• Business

    Βουτιά 30% στο ΧΑ: Τι συμβαίνει με τις τράπεζες;

    Οι τρεις λόγοι που η αγορά μένει καθηλωμένη, ο ΟΠΑΠ και ο Σωκράτης Λαζαρίδης

    Οι τρεις λόγοι καθήλωσης της οικονομίας


    Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης (έστω και με μεγάλη καθυστέρηση) δημιούργησε σε ορισμένους μεγάλες προσδοκίες. Στην κυβέρνηση πιθανότατα πίστευαν πως… ξεμπέρδεψαν, βλέποντας το κλίμα να βελτιώνεται, τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να επιστρέφουν σε επίπεδα προ κρίσης, την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές να πετυχαίνει και την οικονομία να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Όμως αν κοιτάξει κανείς σήμερα το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

    Σε σχέση με τις 14 Ιουλίου, όταν ο τραπεζικός δείκτης έφτασε στο υψηλότερο φετινό του επίπεδο, εν αναμονή τότε της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σήμερα χαμηλότερα κατά 30%, που μεταφράζεται σε μία απώλεια αξίας άνω των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν στα μέσα Ιουλίου, σε κάτι παραπάνω από 8 δισ. σήμερα.

    Τι άλλαξε από τότε που όλα έμοιαζαν ρόδινα; Άλλαξε το γεγονός ότι έκτοτε έχουν προκύψει πολλά ερωτηματικά που προκαλούν αβεβαιότητα γύρω από τις τράπεζες, αλλά και την ελληνική οικονομία εν γένει. Για παράδειγμα:

    • Θα ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις και άλλα παρατράγουδα η τρίτη αξιολόγηση; Στην κυβέρνηση λένε ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα υπάρξουν προβλήματα, αλλά το ίδιο έλεγαν και για τη δεύτερη αξιολόγηση, και τελικά είχαμε ολόκληρο “σίριαλ” μέχρι να κλείσει…
    • Τι θα γίνει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση ή θα αποχωρήσει από την Ελλάδα; Και αν μείνει, με ποιους όρους θα μείνει;
    • Είναι οι ελληνικές τράπεζες επαρκώς κεφαλαιοποιημένες; Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως χρειάζονται μία ανακεφαλαιοποίηση της τάξεως των 10 δισ. ευρώ για να είναι καλυμμένες στο χειρότερο δυνατό σενάριο, κάτι που αντικρούει τόσο η Ελλάδα, όσο και οι ίδιες οι τράπεζες. Οι επενδυτές δεν ξέρουν ποιον να πιστέψουν…

    Είναι λογικό, με αυτά τα δεδομένα, να υπάρχει και πάλι μία διστακτικότητα από την πλευρά των επενδυτών. Κι αν τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο φαίνονταν; Κι αν είναι ακόμα νωρίς για να κηρύξουμε ως γεγονός τη διατηρήσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας; Κι αν το τρέχον πρόγραμμα δεν είναι τελικά το τέλος των μνημονίων στην Ελλάδας; Κι αν οι τράπεζες δεν μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων;

    Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση. Ιδανικά μέσα στο 2017, ώστε το 2018 να μπει χωρίς “βαρίδια” για την οικονομία και να ευνοηθεί η επιστροφή στην κανονικότητα, που θα φέρει και καλά νέα για το Χρηματιστήριο. Όμως γνωρίζουμε καλά πως αυτές οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς πάντα κρύβουν παγίδες και καθυστερήσεις. Το γνωρίζουν και οι επενδυτές, και γι’ αυτό προτιμούν για την ώρα να κρατήσουν αποστάσεις από την ελληνική αγορά, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στα χέρια του γαλλικού κολοσσού Total περνά το 23% της EREN του Έλληνα επιχειρηματία Π. Μουράτογλου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μνημόνιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την κινεζική Sumec

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιος είναι ο guru των αγορών που οι τράπεζες κατάσχεσαν το σπίτι στην Εκάλη;



    ΣΧΟΛΙΑ