ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών της Βρετανίας εξακολουθεί να βρίσκεται η προτεινόμενη συγχώνευση της Vodafone με την θυγατρική Three UK της CK Hutchison, ενώ η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού (CMA) δηλώνει τώρα ότι θα ξεκινήσει μια εις βάθος έρευνα, εκτός αν οι δύο εταιρείες, μέσα σε πέντε ημέρες, δώσουν απαντήσεις και «ουσιαστικές λύσεις» στις ανησυχίες της.
Υπενθυμίζεται ότι το προτεινόμενο deal ανακοινώθηκε το καλοκαίρι του 2023, ενώ η CMA ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα τον Ιανουάριο,
Ωστόσο, φαίνεται ότι η προτεινόμενη συμφωνία “σκοντάφτει” τελικά σε μία σημαντική πρόκληση, όσον αφορά την τελική έγκριση από τη ρυθμιστική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι ανησυχίες της CMA
Στην τελευταία της ενημέρωση σήμερα Παρασκευή, η CMA, ανέφερε ότι ανησυχεί ότι η συγχώνευση Vodafone-Three UK, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ανταγωνισμού και σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, δημιουργώντας παράλληλα ένα δυσμενές περιβάλλον για τους εικονικούς παρόχους υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών (Mobile virtual network operators).
Σημειώνεται ότι οι εικονικοί πάροχοι υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών δεν διαθέτουν δικό τους δίκτυο υποδομών, αλλά νοικιάζουν ραδιοδίκτυο από τους παρόχους κινητής (MNOs).
Την ίδια στιγμή, οι δύο εταιρείες επισημαίνουν ότι η ολοκλήρωση του deal, θα ωφελήσει την αγορά της Βρετανίας.
«Με τον συνδυασμό των δύο δικτύων, η Three UK και η Vodafone UK θα “ξεκλειδώσουν” επενδύσεις ύψους 11 δισεκατομμυρίων λιρών, που θα βοηθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να κλείσει το χάσμα του 5G με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες και να πραγματοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιό του, που είναι να πρωτοπορήσει στην ψηφιακή συνδεσιμότητα», έχει δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone UK, Ahmed Essam.
«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συναλλαγή θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους πελάτες μας, τη χώρα και τον ανταγωνισμό, και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με την CMA, καθώς εξετάζουν την πρότασή μας», έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Three UK, Robert Finnegan.
Από την άλλη, η διευθύνουσα σύμβουλος της CMA, Sarah Cardell, είχε αναφέρει ότι, πριν η υπηρεσία προχωρήσει στα επόμενα βήματα, θα αξιολογηθεί εάν και πώς αυτή η σύνδεση μεταξύ ανταγωνιστικών δικτύων, θα μπορούσε να επηρεάσει τον ανταγωνισμό.
«Μπλόκο» από την ΕΕ
Θυμίζουμε ότι μια προσφορά από την Three το 2016 για εξαγορά της O2, βρήκε μπροστά της την ΕΕ, η οποία “μπλόκαρε” το deal ύψους μέχρι και 10,25 δισ. στερλίνων που θα οδηγούσε στην συγχώνευση των υπηρεσιών της Three με την O2.
Ένας από τους κύριους λόγους ήταν ότι θα μείωνε τον αριθμό των παρόχων δικτύων κινητής τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο από τέσσερις σε τρεις, γεγονός όμοιο και σήμερα, εάν ολοκληρωθεί η νέα συμφωνία.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το deal του 2016 θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών και μείωση των επιλογών για τους καταναλωτές.
Διαβάστε επίσης:
Vodafone-Three: Στο μικροσκόπιο το φιλόδοξο σχέδιο συγχώνευσης – Τι εξετάζουν οι βρετανικές Αρχές
Mega deal στις τηλεπικοινωνίες: Η Swisscom εξαγοράζει την Vodafone Italia έναντι 8 δισ. ευρώ
Apple: Εξανεμίστηκαν 113 δισ. δολάρια της κεφαλαιοποίησης της σε μία ημέρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βασίλης Χήτος (Mr. Ζαγόρι): Διαψεύδει μέσω του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια, ότι είναι ζευγάρι με την Βικτώρια Καρύδα
- Γεωργιάδης: Ποιο είναι το σχέδιο για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – Τι είπε για το περιστατικό με το φαρμακείο στην Αλεξάνδρας
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Πλήρης στήριξη» του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα για επαναφορά των δώρων στον δημόσιο τομέα
- EasyJet: Σε πορεία για να αγγίξει το £1 δισ. σε ετήσια κέρδη