ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε συζητήσεις με το τραπεζικό σύστημα βρίσκονται οι θεσμικοί εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου, με επίκεντρο τη σύνδεση του νέου συστήματος κατάταξης των καταλυμάτων με τα κριτήρια και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Όπως είπε στο περιθώριο του γεύματος που διοργάνωσει για την 90η επέτειο ίδρυσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου, ο πρόεδρος, Αλέξανδρος Βασιλικός, είναι θετική η αντίδραση των τραπεζικών ιδρυμάτων μέχρι σήμερα, ενώ θα ακολουθήσουν θεσμικές ανακοινώσεις.
Οι ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες του συστήματος κατάταξης αναμένονται τον Μάρτιο, ενόψει και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με βάση το άρθρο 4 του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, που ψηφίζεται σήμερα, μετά από εισήγηση του Ξενοδοχειακού και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης. Επίσης, με την ΚΥΑ θα καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, είτε από τα περιφερειακά του γραφεία, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, με την Ελλάδα να γίνεται η πρώτη χώρα που υιοθετεί τέτοιου είδους σύστημα.
Bάσει του νέου συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων όσα ξενοδοχεία σκοράρουν ψηλά στους δείκτες ESG θα απολαμβάνουν ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης και καλύτερη πρόσβαση σε προγράμματα για την αναβάθμισή τους. Στόχος είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών, 1, 2 και 3 αστέρων, καθώς δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια. Οι φορείς εκπροσώπησης των ξενοδοχείων έχουν κάνει γνωστό – και στην πολιτεία – πως το ποσοστό απόρριψης αναπτυξιακών σχεδίων που έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις στις πρόσφατες προκηρύξεις και μπορεί να οδηγήσει στην ενεργειακή αναβάθμισή τους, αγγίζει το 90%, ενώ στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου και Πελοποννήσου η κατανομή δημόσιας δαπάνης είναι μηδενική ή σχεδόν μηδενική. Να σημειωθεί επίσης ότι βάσει των στοιχείων για το ξενοδοχειακό δυναμικό, παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση στα ξενοδοχεία 2* (33%) και 3* (29%), βάσει των τελευταίων στοιχείων του ΙΝΣΕΤΕ.
Ποιοι αντιδρούν
Αντιδράσεις, πάντως, έχει προκαλέσει η νομοθετική πρωτοβουλία για την υιοθέτηση του νέου συστήματος στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα (επιπλωμένα διαμερίσματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια), από αυτή την κατηγορία των επιχειρηματιών φιλοξενίας, καίτοι η υιοθέτηση από αυτά είναι προαιρετική. Όπως προκύπτει από τα σχόλια της διαβούλευσης του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, ομοσπονδίες και σωματεία των επαγγελματιών εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων δωματίων υποστηρίζουν πως ο κλάδος των επιχειρήσεων μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, δεν έχει σχέση με το ΞΕΕ. «Μέχρι να γίνει επιτέλους μια σύγχρονη κατηγοριοποίηση όλων των τουριστικών καταλυμάτων (κύριων και μη κύριων, αλλά και βραχυχρόνιων μισθώσεων), αρμόδιες υπηρεσίες για τα μη κυρία είναι οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού. […] Οποιαδήποτε αποσπασματική κατάταξη, θα έχει τα απογοητευτικά αποτελέσματα των πλήρως απαξιωμένων εδώ και χρόνια “κλειδιών”».
Η πρόταση των ίδιων είναι να παραμείνει η διαδικασία πιστοποίησης των ενοικιαζόμενων δωματίων στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού, όπως ισχύει, «δεδομένου ότι το σύστημα αυτό έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό. Προηγούμενη προσπάθεια πιστοποίησης μέσω του ΞΕΕ απέτυχε να προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Συνεπώς, η διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος εξασφαλίζει σταθερότητα και καλύτερη ποιότητα στις υπηρεσίες πιστοποίησης». Να σημειωθεί εδώ ότι τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Οι επαγγελματίες εκφράζουν την αντίθεσή τους στη διάταξη, τονίζοντας πως «θα υποχρεωθούμε ουσιαστικά, εμμέσως να ενταχθούμε -μερικώς- στο Ξ.Ε.Ε., σε ένα επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν».