Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Warren Buffett: Οι μυστικές κινήσεις του μεγαλοεπενδυτή στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων BYD

O Warren Buffett κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στον Αμερικανό δημοσιογράφο Charlie Rose

Warren Buffett

Όταν η Berkshire Hathaway, προχωρήσει στην πώληση επιπλέον μετοχών της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων BYD Co. – μια μετοχή που κατέχει για περισσότερα από 15 χρόνια – οι κινήσεις της θα γίνουν μυστικά.

Η επενδυτική εταιρεία του Warren Buffett αποκάλυψε μέσω ανακοίνωσης της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα, ότι το μερίδιό της στην εισηγμένη έχει πέσει στο 4,94% από 5,06%, και από πάνω από 20% που ήταν πριν από δύο χρόνια.

Η πτώση κάτω από το όριο του 5% σημαίνει ότι η Berkshire δεν είναι πλέον υποχρεωμένη να αποκαλύψει τυχόν περαιτέρω πωλήσεις των μετοχών της συγκεκριμένης εταιρείας ούτε αν αποχωρήσει συνολικά από αυτήν.

Αν και η είδηση της μείωσης του ποσοστού οδήγησε την μετοχή της BYD στο Χονγκ Κονγκ σε πτώση έως και 4% την Τρίτη, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων έξι εβδομάδων, τουλάχιστον ένας επενδυτής πιστεύει ότι οι προσδοκίες για πλήρη αποχώρηση του Buffett από αυτήν έχουν προεξοφληθεί.

«Ο Buffett θα μειώσει τελικά το μερίδιό του στη BYD στο μηδέν», δήλωσε ο Andy Wong, διευθυντής επενδύσεων στην Solomons Group. «Μόλις ολοκληρωθεί αυτό, θα βοηθήσει τις μετοχές της BYD στο Χονγκ Κονγκ να πιάσουν πάτο», δεδομένων των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Buffett, γνωστός ως ένας από τους πιο οξυδερκείς επενδυτές στον κόσμο, εξασφάλισε κέρδη 2.000% από το πρώιμο στοίχημά του στην BYD, η οποία μετατράπηκε από έναν ελάχιστα γνωστό κινεζικό πάροχο μπαταριών για κινητά τηλέφωνα στον μεγαλύτερο κατασκευαστή ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων μέσα σε λίγο περισσότερο από 20 χρόνια.

Με αποτίμηση στην αγορά μόλις 100 δισεκατομμύρια δολάρια, η BYD είναι η τρίτη πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως μετά την Tesla και την Toyota Motor.

Και άλλοι από τους πρώτους επενδυτές της BYD έχουν αποκομίσει κέρδη. Η Himalaya Capital κατείχε κάποτε 75 εκατομμύρια μετοχές , ποσοστό περίπου 8,2%, το οποίο μειώθηκε κάτω από το 5% το 2021.

Ο πρόεδρος της Himalaya, Li Lu, ήταν αυτός που συνέστησε την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία στον αείμνηστο Charlie Munger, πρώην αντιπρόεδρο της Berkshire. Η Berkshire αγόρασε 225 εκατομμύρια μετοχές της BYD που ήταν εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ το 2008 έναντι 232 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ηγετική θέση της BYD στην αγορά οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι κρατά το κόστος χαμηλά – η εταιρεία κατασκευάζει τις δικές της μπαταρίες και ημιαγωγούς και διαθέτει ακόμη και το δικό της πλοίο για να στέλνει τα αυτοκίνητα στο εξωτερικό – και επίσης στην ισχυρή σειρά ελκυστικών, καλά σχεδιασμένων αυτοκινήτων σε όλες τις τιμές που έχει λανσάρει.

Παρά το ξεπούλημα της Berkshire, η BYD πηγαίνει ολοένα και καλύτερα, πουλώντας αριθμό ρεκόρ ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων το δεύτερο τρίμηνο. Η κινεζική εταιρεία πούλησε λίγο λιγότερο από 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης: 

Γουόρεν Μπάφετ: Πουλάει μετοχές της BYD – Στο 6,9% πλέον η συμμετοχή του

Κίνα: Φιλοδοξεί να κατακτήσει την ιαπωνική αγορά οχημάτων sedan – Η BYD προωθεί το ηλεκτροκίνητο όχημα SEAL

Warren Buffett (Berkshire): Πούλησε μετοχές της Bank of America αξίας $1,5 δισ.