Σε σοβαρές καταγγελίες εναντίον της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προχώρησε νωρίτερα ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.  Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε υπάρχει η ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και διαφανής ρύθμιση από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι η ρυθμιστική Αρχή με τις αποφάσεις και τις ενέργειές της δεν επιτρέπει τον υγιή ανταγωνισμό και δημιουργεί εμπόδια στις σημαντικές επενδύσεις που υλοποιεί και δρομολογεί ο Οργανισμός.

Ο κ. Τσαμάζ κατηγόρησε την ΕΕΤΤ (πρόεδρος Δημήτρης Τσαμάκης) φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα συνολικά 425 εγκρίσεις που εκκρεμούν και οι οποίες αφορούν σε προγράμματα και τιμολογιακά πακέτα, με το μέσο όρο για τη χορήγηση εγκρίσεων να φθάνει τους τέσσερις μήνες.

“Δεν είναι δουλειά της ΕΕΤΤ να καθορίζει την εμπορική πολιτική του ΟΤΕ. Αρνούμαι να παραδώσω τα κλειδιά του ΟΤΕ στην Επιτροπή”, ανέφερε σε έντονους τόνους ο επικεφαλής του Οργανισμού.

Μάλιστα, προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι θα πρέπει οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι ο ΟΤΕ θέλει να προσφέρει φθηνότερες τιμές και η ΕΕΤΤ δεν τον αφήνει.

Ο κ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε: «Αρνούμαι να παραδώσω τα κλειδιά του ΟΤΕ στην ΕΕΤΤ».

“Αυτό που ζητάμε”, ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, “είναι δίκαιη και διαφανής ρύθμιση για όλους”.

Έχω την εντύπωση ότι στην ΕΕΤΤ δημιουργούν γραφειοκρατία για να αιτιολογήσουν τη λειτουργία τους.

Το μοντέλο αξιολόγησης τους είναι παρωχημένο, με συνθήκες 2015.

Στο διάστημα αυτό ο ΟΤΕ έχει αλλάξει, τα δεδομένα της αγοράς έχουν μεταβληθεί”, τόνισε.

ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ

Αυτό που επιθυμεί ουσιαστικά ο ΟΤΕ ζητά να ρυθμίζεται στη λιανική του και εκ των υστέρων (ex post), καθώς δεν είναι δυνατόν να ζητείται έγκριση εκ των προτέρων για κάθε προϊόν και προσφορά του, όπως σημειώθηκε.

Δηλαδή η Αρχή να μην λειτουργεί παρεμβατικά αλλά ρυθμιστικά, όπως συμβαίνει στις περισσότερες αγορές. “Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε έγκριση για χριστουγεννιάτικα πακέτα και να λαμβάνουμε την έγκριση το Πάσχα”, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ομίλου.

“Η δουλειά της ΕΕΤΤ είναι να εξασφαλίζει πως υπάρχει ανταγωνισμός και όχι να καθορίζει πως εμείς θα κινηθούμε εμπορικά”, προσέθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, πρόσθεσε πως έχει καταθέσει εγγράφως τις θέσεις αυτές στον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, ενώ έχει ενημερώσει σχετικά τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά και την κυβέρνηση.

Βολές στον ανταγωνισμό

Παράλληλα, ο πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ άφησε αιχμές κατά του ανταγωνισμού λέγοντας ότι έπραξαν ότι μπορούσαν για να εμποδίσουν τον ΟΤΕ να επενδύσει σε νέες υποδομές, “για να καταλήξουν τελικά να διαφημίσουν τεχνολογία και οπτικές ίνες στην πλάτη του ΟΤΕ”.

Ειδικά για το θέμα του vecrtoring, ο κ. Τσαμάζ είπε με νόημα πως χρειάστηκε να περάσει πολύς χρόνος για να καταλάβει ο ανταγωνισμός ότι έχει νόημα ο συνδυασμός των τεχνολογιών από εμπορικής πλευράς.

Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε επίσης πως ο ΟΤΕ είναι με απόσταση ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, με το σύνολο των επενδύσεων που θα υλοποιήσει την περίοδο 2011 – 2020 να ανέρχεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

“Ο ΟΤΕ έχει έτοιμες 13 χιλιάδες καμπίνες, ήδη ενεργές 11 χιλιάδες, θα έχουμε άλλες 4 χιλιάδες έως το 2020, όταν οι ανταγωνιστές μας έχουν ενεργοποιήσει το πολύ 400 καμπίνες”, προσέθεσε.

Ακόμη, προανήγγειλε ότι το επόμενο βήμα για τον Οργανισμό θα είναι να φέρει την οπτική ίνα στο σπίτι μέσα στο 2018, σε επιλεγμένες περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ μέσα στην ίδια χρονιά το 5G θα βρίσκεται πλέον σε όλη την Ελλάδα.