Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Warren Buffett: Το ποσοστό του στην Αpple αξίζει περισσότερο από τις 450 εκ των εταιρειών του S&P 500

Warren Buffett

Warren Buffett

Το μερίδιο του Warren Buffett στην Apple αξίζει περισσότερο από τις 450 εκ των εταιρειών του S&P 500, μετά την άνοδο της μετοχής της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Ο επενδυτικός όμιλος του Buffett, Berkshire Hathaway, κατείχε περίπου 790 εκατομμύρια μετοχές της Apple αξίας 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη Μαρτίου, όπως προκύπτει από τα αρχεία της εταιρείας.

Η μετοχή της Apple έχει εκτοξευθεί κατά 25% από τότε και έφτασε στο ρεκόρ των 214 δολαρίων στο κλείσιμο της Πέμπτης, με την κεφαλαιοποίηση της να αποτιμάται στα 3,29 τρισεκατομμύρια δολάρια, οριακά υψηλότερα από αυτήν την Microsoft, αναφέρει το business insider.

Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο 5,1% που κατέχει η Berkshire αξίζει τώρα 169 δισεκατομμύρια δολάρια, αν υποθέσουμε ότι δεν θα αλλάξει.

Δηλαδή, το ποσοστό του Buffett στην Apple αξίζει περισσότερο από σχεδόν όλες τις εταιρείες -εκτός από τις 45 κορυφαίες- του S&P 500, σύμφωνα με τα στοιχεία του MarketBeat.

Με άλλα λόγια, αν το μερίδιο της Berkshire στην κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone ήταν μια δημόσια εταιρεία, θα είχε μεγαλύτερη αξία από τη Verizon (167 δισ. δολάρια), την American Express (160 δισ. δολάρια), την IBM (155 δισ. δολάρια), την Uber (148 δισ. δολάρια), τη Nike (142 δισ. δολάρια) και πολλές άλλες blue-chip επιχειρήσεις.

Η θέση της Berkshire έχει καταγράψει άλμα στην αξία της κατά περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια αυτό το τρίμηνο. Γεγονός που αντανακλά την ευρύτερη αισιοδοξία των επενδυτών για τη χρηματιστηριακή αγορά και την οικονομία και τον ενθουσιασμό για τον τεχνολογικό κολοσσό μετά την ανακοίνωση υιοθέτησης εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT αυτή την εβδομάδα.

Μείωση του μεριδίου

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Buffett και η ομάδα του μείωσαν το στοίχημά τους στην Apple το περασμένο τρίμηνο κατά 13%. Οι  905 εκατομμύρια μετοχές που πούλησαν θα είχαν αξία 194 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης – ένα ποσό μεγαλύτερο από τις κεφαλαιοποιήσεις της Accenture (189 δισεκατομμύρια δολάρια), της Cisco (184 δισεκατομμύρια δολάρια) αλλά και των Disney και McDonald’s (183 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία).

Ο μεγαλοεπενδυτής εξήγησε κατά την διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Berkshire τον Μάιο γιατί περιόρισε το ποσοστό του στην Αpple. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ήθελε να κατοχυρώσει μέρος των κερδών του εν αναμονή της αύξησης των φόρων που θα επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του διογκούμενου χρέους της. Πρόσθεσε ότι η διατήρηση μετρητών ήταν μία καλή κίνηση σε μια δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα πάντως με το business insider, πιθανόν ο επενδυτής να ήθελε να αποφύγει την τεράστια έκθεση του στην Apple. H συμμετοχή του σε αυτήν αντιπροσώπευε περισσότερο από το 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου μετοχών της Berkshire ύψους 336 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη Μαρτίου και αποτελεί σχεδόν το 1/5 της κεφαλαιοποίησης της Berkshire, που ανέρχεται σε 876 δισ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Οι big business του Γουόρεν Μπάφετ με τις ασφαλιστικές εταιρείες

Warren Buffett: Αποκαλύφθηκε το νέο στοίχημα του μεγαλοεπενδυτή στον χρηματοπιστωτικό κλάδο

Berkshire: Πούλησε ολόκληρη τη συμμετοχή της στην Paramount – Ανέλαβε την ευθύνη για την «χασούρα» ο Μπάφετ