ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη σημασία του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους πολίτες, ανέδειξε η κα. Ξένια Καπόρη, Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων της Roche Hellas, κατά την ομιλία της στο 3ο Συνέδριο Υγείας της Ναυτεμπορικής.
Η κα. Καπόρη τόνισε ότι «οι πόροι που διατίθενται για την υγεία δεν είναι δαπάνη, αλλά επένδυση. Μάλιστα, έχουν υψηλό δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, όπως επιβεβαιώνεται από διεθνείς μελέτες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που διαπιστώνει ότι για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στην υγεία, “επιστρέφουν” στην οικονομία και την κοινωνία 4 ευρώ, καθώς και η μελέτη των ΣΦΕΕ και ΙΟΒΕ, που αποδεικνύει ότι για κάθε ένα ευρώ του ΑΕΠ που δαπανάται για το φάρμακο, η αντίστοιχη επιστροφή είναι 3,9 ευρώ».
Παράλληλα, η κα. Καπόρη αναφέρθηκε και στη θετική επίδραση στην αύξηση της απασχόλησης και στο brain gain, καθώς για κάθε έναν άνθρωπο που εργάζεται αυτή τη στιγμή σε φαρμακευτική εταιρεία αντιστοιχούν 5,7 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα.
«Συνεπώς, όταν γίνεται λόγος για “ακριβά φάρμακα”, δεν θα πρέπει εστιάζουμε στην παράμετρο του κόστους, αλλά πρωτίστως στην υπάρχουσα επένδυση των φαρμακευτικών εταιρειών στη χώρα, ένα γεγονός το οποίο φαίνεται ότι δεν γίνεται πάντα αντιληπτό. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ήδη γίνονται πολύ μεγάλες επενδύσεις στη χώρα και από τις πολυεθνικές αλλά και από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, τις οποίες θα πρέπει να βρούμε τρόπο να διατηρήσουμε».
Αναφερόμενη στα προβλήματα πρόσβασης των ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες, η κα. Καπόρη τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις, οι οποίες, μάλιστα, καταγράφονται και στους ευρωπαϊκούς δείκτες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Δείκτη αναμονής» (Patient Waiting Access to Innovative Therapies – WAIT Indicator), που εξέδωσε στην αρχή της χρονιάς η EFPIA, οι ασθενείς στην Ελλάδα το 2015 είχαν πρόσβαση στο 71% του μέσου όρου των καινοτόμων φαρμάκων που υπήρχαν στην Ευρώπη, το 2017 το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο 44,7% ενώ δεν έχουμε στοιχεία για το 2019.
«Η καθυστέρηση στην πρόσβαση έχει αρνητική επίδραση κι αυτό το βιώνουν οι ασθενείς στην Ελλάδα, καθώς δεν έχουν το σωστό φάρμακο την κατάλληλη στιγμή, σύμφωνα με τον γιατρό τους και τους ίδιους. Αυτή τη στιγμή γίνονται κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μικρές κινήσεις. Θα θέλαμε να δούμε κάτι πιο ολοκληρωμένο, κάτι που να δείχνει από την πλευρά της νέας κυβέρνησης ότι καταλαβαίνει την αξία της καινοτομίας και ότι αναλάβει και ευθύνη. Γιατί μέχρι τώρα ήταν η φαρμακοβιομηχανία, που αναλαμβάνει την ευθύνη της υπέρβασης του προϋπολογισμού και την ευθύνη της καθυστέρησης των νέων καινοτόμων προϊόντων».
Αναφερόμενη δε στα σημαντικά και φλέγοντα ζητήματα για τον κλάδο, επεσήμανε ότι πέρα από το θέμα της πρόσβασης, τα μέτρα των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (rebates και clawback) χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και μάλιστα σε μία περίοδο που η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες κινούνται με μεγάλες ταχύτητες.
Σχετικά με την Κυβερνητική εξαγγελία για Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και φαρμακευτικών εταιρειών, η κα. Καπόρη σημείωσε ότι μια τέτοια συμφωνία θα έπρεπε να λάβει υπόψη τις επόμενες αλλαγές – τις επόμενες ανάγκες -, καθώς μέσα σε μία τριετία ή πενταετία θα έχει αλλάξει τόσο πολύ ο φαρμακευτικός κλάδος και γενικά ο κλάδος της Υγείας.
«Τώρα πάλι βλέπουμε ότι στην Ελλάδα χειροτερεύει η κατάσταση και λόγω του έντονου brain drain που παρατηρείται, αλλά και λόγω του ότι γερνάει ο πληθυσμός μας. Και να λάβουμε υπόψη μας και ορισμένα πράγματα που συζητήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τώρα με την αλλαγή των Επιτρόπων. Δόθηκε εντολή τώρα στην νέα Επίτροπο Υγείας να εστιάσει στον τομέα των θεραπειών που μπορεί να αντέξει ένα σύστημα υγείας (affordable medicines) που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και εδώ, αλλά και να ενισχύσει και την Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία ως ηγέτης στον κλάδο της. Αυτά τα δύο στοιχεία θα πρέπει να ενσωματωθούν και σε ένα Ελληνικό μνημόνιο συνεργασίας» ανέφερε κλείνοντας η κα. Καπόρη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υεμένη: Στο αεροδρόμιο της Σαναά ο επικεφαλής του ΠΟΥ, την ώρα της ισραηλινής επίθεσης
- ΗΠΑ: Υπάρχον πρώιμες ενδείξεις πως η Ρωσία έπληξε το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines
- Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τους αντάρτες «μέχρι να τελειώσουμε τη δουλειά»
- Δυτικής Μακεδονία: Με αντιολισθητικές αλυσίδες εξακολουθεί να διεξάγεται η κυκλοφορία