ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δισεκατομμυριούχος, δαιμόνιος επιχειρηματίας, ακόμη πιο δαιμόνιος επενδυτής, ο CEO της Berkshire Hathaway, Warren Buffett, είναι ένας άνθρωπος που έχει αφήσει εποχή με τις επενδυτικές επιλογές του – επιλογές που τις περισσότερες φορές φαίνονται αν όχι παράτολμες, πολλές φορές ασύμβατες μεταξύ τους.
Για περισσότερο από μισό αιώνα τώρα, ο Warren Buffett έχει μετατρέψει την Berkshire Hathaway σε επενδυτικό καμβά του, σχεδιάζοντας έναν απίθανο κολοσσό επιχειρήσεων που περιλαμβάνει την Geico, την BNSF Railway, τη Fruit of the Loom, την Dairy Queen, την Duracell και δεκάδες άλλες εταρείες, καθώς και συμμετοχές ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων σε blue chips, όπως η Apple και η Coca-Cola Co.
Η… κόλλα που ενώνει όλες αυτές τις τόσο διαφορετικές επιχειρήσεις είναι ο ίδιος ο Buffett, ο οποίος επιμένει δεκαετίες τώρα ότι όλο αυτό το συνονθύλευμα έχει λογική. Σε αυτό έχουν βοηθήσει, βέβαια, και οι αποδόσεις των επενδύσεών του, που υπερβαίνουν σημαντικά τον μέσο όρο της αγοράς: Τα 100 δολάρια που επένδυσε στην Berkshire το 1964, όταν άρχισε τις επιθετικές αγορές μετοχών για να πάρει τον έλεγχο, θα άξιζαν πάνω από 2 εκατ. δολάρια σήμερα.
Πώς, όμως, ξεκίνησε την καριέρα ένας τέτοιος άνθρωπος;
«Όταν ήμουν 7 ή 8 ετών, είχα την τύχη να βρω ένα θέμα που πραγματικά με συνάρπαζε – τις επενδύσεις. Μέχρι τα 11 μου χρόνια είχα διαβάσει κάθε σχετικό βιβλίο που μπόρεσα να βρω στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ομάχα. Μερικά από αυτά παραπάνω από μία φορά. Ο πατέρας μου έτυχε να ασχολείται με τις επενδύσεις, οπότε, όταν κατέβαινα να δειπνήσω μαζί του το Σάββατο ή όποτε άλλοτε τρώγαμε μαζί, έπαιρνα τα βιβλία γύρω από το γραφείο του και άρχιζα να τα διαβάζω. (Αν ήταν πωλητής παπουτσιών, μάλλον θα είχα γίνει κι εγώ πωλητής παπουτσιών τώρα.)», έχει πει ο ίδιος.
Το βιβλίο που αποδείχθηκε ότι είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στην επενδυτική του καριέρα, όμως, ενώ βρισκόταν ακόμη στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, ήταν το «Ο Ευφυής Επενδυτής» (The Intelligent Investor) του Benjamin Graham, ένα βιβλίο που, όπως λέει ο ίδιος, διάβασε και ξαναδιάβασε περίπου έξι φορές. «Με έκανε να δω από μια φιλοσοφική σκοπιά τις επενδύσεις, την οποία χρησιμοποιώ ακόμα και σήμερα», ομολογεί.
«Η στρατηγική είναι να βρίσκεις μια καλή εταιρεία –και μάλιστα μια εταιρεία που να είναι αντιληπτό γιατί είναι καλή– με ένα ανθεκτικό, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που να διευθύνεται από ικανούς και τίμιους ανθρώπους και να διατίθεται σε μια λογική τιμή. Επειδή δεν σκοπεύουμε να πουλήσουμε, δεν χρειαζόμαστε μια εταιρεία που προσδοκούμε τα κέρδη της να αυξηθούν τον επόμενο μήνα ή το επόμενο τρίμηνο. Χρειαζόμαστε μια εταιρεία που θα έχει αύξηση κερδών σε 10 και 20 και 30 χρόνια από σήμερα. Και, έπειτα, θέλουμε ένα επιτελείο διαχείρισης στελεχωμένο από ανθρώπους που θαυμάζουμε και εμπιστευόμαστε. Η αγαπημένη μου επένδυση, που ενσαρκώνει αυτήν τη φιλοσοφία, είναι η ασφαλιστική αυτοκινήτων Geico, για την οποία έμαθα όταν ήμουν 20 χρόνων. Πήρα τότε ένα τρένο και πήγα στην Ουάσινγκτον και τους χτύπησα την πόρτα ένα Σάββατο, μέχρι που ο Lorimer Davidson, ο οποίος αργότερα έγινε διευθύνων σύμβουλος, άνοιξε. Απάντησε στις ερωτήσεις μου, μου έμαθε για τον κλάδο της ασφάλισης και μου εξήγησε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είχε η Geico. Εκείνο το απόγευμα άλλαξε τη ζωή μου», εξηγεί ο Warren Buffett.
Και προσθέτει: «Έχουμε να κάνουμε με ένα προϊόν που τώρα κοστίζει, κατά μέσο όρο, περίπου $1.800 τον χρόνο. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να το αγοράσουν – αλλά θέλουν να οδηγούν. Και ελπίζουν ότι δεν θα το χρησιμοποιήσουν ποτέ, επειδή δεν θέλουν να έχουν κάποιο ατύχημα. Η Geico τούς παρείχε έναν τρόπο να αποκτήσουν αυτό το προϊόν με λιγότερα χρήματα από όσα είχαν συνηθίσει οι καταναλωτές να πληρώνουν. Όταν η Berkshire αγόρασε πλειοψηφικό μερίδιο της εταιρείας το 1995, το μερίδιο αγοράς της ανερχόταν περίπου στο 2% – τώρα κατέχουμε το 12% και εξοικονομούμε ίσως $4 δισ. ετησίως στους Αμερικανούς σε σχέση με το ποσό που θα πλήρωναν αν αγόραζαν πακέτα ασφάλισης όπως έκαναν πριν. Ήταν μια απλή ιδέα όταν ο Leo Goodwin ίδρυσε την εταιρεία το 1936. Η ίδια απλή ιδέα ισχύει και σήμερα».