ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περισσότεροι από 100 επικεφαλής επιχειρήσεων εκφράζουν την υποστήριξή τους στο αντιπολιτευόμενο βρετανικό Εργατικό Κόμμα ενόψει των εκλογών της 4ης Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα πρέπει να βρει ξανά την ισορροπία της και να “ξεκολλήσει” από την στασιμότητα, η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της.
Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί του Ρίσι Σουνάκ ήταν συνήθως το κόμμα των μεγάλων επιχειρήσεων, ωστόσο η επικεφαλής οικονομικής πολιτικής των Εργατικών, Ρέιτσελ Ριβς, έχει αφιερώσει χρόνια προσπαθώντας να αποδείξει στα αφεντικά των επιχειρήσεων ότι το κόμμα της μπορεί να ισορροπήσει την οικονομία.
Σε επιστολή που υπογράφουν νυν και πρώην διευθυντικά στελέχη στο λιανεμπόριο, τη διαφήμιση, τα ταξίδια και τον κλάδο της οικονομίας γενικότερα, αναφέρεται ότι οι Εργατικοί δείχνουν ότι έχουν αλλάξει και ότι πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να διαμορφώσουν το μέλλον της Βρετανίας.
«Εμείς, ως ηγέτες και επενδυτές στις βρετανικές επιχειρήσεις, πιστεύουμε ότι είναι καιρός για μια αλλαγή. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια νέα προοπτική για να απελευθερωθούμε από τη στασιμότητα της τελευταίας δεκαετίας και ελπίζουμε με αυτή τη δημόσια στάση να πείσουμε και άλλους για αυτήν την ανάγκη», αναφέρεται στην επιστολή.
Σύμφωνα με το Reuters, οι Εργατικοί ελπίζουν ότι μέσω της υποστήριξης αυτής, θα αποδειχθεί ότι δεν είναι πλέον το κόμμα του προκατόχου του Στάρμερ, του βετεράνου αριστερού νομοθέτη Τζέρεμι Κόρμπιν, που έκανε εκστρατεία στις τελευταίες εκλογές του 2019 για να επανεθνικοποιήσει ορισμένα βασικά περιουσιακά στοιχεία και να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους.
Οι ηγέτες που υπέγραψαν την επιστολή περιλαμβάνουν τους επικεφαλής της Iceland και της JD Sports, τον επικεφαλής του βρετανικού βραχίονα του διαφημιστικού κολοσσού WPP, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Aston Martin και τον ιδρυτή μιας εταιρείας που αφορά παιδιά, στην οποία επένδυσε η σύζυγος του Sunak, Akshata Murty.
Σημειώνεται ότι οι Εργατικοί του Starmer διατηρούν ένα προβάδισμα περίπου 20 μονάδων στις δημοσκοπήσεις για σχεδόν ένα χρόνο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για 14 χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης και αποτυχίας να προσφέρει στις επιχειρήσεις τη σταθερότητα που χρειάζονται και φέρνοντας τους πολίτες σε χειρότερη θέση.
Όπως σημειώνει το Reuters, οι οικονομικές επιδόσεις της Βρετανίας από την πανδημία του κορονοϊού και μετά, ήταν οι πιο αδύναμες μεταξύ των οικονομιών της G7 με εξαίρεση τη Γερμανία, επιβαρυμένες από τα υψηλά επίπεδα χρέους και μια αργή ανάπτυξη.
«Τα σχέδιά μας για ανάπτυξη βασίζονται στη συνεργασία με τις επιχειρήσεις», αναμένεται να επισημάνει σε σημερινή της ομιλία η Ριβς.
Από την άλλη, οι Συντηρητικοί του Σουνάκ διατείνονται ότι η οικονομία αναγκάστηκε να περάσει από τους “διπλούς κραδασμούς” του COVID-19, που αφορούσαν την ενεργειακή άνοδο, που ακολουθήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τονίζουν ωστόσο πως η πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού, δείχνει ότι η οικονομία έχει επιστρέψει σε τροχιά.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από ένα συντριπτικό ξεκίνημα προεκλογικής εκστρατείας, ο Σουνάκ πρότεινε φορολογικές ελαφρύνσεις για εκατομμύρια συνταξιούχους – το τμήμα του εκλογικού σώματος που είναι πιο πιθανό να ψηφίσει Συντηρητικούς.
Όπως υποστηρίζει το κόμμα, η νέα πρόταση θα κοστίσει 2,4 δισεκατομμύρια λίρες (3,1 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως μέχρι το 2029/30 και θα χρηματοδοτηθεί μέσω των κυβερνητικών προσπαθειών για τον περιορισμό της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνελήφθη κι άλλος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου» – Τι είπε για τον εθισμό των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Βασίλης Κικίλιας: Ισχυρή σύσταση για αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών
- Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια τη Δευτέρα και την παραμονή Χριστουγέννων