ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις «συμπληγάδες» του μεταναστευτικού και του κορονοϊού βρίσκεται ο κλάδος των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής. Όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου, οι κρατήσεις από τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού έχουν «παγώσει» εδώ και ένα μήνα εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει για την τροπή που μπορεί να πάρουν τα δυο φαινόμενα.
«Τον τελευταίο μήνα δεν υπάρχει ζήτηση για ναυλώσεις σκαφών καθώς όλοι περιμένουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, προτού λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους…», σημειώνουν χαρακτηριστικά και δεν κρύβουν πως αγωνιούν για την πορεία της φετινής σεζόν. Όπως λένε, οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης από τα επεισόδια στον Έβρο, με τους χιλιάδες μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν παράνομα τα ελληνικά σύνορα λειτουργούν αποτρεπτικά για όσους στο εξωτερικό θέλουν να κάνουν διακοπές με σκάφος στην Ελλάδα.
Ήδη, πολλοί τουρίστες που κάνουν διακοπές με σκάφη στην χώρα μας αποφεύγουν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν.
Αποτρεπτικά λειτουργεί και ο κορονοϊός, ο οποίος εξελίσσεται σε μεγάλη απειλή συνολικά για τον ελληνικό τουρισμό. Η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού και στην χώρα μας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και μεγαλώνει την αβεβαιότητα για την πορεία της φετινής σεζόν.
Ο μεγαλύτερος φόβος έγκειται στην πιθανότητα να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελλάδα, ειδικά από τις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν την κύρια πηγή άντλησης πελατών του κλάδου. Κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα… Ήδη, η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Ιταλία, επισείοντας την προσοχή στους πολίτες της.
Όλα πάντως εκτιμάται πως κριθούν μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, οπότε οι περισσότεροι τουρίστες «θα αποφασίσουν που θα περάσουν τις διακοπές τους». Μέχρι τότε, όλοι εύχονται να έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στα μέτωπα του μεταναστευτικού και του κορονοϊού, και να βελτιωθούν οι συνθήκες για τον κλάδο των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και γενικότερα του ελληνικού τουρισμού. Ο οποίος αποτελεί βασικό αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας.
Ο κλάδος του επαγγελματικού yachting στην Ελλάδα αριθμεί περίπου 6.000 σκάφη και απασχολεί περίπου 5.000 ναυτικούς. Η κρίση έπληξε σημαντικά τις επιχειρήσεις του χώρου που είναι κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες. Τα τρία τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, με το 2018 να σημειώνει την καλύτερη επίδοση την τελευταία δεκαετία. Προβληματισμός ωστόσο εκφράζεται και για την φορολογία που επιχειρείται να επιβληθεί στον χώρο, η οποία θεωρείται πως έρχεται στη χειρότερη δυνατή συγκυρία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση Palmos: Ανεβαίνει η ΝΔ, διπλάσιο προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ
- Rosita Missoni: Η γυναίκα πίσω από τον εμβληματικό οίκο μόδας Missoni και η θλιβερή απώλεια του γιου της
- Βασίλης Οικονόμου στο mononews: Γιατί μειώνουμε την ταχύτητα στην πόλη, τι θα κάνουμε με το νέο ΚΟΚ και τις κάμερες
- Μελέτη GrePort 2024 (Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης): Αύξηση κρουαζιέρας στον ΟΛΠ 68,65% και σε όλα τα λιμάνια κατά 43,1%