Το πράσινο φως για την εκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών του πεντάστερου θερέτρου της AGC Equity Partners στον Καραπέτη Μυκόνου έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Αποτέλεσμα θα είναι να μπει στις ράγες το έργο, πέντε χρόνια μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που ενέκρινε το ΕΣΧΑΣΕ.

Η έγκριση της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την εγκατάσταση και λειτουργία εργοταξιακών χώρων ήρθε τρεις μήνες αφότου το ΣτΕ άναψε το πράσινο φως για το project που σχεδιάζουν οι Άραβες επενδυτές – με επικεφαλής τον Σαουδάραβα Χαλέντ Τζουφαλί –, γνωστοί από την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το έργο ήταν κολλημένο στις συμπληγάδες του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, αφού οι δημοτικές αρχές είχαν προσφύγει τρεις φορές. Πάντως, ο κατασκευαστής του έργου είχε ήδη βρεθεί πριν ξεμπλοκάρει η επένδυση, αφού οι εργασίες έχουν ανατεθεί στην Τέρνα.

1

Ο δήμος είχε προσβάλει τη χωροθέτηση των ξενοδοχειακών και λιμενικών εγκαταστάσεων, τις οικοδομικές άδειες, και, επίσης, είχε διαμαρτυρηθεί γιατί το μέτρο της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών δεν επεκτάθηκε και σε αυτές που είχαν εκδοθεί βάσει χωροταξικών αναπτυξιακών σχεδίων.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής της Μυκόνου είχε κατατεθεί αίτηση ακύρωσης κατά της ενημέρωσης οικοδομικής άδειας του έργου και κατά του ελληνικού δημοσίου και κατά του Προεδρικού Διατάγματος που ενέκρινε το ΕΣΧΑΣΕ. Μάλιστα, ο δήμος είχε χαρακτηρίσει την εξαίρεση των ΕΣΧΑΣΕ (που αφορούν στην αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων) από το μέτρο της αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών ως «φωτογραφική και άνιση».

Τι θα κατασκευαστεί στην Άνω Μερά

Τελικά, τον Νοέμβριο του 2022 το ΣτΕ εξέδωσε εγκριτική απόφαση της επένδυσης της Blue Iris, με το σκεπτικό ότι «οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που ανεγείρονται βάσει αναπτυξιακών χωροταξικών σχεδίων πλεονεκτούν από περιβαλλοντική άποψη από αυτές που ανεγείρονται βάσει διάσπαρτης δόμησης εκτός σχεδίου, διότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους μελετώνται σε δύο στάδια και διασφαλίζουν επαρκέστερη διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κοινό και τις συναρμόδιες υπηρεσίας (δασική, αρχαιολογική κ.ά.)». Ωστόσο, ακύρωσε τη χωροθέτηση μαρίνας, καθώς δε μπορεί «να προορίζεται για την κάλυψη ευρύτερων αναγκών ελλιμενισμού, άσχετων με την ξενοδοχειακή μονάδα».

Το Mykonos Project, με προϋπολογισμό 78,6 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει ένα «μυκονιάτικο χωριό», με ξενοδοχειακή μονάδα 192 κλινών, ενώ στις εγκαταστάσεις θα δημιουργηθεί υπαίθριο θέατρο 250 θέσεων και η μετακίνηση μέσα στο χωριό θα γίνεται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα καταλύματα θα περιλαμβάνουν, εκτός από το ξενοδοχείο, κατοικίες ενός ή δύο ορόφων, εστιατόριο, spa, χώρο εκδηλώσεων και συνεδρίων, εκκλησία και πισίνες.