• Business

    Walmart: Πούλησε το μερίδιο της στην JD.com έναντι 3,6 δισ. δολ. – Βουτιά της κινεζικής μετοχής

    • Bloomberg

    Doug McMillon, CEO Walmart (Πηγή: corporate.walmart.com)


    Η Walmart, εξασφάλισε περίπου 3,6 δισ. δολάρια από την πώληση του μεριδίου της στην κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com Inc., τερματίζοντας μια οκταετή συνεργασία που φαίνεται να αποδίδει όλο και λιγότερα κέρδη, εν μέσω μίας δύσκολης συγκυρίας για τους κινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

    Η αμερικανική εταιρεία λιανικής πώλησης πούλησε 144,5 εκατομμύρια μετοχές στην τιμή των 24,95 δολαρίων η καθεμία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Πρόκειται για discount 11% σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

    Η μετοχή της JD.com, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, σημείωσε βουτιά κατά 11% στο άνοιγμα των συναλλαγών την Τετάρτη, προκαλώντας ένα ευρύτερο selloff στις κινεζικές μετοχές ηλεκτρονικού εμπορίου και τεχνολογίας.

    Η JD.com προχώρησε σήμερα σε αγορές ιδίων μετοχών αξίας 390 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η Walmart βελτιώνει τη στρατηγική της στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπου ο μακροχρόνιος εταίρος της στο ηλεκτρονικό εμπόριο αγωνίζεται μαζί με τους παραδοσιακούς αντιπάλους την Alibaba Group Holding και την ιδιοκτήτρια της Temu, PDD Holdings Inc.

    Η αμερικανική εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα σύστημα ηλεκτρονικού εμπορίου και παράδοσης στην Κίνα τόσο για την θυγατρική της Sam’s Club όσο και για τις δραστηριότητες της στις υπεραγορές και επικεντρώνεται στις δικές της προσφορές, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα. Η συμφωνία έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η κρίση των ακινήτων, η αστάθεια της αγοράς και οι αβέβαιες προοπτικές απασχόλησης επιβαρύνουν την κινεζική κατανάλωση.

    China's Two-Speed Economic Recovery Continues | Retail sales improves but still lags industrial production
    Η οικονομική ανάκαμψη δύο ταχυτήτων στην Κίνα συνεχίζεται

    Το franchise Sam’s Club της Walmart αποτέλεσε ένα φωτεινό σημείο για την εταιρεία, καθιστώντας την, τη μοναδική αλυσίδα υπερμάρκετ που σημείωσε αύξηση των πωλήσεων πέρυσι μεταξύ των 5 κορυφαίων παικτών, σύμφωνα με την Ένωση Αλυσίδων και Franchise της Κίνας.

    Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου της JD.com ξεπέρασαν τις προσδοκίες – παρόλο που τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις 1,2%.

    Το διαζύγιο των Walmart και JD.com ακολουθεί το μοτίβο των online και offline επιχειρήσεων λιανικής πώλησης που διαλύουν τις συνεργασίες τους, καθώς τα φιλόδοξα σχέδια τους δεν κατάφεραν να πραγματοποιηθούν.  Νωρίτερα φέτος, το Bloomberg ανέφερε ότι η Alibaba σκέφτεται να πουλήσει το τμήμα πολυκαταστημάτων της, InTime.

    Η Walmart απέκτησε μερίδιο 5% στην κινεζική JD.com το 2016, ενώ λίγους μήνες αργότερα αύξησε τη συμμετοχή της στο 10,8%.

    Διαβάστε επίσης:

    Walmart: Υπέρβαση των προβλέψεων, αναβάθμιση του outlook και ισχυρό ράλι 6,5% η μετοχή

    Estée Lauder: Ο CEO Fabrizio Freda αποχωρεί το 2025 – Νέες προκλήσεις για την εταιρεία

    Carl Icahn: Πρόστιμο $2 εκατ. από την SEC – Γιατί κατηγορείται ο 88χρονος δισεκατομμυριούχος



    ΣΧΟΛΙΑ