Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Ξεκινά ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη

Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας

Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας

Με μια ανάρτησή του ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ, Κώστας Ξιφαράς, ανακοίνωσε επί της ουσίας την έναρξη της λειτουργίας του FSRU της Αλεξανδρούπολης το οποίο είναι έτοιμο να υποδεχθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (αρχές Οκτωβρίου πιθανότατα) το πρώτο φορτίο LNG προς αεριοποίηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξιφαράς έγραψε:

«Ξεκινάμε! Ένα ακόμη σημαντικό έργο για την Πατρίδα μας και στο οποίο συμμετέχουμε σαν εταιρία μπαίνει σε λειτουργία. Μετά τον διασυνδετηριο αγωγό ICGB, το ενεργειακό παζλ συμπληρώνεται καθώς η Εμπορική Λειτουργία του Τερματικού Σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου 2024, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των δοκιμών «θέσης σε λειτουργία» του έργου! Αυτό το εξαιρετικά σημαντικό έργο θα είναι καθοριστικό για την εγκαθίδρυση ενός δυναμικού περιφερειακού κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, ενισχύοντας σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Επιπλέον, ο σταθμός θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της Πρωτοβουλίας του Κάθετου Διαδρόμου, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα και την ανθεκτικότητα του ενεργειακού δικτύου της περιοχής, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.

Συγχαρητήρια στην ομάδα της Gastrade, τη διοίκηση και όλους τους μετόχους και τις ομάδες τους για την αφοσίωση που έδειξαν για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου».

Η ολοκλήρωση της δοκιμαστικής λειτουργίας του σταθμού στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και το FSRU θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία με τη συμμετοχή της στο μετοχικό σχήμα που διαχειρίζεται το FSRU επιτάχυνε την υλοποίηση του σημαντικού αυτού ενεργειακού έργου, προχωρά και στην αξιοποίησή του με την ιδιότητα του προμηθευτή, παραλαμβάνοντας το πρώτο ναυλωμένο φορτίο LNG.

Το συγκεκριμένο project ανοίγει νέες προοπτικές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, και μάλιστα ως ελληνική εταιρεία, που σήμερα σαν προμηθευτής παραδώσαμε το Commission cargo στο FSRU Αλεξανδρούπολης» είχε πει πριν από μερικούς μήνες ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς. «Είναι ένα έργο σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο στηρίξαμε ενεργά κατά τη διάρκεια υλοποίησής του, με τη συμμετοχή μας στο μετοχικό σχήμα. Αποδεικνύουμε έμπρακτα την πεποίθησή μας ότι η συγκεκριμένη ενεργειακή υποδομή είναι ένα απαραίτητο τμήμα του πλέγματος ενεργειακής ασφάλειας στη ΝΑ Ευρώπη, επιλέγοντας το FSRU Αλεξανδρούπολης και ως προμηθευτές για την παραλαβή συμβολαιοποιημένων φορτίων της εταιρείας», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός ήταν να λειτουργήσει τον Απρίλιο, αλλά υπήρξε πρόβλημα με τις τεχνικές δοκιμές.

Οι προδιαγραφές του FSRU «Αλεξανδρούπολη»

Το FSRU “Αλεξανδρούπολη”, με βάση τον σχεδιασμό ανάπτυξης του Σταθμού, θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο, θα έχει δυνατότητα αποθήκευσης LNG η οποία ανέρχεται στα 135.000 κυβικά μέτρα, ενώ η τεχνική δυνατότητα αεριοποίησης του θα φτάνει τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.Η πλωτή μονάδα έχει μήκος 288,6 μέτρα, 44 μέτρα πλάτος και ύψος 26,2 μέτρα. Με την λειτουργία του FSRU, η πόλη της Αλεξανδρούπολης και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα θα μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου και θα προμηθεύει την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Μολδαβία.

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) κατευθύνεται στην Ελλάδα για την τελική θέση σε λειτουργία του συστήματος αεριοποίησης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η Seatrium με έδρα τη Σιγκαπούρη επισήμανε ότι το FSRU Alexandroupolis ολοκλήρωσε τις εργασίες δοκιμών κοντά στην ακτή και απέπλευσε για την Ελλάδα.

Το “Αλεξανδρούπολη” FSRU παραδόθηκε την περασμένη Δευτέρα στην GAS-fifteen Ltd, θυγατρική κατά 100% της GasLog LNG Services, του Πήτερ Γ. Λιβανού.

Ο πλωτός μεταφορέας LNG χωρητικότητας 155.000 cbm, ο οποίος πρόσφατα εγγράφηκε στο Ελληνικό Νηολόγιο, είναι η πρώτη μετατροπή FSRU υπό ελληνική σημαία για λειτουργία στο Θρακικό Πέλαγος.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκατάστασης, η μονάδα θα αναπτυχθεί σε ύδατα περίπου 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, στη Βόρεια Ελλάδα, και θα έχει συνολική ικανότητα παράδοσης περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (cbm) ετησίως, με μέγιστη αποστολή στα 22 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Το FSRU θα ανήκει και θα διαχειρίζεται η Gastrade, μια κοινοπραξία βασικών παραγόντων στην ενεργειακή αγορά της ευρύτερης περιοχής, και θα προμηθεύει με φυσικό αέριο τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μέτοχοι της Gastrade, με επίκεντρο το Χρήστο Κοπελούζο είναι με 20% ο καθένας οι: Ελμίνα Κοπελούζου – Gaslog Cyprus Investments Ltd, ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, Bulgartransgaz EAD και ΔΕΣΦΑ ΑΕ.

Διαβάστε επίσης:

Jefferies για ελληνικές τράπεζες: Tι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων – Οι τιμές στόχοι των μετοχών
Φόροι και εισφορές: Οι 3+1 παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Ξενοδόχοι: Ξεκινούν καμπάνια κατά του Airbnb