ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θύμα των αναταράξεων της αλυσίδας εφοδιασμού έχoυν πέσει τα αυγά στη Βρετανία, με αποτέλεσμα σε ορισμένα καταστήματα τα ράφια να είναι άδεια.
Ως εκ τούτου, τα σούπερ μάρκετ πουλούν αυγά με το δελτίο, οι αρτοποιοί σκέφτονται εναλλακτικές λύσεις και οι πτηνοτρόφοι απαιτούν κυβερνητική δράση. Πέρα από τον άμεσο αντίκτυπο, η κρίση αποκαλύπτει ευρύτερα πώς οι δομές στις αγορές τροφίμων μπορούν εύκολα να διαταραχθούν.
Για τους καταναλωτές, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι όλα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή, πρόκειται για τα αυγά αλλά την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα, μπορεί να είναι άλλο ένα βασικό προϊόν.
«Αυτό που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή στην αγορά των αυγών θα μπορούσε να συμβεί στην αγορά φρούτων ή στην αγορά σιτηρών ή στην αγορά κρέατος» τονίζει ο Τιμ Λανγκ, καθηγητής διατροφικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου.
Η ανησυχία σχετικά με τα αυγά δεν αποτελεί ένα αμιγώς βρετανικό φαινόμενο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών σε σιτηρά, λιπάσματα, ενέργεια κι άλλα βασικά αγροτικά προϊόντα.
Το υψηλότερο κόστος των τροφών για τα πτηνά έχει μειώσει το περιθώριο κέρδους των αγροτών. Επιπλέον, η πρόσφατη γρίπη των πτηνών, έχει προκαλέσει χάος σε περιοχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, οδηγώντας στη μαζική θανάτωση πουλερικών. Οι τιμές των αυγών ήταν στην κορυφή της λίστας του πληθωρισμού των τροφίμων στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ενώ στην Ουγγαρία η κυβέρνηση περιορίζει τις τιμές.
Αλλά είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ορισμένα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι άδεια και οι καταναλωτές ανησυχούν τώρα για τις προμήθειες ενόψει των Χριστουγέννων.
Οι πτηνοτρόφοι λένε ότι το κόστος έχει αυξηθεί στα ύψη. Σε μια έρευνα μελών της Βρετανικής Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελεύθερας Βοσκής, το 1/3 είτε μειώνει τα κοπάδια κοτόπουλων είτε σταματά την εκτροφή αυγών.
Τη Δευτέρα, η εθνική ένωση πτηνοτρόφων (NFU) κάλεσε την κυβέρνηση να δράσει άμεσα και να στηρίξει τους παραγωγούς, προκειμένου να μην καταρρεύσει η αγορά των αυγών. Ο πρόεδρος της επισήμανε ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας, τα προβλήματα στα logistics και η γρίπη των πτηνών, δεν μπορούν εξ ολοκλήρου να εξηγήσουν τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ.
«Ο πληθωρισμός είναι εδώ, δυστυχώς» τονίζει ο Phill Crawley, πτηνοτρόφος από το Λέστερσιρ και αντιπρόεδρος της NFU. «Και δεν έχει περάσει ακόμη σ’ όλη την αλυσίδα».
«Τα σούπερ μάρκετ γνωρίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν μια βιώσιμη τιμή στους παραγωγούς, αλλά πιέζονται καθώς δεν θέλουν να περάσουν αυτό το πρόσθετο κόστος στους καταναλωτές» επισημαίνει, από την πλευρά του, ο Andrew Opie, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Λιανεμπορίου (BRC).
Ο πληθωρισμός μπορεί επίσης να παίζει ρόλο αναγκάζοντας τους αγοραστές που έχουν περιορισμένα μετρητά να στρέφονται από το κρέας σε φθηνότερες πηγές πρωτεΐνης, όπως τα αυγά. Επιπλέον, η ζήτηση αυγών είναι συνήθως μεγαλύτερη τον χειμώνα, ιδιαίτερα γύρω στα Χριστούγεννα.
Διαβάστε ακόμη: