• Business

    Wall Street: Γιατί καταρρέει στο -16% η μετοχή της Intel στο άνοιγμα της Παρασκευής

    • NewsRoom


    Συνέχεια στις χθεσινές ισχυρές απώλειες για τις τεχνολογικές μετοχές σημειώνεται στο άνοιγμα της Wall Street την Παρασκευή, με την μετοχή της Intel να καταρρέει με απώλειες κοντά στο 16%.

    H Intel – παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη για το τρίμηνο που ανακοίνωσε – αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως ενδέχεται να συνεργαστεί με άλλες εταιρίες του κλάδου των ημιαγωγών για να την βοηθήσουν με την τεχνολογία παραγωγής της επόμενης γενιάς τσιπς. Η παραδοχή ήρθε μετά την ανακοίνωσή της πως αναβάλει την ημερομηνία κυκλοφορία των chips 7nm για περίπου 6 μήνες ακόμα, έχοντας ήδη μια καθυστέρηση 12 μηνών. «Εντοπίσαμε μια ελαττωματική λειτουργία στη διαδικασία των 7nm που είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παραγωγής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Bob Swan.

    Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν την παραδοχή της Intel ως μια μεγάλη «ήττα» για την εμβληματική εταιρεία του χώρου, η οποία αποτελεί μια από τις τελευταίες εταιρείες ημιαγωγών που χρησιμοποιεί ιδιόκτητα εργαστήρια για την κατασκευή των περισσότερων από τα τσιπς που χρησιμοποιεί. H AMD για παράδειγμα συνεργάζεται με την εταιρεία Taiwan Semiconductor Manufacturing, έχοντας ήδη περάσει στην τεχνολογία των τσιπς 7nm.

    Πέρα από την μετοχή της Intel η οποία βαραίνει τους δείκτες της Wall Street, οι επενδυτές ανησυχούν γύρω από τη νέα επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας, μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ότι ένα εμπορικό σύμφωνο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ «σημαίνει λιγότερο για μένα τώρα από ό,τι όταν το έφτιαξα». Τις δηλώσεις Τραμπ διαδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κάλεσε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ενταχθούν με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

    Μισή ώρα μετά το άνοιγμα της Wall Street, ο Dow Jones υποχωρεί στις 26.541,75 με πτώση -0,41%, ο  S&P 500 στις 3.214,29 μονάδες με απώλειες -0,66% ενώ ο  Nasdaq στις 10.294,69 μονάδες με πτώση  -1,59%.

    Η μετοχή της Intel κινείται αυτή την ώρα με απώλειες -16,12%. Αντίθετα, η μεγάλη της «αντίπαλος» AMD κινείται αυτή την ώρα με κέρδη 11,52%.



    ΣΧΟΛΙΑ