυπηρέτηση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και των προμηθευτών της.
Οι ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ανέρχονταν την 30.06.2019 σε 203.183 ευρώ ενώ μέχρι την ημερομηνία έγκρισης των συνημμένων ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων ανέρχονταν σε 633.338 ευρώ και εξυπηρετούνται μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης.
Στις 10/3 της τρέχουσας χρονιάς η Yalco έγινε παραλήπτης διαταγών πληρωμής από την Eurobank, κάτι που αναφέρεται σαφώς στα οικονομικά αποτελέσματα.
Όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία, Ο Όμιλος και η Εταιρεία έχουν σημειώσει επί σειρά ετών σημαντικής έκτασης ζημίες οι οποίες προέρχονται από τη λειτουργική τους δραστηριότητα, ως συνέπεια τόσο της εξέλιξης των οικονομικών τους μεγεθών όσο και των δυσμενών συνθηκών στο οικονομικό περιβάλλον αλλά και στον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται. Συνεπεία των εν λόγω συσσωρευμένων ζημιών, η Εταιρεία και ο Όμιλος κατά την 30 Ιουνίου 2019 παρουσιάζουν αρνητική καθαρή θέση Ευρώ 34,519 εκατ. και 34,560 εκατ. αντίστοιχα.
Μάλιστα, κατά την 30/6/2019, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της Εταιρείας έχει καταστεί αρνητικό. Μάλιστα, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και κεφαλαίων, η δραστηριότητα της Εταιρείας έχει περιοριστεί σημαντικά και αφορά κατά κύριο λόγο τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με την ικανοποίηση των αναγκών ρευστότητας. Συγκεκριμένα, η έλλειψη του κεφαλαίου κίνησης αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα της πτώσης των πωλήσεων της εταιρείας. Η σημαντικά περιορισμένη διαθεσιμότητα αποθεμάτων δεν επιτρέπει στην εταιρεία να εκμεταλλεύεται τη ζήτηση για τα προϊόντα της τόσο για οικιακή, αλλά κυρίως για επαγγελματική χρήση (ξενοδοχεία και εστιατόρια). Παρά τον περαιτέρω περιορισμό του κόστους λειτουργίας, η σημαντική πτώση των πωλήσεων οδήγησε στη διαμόρφωση αρνητικών αποτελεσμάτων για τη περίοδο.
Οι πωλήσεις του Ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2019 διαμορφώθηκαν στα 4,903 εκατ. ευρώ από 7,472 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018. Η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στο ανεπαρκές κεφάλαιο κίνησης. Τα μικτά κέρδη ακολούθησαν αντίστοιχη πορεία και ανήλθαν στα 1,368 εκατ. από 2,411 εκατ. την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο, και αντίστοιχα τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι αρνητικά και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 1,878 εκατ. έναντι 416 χιλιάδων.
Αντίστοιχα τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν αρνητικά στο 1,585 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα προ φόρων, ανήλθαν σε ζημίες 2,775 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2019 από 945 χιλιάδες ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημίες 2,781 εκατ. από 1,011 εκατ. ευρώ.