Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Volkswagen: Δεύτερη μείωση των προβλέψεων για τα ετήσια έσοδα και κέρδη

Oliver Blume, CEO Porsche

Oliver Blume, CEO Porsche και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Volkswagen

Η δεύτερη προειδοποίηση για τα κέρδη της Volkswagen μέσα σε τρεις μήνες καθιστά ένα πράγμα σαφές: η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης βρίσκεται σε ύφεση.

Η γερμανική κατασκευάστρια μείωσε την Παρασκευή τις προσδοκίες για τα έσοδα, τα κέρδη και τις ταμειακές ροές λόγω της φθίνουσας ζήτησης για τα αυτοκίνητά της. Η εταιρεία αναμένει τώρα ότι θα παραδώσει φέτος λιγότερα οχήματα από ό,τι το 2023 – η τέταρτη ετήσια πτώση των πωλήσεών της μέσα σε πέντε χρόνια.

Η προειδοποίηση υπογραμμίζει την έκταση της κρίσης στη Volkswagen, η οποία έχει αποτύχει όσον αφορά τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα και έχει χάσει τη δύναμη της στην Κίνα, όπου οι μάρκες της VW, Audi και Porsche χάνουν μερίδιο αγοράς.

Στην Ευρώπη, ο διευθύνων σύμβουλος Oliver Blume αντιμετωπίζει νέους εισερχόμενους παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής BYD Co. καθώς και μια σύγκρουση με τα συνδικάτα για πιθανές περικοπές θέσεων εργασίας και πρωτοφανή κλεισίματα εργοστασίων.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Volkswagen έχουν μειωθεί

Και οι τρεις μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες – Volkswagen, Mercedes-Benz Group AG και BMW AG – έχουν ανακοινώσει μείωση των προβλέψεων για τα κέρδη τους αυτό το μήνα.

Η ύφεση στην Κίνα και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Tesla Inc. αναγκάζουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κάνουν εκπτώσεις, περιορίζοντας τα περιθώρια κέρδους.

Η Volkswagen είχε κυριαρχήσει στις πωλήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στην Κίνα, αλλά δεν κατάφερε να ακολουθήσει την ταχεία στροφή προς τα EV στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων. Εκεί, τοπικοί ανταγωνιστές όπως η BYD έχουν κατακτήσει τους καταναλωτές με καινοτόμα και προσιτά μοντέλα.

Σε μία προσπάθεια να αλλάξει τα πράγματα, η VW κλείνει εργοστάσια, συνάπτει συνεργασίες με τοπικούς κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της Xpeng Inc. και προωθεί μια νέα μάρκα EV που απευθύνεται σε νεότερους αγοραστές.

Οι premium μάρκες που ανήκουν στη VW, συμπεριλαμβανομένων των Audi και Porsche, ήταν η μεγαλύτερη πηγή κέρδους της αυτοκινητοβιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, αλλά έχουν αρχίσει να δυσκολεύονται στη αγορά της Κίνας. Οι πωλήσεις της κατασκευάστριας εταιρείας του μοντέλου Porsche 911 στην ασιατική χώρα υποχώρησαν κατά 33% το πρώτο εξάμηνο, καθώς οι αγοραστές πολυτελών αυτοκινήτων απέφυγαν τις αγορές.

Οι δυσμενείς προοπτικές της Volkswagen | Η αυτοκινητοβιομηχανία μειώνει τις προβλέψεις για το έτος

Η Volkswagen προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι παγκόσμιες παραδόσεις θα μειωθούν σε περίπου 9 εκατομμύρια μονάδες φέτος, από 9,24 εκατομμύρια το 2023. Προηγουμένως είχε προβλέψει αύξηση 3%.

Η αυτοκινητοβιομηχανία βλέπει τώρα ετήσιο λειτουργικό περιθώριο κέρδους στο 5,6% – κάτω από την πρόβλεψη έως και 7% τον Ιούλιο. Οι καθαρές ταμειακές ροές αναμένεται να είναι λιγότερες από το μισό του επιπέδου που είχε προβλέψει η εταιρεία με βάση το καλύτερο δυνατό σενάριο.

Ο Blume έχει δεσμευτεί να καταστήσει τη Volkswagen πιο ανταγωνιστική μέσω της μείωσης του κόστους, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει για πρώτη φορά εργοστάσια στη χώρα.

Τα στελέχη της VW έχουν επισημάνει περίπου δύο εργοστάσια αυτοκινήτων με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, εξέλιξη που θα φέρει την εταιρεία αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη σύγκρουση με τα ισχυρά συνδικάτα των εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης:

Mercedes: Μειώνει τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα – Νέο πλήγμα στη γερμανική βιομηχανία

Volkswagen: Ενημέρωσε το γερμανικό συνδικάτο IG Metall για την ακύρωση εργασιακών συμφωνιών

Volkswagen: Ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το σχέδιο εξυγίανσης – Σκληρή αντίδραση από τα συνδικάτα