ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι πιέσεις για εμβολιασμό του προσωπικού στους εργασιακούς χώρους παρατηρούνται ολοένα και πιο συχνά.
Η πλειοψηφία των αμερικανικών εργοδοτών -το 52%- σχεδιάζει ή εξετάζει να θέσει ως προαπαιτούμενο τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την Τετάρτη η εταιρεία συμβούλων Willis Towers Watson.
Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το 21% των ερωτηθέντων εταιρειών, που έχουν ήδη θέσει κάποιες προϋποθέσεις στους εργαζόμενους μέχρι τώρα.
Οι επιλογές ποικίλλουν, από την ρητή εντολή για εμβολιασμό όλων των εργαζομένων έως τον περιορισμό της πρόσβασης σε ορισμένους χώρους των ανεμβολίαστων. Περίπου το 14% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εξετάζουν την επιπλέον χρέωση υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα που επιλέγουν να μην κάνουν το εμβόλιο, ενώ το 1% σχεδιάζει να την επιβάλει, σύμφωνα με την έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος 961 εργοδότες, και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 18-25 Αυγούστου.
Η μόνιμη έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τις αμερικανικές αρχές τον περασμένο μήνα, έχει ωθήσει έναν αυξανόμενο αριθμό εργοδοτών να υιοθετήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του ιού εξαπλώνεται.
Η Goldman Sachs, η Walmart, η McDonald’s και η Walt Disney είναι μεταξύ των εταιρειών που απαιτούν τουλάχιστον μερικοί υπάλληλοι να εμβολιαστούν πριν επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους.
«Οι εταιρείες έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά για να διευκολύνουν τον εμβολιασμό», δήλωσε ο Jeff Levin-Scherz, επικεφαλής υγείας και παροχών στην Willis Towers Watson.
Καθώς χαράσσουν την στρατηγική τους, οι εταιρείες πρέπει να σχεδιάσουν προσεκτικά τα κίνητρα και τις ποινές που θα επιβάλλουν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν επηρεάζουν δυσανάλογα τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, οι οποίοι τείνουν να είναι γυναίκες ή έγχρωμοι, όπως για παράδειγμα η χρέωση υπερβολικά πολλών εξόδων υγειονομικής περίθαλψης, επισήμανε ο Levin-Scherz.
Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι σαφή για κάποιο χρονικό διάστημα. Η έρευνα έδειξε ότι το 26% των εργοδοτών δεν αναμένουν πλήρη επιστροφή στο γραφείο μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ενώ το 39% δήλωσε ότι η καθυστέρηση πιθανότατα θα επεκταθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο.
Διαβάστε ακόμα:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»