• Business

    Wegovy κατά της παχυσαρκίας: Πολύ ακριβό γι’ αυτά που προσφέρει λένε Δανοί ειδικοί

    Lars Fruergaar Jørgensen, CEO Novo Nordisk

    Lars Fruergaar Jørgensen, CEO Novo Nordisk


    Το best seller φάρμακο κατά της παχυσαρκίας, Wegovy, δέχθηκε πυρά από το Ινστιτούτο Ορθολογικής Φαρμακοθεραπείας της Δανικής Αρχής Υγείας για την υψηλή τιμή του.

    Ειδικότερα, το Ινστιτούτο με έδρα τη χώρα παραγωγής τόσο του Wegovy όσο και του Ozempic, όπως μεταδίδει το Bloomberg, κατηγόρησε το φάρμακο ότι είναι ακριβό και πώς δεν θα έπρεπε να είναι η πρώτη επιλογή ενός γιατρού για τους ασθενείς του.

    Κόντρα για το υψηλό κόστος

    Ο συγκεκριμένος φορές έχει μεγάλη επιρροή στη χώρα, οι θέσεις του όμως είναι προαιρετικές για τους γιατρούς.

    Το καμπανάκι για το υψηλό κόστος του φαρμάκου δεν είναι το πρώτο για την εταιρεία, καθώς ολοένα και μεγαλώνει η λίστα των χωρών που διαμαρτύρονται για την τιμή του.

    Στη Δανία περίπου 80.000 άνθρωποι λαμβάνουν την αγωγή του Wegovy, σε έναν πληθυσμό που αγγίζει τα 6 εκατομμύρια. Το φάρμακο κοστίζει περίπου 340 δολάρια το μήνα στη Δανία, ενώ στις ΗΠΑ η τιμή του είναι στα 1.350 δολάρια το μήνα.

    Οι ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν ήδη έρθει σε σύγκρουση με την εταιρεία, όμως και μία μερίδα πολιτικών που δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για… πιθανή χρεοκοπία αν η χώρα επωμιστεί το βάρος της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των σκευασμάτων για την απώλεια βάρους. Στο Μίσιγκαν, ήδη κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες αναφέρουν ότι θα διακόψουν την κάλυψη στα νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας από τον επόμενο Ιανουάριο.

    Στη Δανία οι περισσότεροι ασθενείς το πληρώνουν μόνοι τους, με την δημόσια ασφάλιση να καλύπτει μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό που αφορά σοβαρές περιπτώσεις.

    Λίγα οφέλη για τους καρδιοπαθείς

    Το Ινστιτούτο πάντως στην έκθεσή του κατηγορεί το Wegovy ότι στοιχίζει πολύ περισσότερο από τα οφέλη που προσφέρει. Όπως σημειώνει, στους 65 καρδιοπαθείς που υποβάλλονται τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια σε αυτή την αγωγή, μόνο ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο μπορεί να αποφευχθεί. Το αποτέλεσμα είναι το συνολικό κόστος για την πρόληψη ενός μόνο καρδιακού επεισοδίου να ανέρχεται σε περίπου 6 εκατομμύρια κορώνες (870.000 δολάρια).

    Η Novo Nordisk αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της έρευνας σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι σε κλινικές δοκιμές άλλων φορέων τα συμπεράσματα είναι διαφορετικά.

    Ανέφερε πάντως ότι θα εξετάσει την έκθεση και ότι είναι πρόθυμη να ανοίξει διάλογο με την Αρχή ώστε να καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα.

    Το Ινστιτούτο εστίασε στην περίπτωση των ασθενών που πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα, συμβουλεύοντας τους γιατρούς να μην συνταγογραφούν το φάρμακο της Novo σε όσους είναι παχύσαρκοι.

    Οι άνθρωποι που έλαβαν το Wegovy στη μελέτη είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιαγγειακό επεισόδιο από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, με την υγειονομική αρχή αναφέρει ότι πρόκειται για ένα «υψηλό τίμημα, με μικρό και αβέβαιο αποτέλεσμα στον πληθυσμό υψηλού κινδύνου».

    Η προσέγγιση της Δανίας, πάντως, έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου ο FDA ενέκρινε τον Μάρτιο τη χρήση του Wegovy για τη μείωση του κινδύνου σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών περιστατικών. Η Novo έχει υποβάλει αίτηση για παρόμοια επέκταση της σήμανσης, το οποίο είναι υπό εξέταση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

    Διαβάστε επίσης:

    Novo Nordisk: Το Ozempic «απειλεί» την πρωτιά της Lego στη Δανία

    Στα 150 δισ. δολάρια οι πωλήσεις φαρμάκων απώλειας βάρους έως το 2030

    Ozempic: Πώς το best seller φάρμακο για το αδυνάτισμα «καταβρόχθισε» μια ολόκληρη οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ