Στα βήματα των sovereign wealth funds, όπως είναι το σιγκαπουριανό Temasek, το Mubadala του Άμπου Ντάμπι ή το πορτογαλικό Parpublica, βάζει στόχο να βαδίσει το Υπερταμείο.

Το Υπερταμείο ξεκίνησε τη διαγωνιστική διαδικασία για την πρόσληψη συμβούλου που θα αναπτύξει το επιχειρηματικό του σχέδιο, καθώς και το χρηματοοικονομικό μοντέλο που θα βασίζεται σε διαφορετικά σενάρια για την εισροή εσόδων. Όπως έκανε γνωστό το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, τα καθαρά κέρδη θα κατανεμηθούν στις επενδυτικές δραστηριότητες, ενώ ο σύμβουλος θα πρέπει επίσης να παραδώσει ένα προτεινόμενο πλαίσιο υλοποίησης επενδύσεων, καθώς και έναν σχετικό οδικό χάρτη υλοποίησης. Σημειωτέον ότι οι φορείς θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους έως τις 13 Φεβρουαρίου.

1

Εκτός από την κατανομή των κερδών στις επενδύσεις, το Υπερταμείο εξετάζει και τη δυνατότητα επανεπένδυσης μέρους των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, ποσά που μέχρι τώρα κατευθύνονταν στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Της αναζήτησης συμβούλου για την ανάπτυξη του business plan προηγήθηκε η προκήρυξη για την εύρεση ενός ακόμη συμβούλου επενδύσεων, με στόχο την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας, η οποία θα αξιολογήσει εάν τέτοιες επενδυτικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αξία μακροπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία. Aπό τον Σεπτέμβριο έχει ήδη ψηφιστεί το νέο θεσµικό πλαίσιο για την οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία των θυγατρικών του Υπερταµείου, µε στόχο τη βελτίωση της εταιρικής τους διακυβέρνησης και τη «λειτουργία τους ως εισηγμένες», όπως είχε αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος, Γρηγόρης Δημητριάδης. Να σημειωθεί ότι το 2021, βάσει των τελευταίων οικονομικών στοιχείων που δημοσιεύτηκαν, το Υπερταμείο πέτυχε κύκλο εργασιών 993,6 εκατ. ευρώ, ήταν όμως ζημιογόνο κατά 9,8 εκατομμύρια

Αυτές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές των μετόχων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου για το 2022 – 2024, βάσει του οποίου το Υπερταμείο προτίθεται για πρώτη φορά στην ιστορία του να αναλάβει επενδυτικό ρόλο. Σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται υπολογίζεται ότι συνθέτουν χαρτοφυλάκιο αξίας 6 δισεκατομμυρίων.

Real estate & επενδύσεις 50 εκατ.

Επόμενο και καθοριστικό βήμα είναι η αποτίμηση 1.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ, ώστε μέχρι τα μέσα του 2023 να έχει γίνει η αρχή για τη δημιουργία ενός ξεκάθαρου αρχείου ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Μέχρι ώρας έχουν εκτιμηθεί περίπου 2.600 ακίνητα, αξίας 1,06 δισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με τη διοίκηση του επενδυτικού ταμείου, «το 2023 θα καταγραφεί σηµαντική πρόοδος στο θέµα της ακίνητης δηµόσιας περιουσίας και στην ενίσχυση των υποδοµών».

Τα θεμέλια έχουν μπει ήδη από πέρσι, την πρώτη χρονιά εφαρµογής του νέου τριετούς στρατηγικού σχεδίου, με στόχο έως το 2024 να πραγματοποιηθούν επενδύσεις 50 εκατομμυρίων. Παράλληλα επιδιώκεται βελτίωση της απόδοσης των µερισµάτων προς το Ελληνικό ∆ηµόσιο κατά 60% την τριετία 2022-2024, αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15% έως το 2024 και σταθεροποίηση της κερδοφορίας του Υπερταμείου σε ποσοστό πάνω από 30%. Εκτιµάται επίσης ότι η συνολική συνεισφορά στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων θα ανέλθει στα 85 εκατ. ευρώ.

Στόχο έχει βάλει επίσης η διοίκηση να αυξήσει τη «δημοτικότητα» και την αναγνωρισιμότητα του brand name Υπερταμείου, που συστήνεται πλέον ως Growthfund. Συγκεκριμένα, προσβλέπει σε αύξηση του ∆είκτη Εµπιστοσύνης κατά 10% το 2023 και κατά 20% το 2024, ώστε αυτός να ανέλθει στο 34% και 40,8% αντίστοιχα. Τον Ιούνιο του 2022 το όνομα ήταν γνωστό από το 83% του κοινού, σε σχέση με 68%, έναν χρόνο πριν.

Διαβάστε επίσης:

ΤΕΚΑΛ-Intrakat: Tο διαζύγιο και το restart – Tι σηματοδοτεί η σύμπλευση για τα δικαστήρια Αθηνών

Γιατί… ξεχείλωσε το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων πώλησης της Άκτωρ κατασκευαστικής

Μέσω ΟΤΕ πόνταραν στην αναβάθμιση από Fitch και… κάηκαν – Γιατί η αγορά τιμωρεί τον Φουρλή