Υπό διερεύνηση θα τεθούν οι πρακτικές της «X» ( πρώην Twitter) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα εξετάσει “ύποπτες παραβάσεις” του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).

Οι διαδικασίες θα επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου στην ΕΕ (τύπου fake news) και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της χειραγώγησης πληροφοριών, ιδίως την αποτελεσματικότητα του λεγόμενου συστήματος «Κοινοτικών Σημειώσεων» (Community Notes), σύμφωνα με την Κομισιόν.

Το σύστημα DSA, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, απαιτεί από πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου και των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια.

Η έρευνα για την X, θα επικεντρωθεί επίσης στον ύποπτο παραπλανητικό σχεδιασμό της “διεπαφής χρήστη”, ιδίως σε σχέση με τις ενδείξεις ελέγχου που συνδέονται με ορισμένα συνδρομητικά προϊόντα, τα λεγόμενα Blue checks.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι θα διενεργήσει τώρα μια σε βάθος έρευνα κατά προτεραιότητα και θα συνεχίσει να συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία αποστέλλοντας πρόσθετα αιτήματα για πληροφορίες, πραγματοποιώντας συνεντεύξεις και επιθεωρήσεις.

Οι επιστολές του Μπρετόν και η “έχθρα” με τον Μασκ

Η X, που ανήκει στον Elon Musk, είναι μέρος μιας ομάδας μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας που αντιμετωπίζουν αυξημένο έλεγχο στο πλαίσιο του DSA.

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν, ο αυτοαποκαλούμενος «μαχητής» της τεχνολογίας, έστειλε επιστολές στη X, τη Meta, την TikTok και την Alphabet υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις τους βάσει του DSA για την αντιμετώπιση επιβλαβούς και παράνομου περιεχομένου.

Σημειώνεται ότι ο Μπρετόν, δεν δίστασε το καλοκαίρι να “τα βάλει” με τον ‘Ελον Μασκ και να του θυμίσει πως η πλατφόρμα Χ επείγει να συμμορφωθεί με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς αναφορικά με το περιεχόμενό της.

Μάλιστα, έχει “απειλήσει” πολλούς ακόμη τεχνολογικούς κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ.

Είναι επίσης ο επικρατέστερος διάδοχος για τη θέση της Φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν, μετά τη λήξη της θητείας της το καλοκαίρι του 2024.

Οι πλατφόρμες απάντησαν αμέσως στον Μπρετόν, αναφέροντας τα μέτρα που έχουν λάβει για να σταματήσουν την παραπληροφόρηση στις πλατφόρμες τους, ωστόσο, δέχτηκε αμφισβήτηση από τον Μασκ για την κατηγορία περί παραπληροφόρησης.

Μόνο η Χ έλαβε επίσημο αίτημα για πληροφορίες στο πλαίσιο του DSA και ανταποκρίθηκε στο αίτημα.

Τι περιλαμβάνει η έρευνα

Όπως διατείνεται η Κομισιόν, μια προκαταρκτική έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής, περιλαμβάνει ανάλυση μιας έκθεσης που υποβλήθηκε από την X τον Σεπτέμβριο, την έκθεση διαφάνειας που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο και τις απαντήσεις της X σε επίσημο αίτημα για πληροφορίες σχετικά με παράνομο περιεχόμενο που αφορά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το DSA επιβάλλει νέους κανόνες για την εποπτεία περιεχομένου, το απόρρητο των χρηστών και τη διαφάνεια, ενώ σε περίπτωση που μια εταιρεία παραβεί τους κανόνες, αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου της.

Διαβάστε επίσης: 

Blue Origin: Δείτε live τη νέα εκτόξευση του διαστημικού οχήματος New Shepard του Τζεφ Μπέζος

Adobe: Βάζει τέλος στο deal των 20 δισ. δολαρίων με τη Figma

BlackRock: Επενδύει $400 εκατ. σε «πράσινη» startup στο Ντουμπάι