Το πρώτο πράσινο φως εξασφάλισε το έργο ανάπλασης της Β’ Ακτής Βούλας από την Athens Beach Club, καθώς το δημοτικό συμβούλιο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Αυτό σημαίνει ότι γίνεται ένα βήμα προόδου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, σε μία έκταση στην οποία μισθώτρια ανακηρύχθηκε η ΤΕΜΕΣ πριν από πέντε χρόνια.

1

Θυμίζουμε πως πρόκειται για συνεπένδυση των ΤΕΜΕΣ και Intracom Ventures της οικογένειας Κόκκαλη, ενώ συμμετοχή στο σχήμα φέρεται να έχει και ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου.

Το ύψος της συνολικής επένδυσης θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια, ενώ ο προϋπολογισμός για τα προτεινόμενα λιμενικά και παράκτια έργα ανάπλασης του παράκτιου μετώπου στην πρώην κατασκήνωση του ΕΟΤ φτάνει τα 1,05 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της γνωμοδότησης του δήμου, το έργο θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των υφιστάμενων βλαβών με πιο σημαντικές τις εκτεταμένες υποσκαφές σε όλο τους το μήκος (διαμήκης άξονας) στην έδραση τους και την παρουσία ανοιγμάτων με στόχο τη διασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα και απώτερο σκοπό την ανάπλαση και αναβάθμιση της Β’ Ακτής Βούλας.

Τα υφιστάμενα έργα περιλαμβάνουν τρεις τεχνητές νησίδες κατασκευασμένες από σκυρόδεμα και προβλέπεται:

  • καθαρισμός της ακτής και εξυγίανση του πυθμένα,
  • επισκευή/αποκατάσταση των υφιστάμενων νησίδων,
  • κατασκευή πλωτών εγκάρσιων προβλητών,
  • κατασκευή δυο προβόλων από φυσικούς ογκολίθους στην θέση εκβολής του αγωγού στο νοτιοανατολικό άκρο της ακτής, συνολικού μήκους περί τα 100 μέτρα και
  • κατασκευή θωράκισης από φυσικούς ογκολίθους της ακτογραμμής ανάντη των προβόλων μήκους περίπου 70 μέτρων.

Εκκίνηση έπειτα από καθυστερήσεις

Η διαμόρφωση της Β’ Ακτής Βούλας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 με τα κτίσματα της να σχεδιάζονται με κοινή γλώσσα των άλλων διάσημων πλαζ του ΕΟΤ που σχεδιάζονταν υπό την εποπτεία και καθοδήγηση ενός εκ των μεγαλύτερων εκπροσώπων του ελληνικού Μοντερνισμού, Άρη Κωνσταντινίδη, προϊστάμενου τότε της Υπηρεσίας Μελετών του ΕΟΤ.

Το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση της εγκαταλελειμμένης έκτασης έγινε τον Απρίλιο του 2019, όταν η ΤΕΜΕΣ (το 75% της οποίας ελέγχει η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και το 25% οι Olayan) αναδείχθηκε πλειοδότρια.

Η γραφειοκρατία και η πανδημία καθυστέρησαν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, τις οποίες έχει αναλάβει η Intrakat, με τις οικοδομικές άδειες να έχουν εγκριθεί.

Το σχέδιο της Athens Beach Club προβλέπει ότι στην περιοχή έκτασης 80 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί ένας πρότυπος χώρος, όπου με μικρή κλίμακας παρεμβάσεις, αναδεικνύεται το παραθαλάσσιο τοπίο.

Η πλαζ Βούλας φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν νέο παραλιακό προορισμό, με υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπειρίες ψυχαγωγίας, ευεξίας κι εστίασης, που θα προσθέσουν αξία στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή πισίνας που προορίζεται για χρήση από τους δημότες Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και θα καλύψει τις ανάγκες τμημάτων κολύμβησης, αλλά και προπονήσεων αθλητικών ομάδων της περιοχής.

Το σχέδιο ανάπλασης ακολουθεί αυστηρούς κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας, με την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, όπως είναι η αύξηση του ποσοστού πρασίνου κατά περίπου 30% και η εγκατάσταση θέσεων ηλεκτρικής φόρτισης οχημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Σε ποιο νέο project στα Νότια προάστια δίνουν έως 3,5 εκατομμύρια για μία πολυτελή κατοικία

Voria: Πώς αλλάζει το Μαρούσι η κάθοδος του Mont Parnes στην Κηφισίας

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το placement του 15% των μετοχών της AUSTRIACARD του Νίκου Λύκου