ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τη χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, χαρτογραφήθηκαν συνολικά 41,10 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης βυθού, και πραγματοποιήθηκαν 30 υποθαλάσσιες λήψεις, συνολικής διάρκειας 9,5 ωρών.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος γύρω από το νησί της Σύρου, του πρώτου σταθμού του προγράμματος Vodafone Posidonia που υλοποιεί το Ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία με το Oceanus Lab του Πανεπιστημίου Πατρών για τη στρατηγική χαρτογράφηση και την προστασία των υποθαλάσσιων λιβαδιών της Ποσειδωνίας στο Αιγαίο.
Η Ποσειδωνία, αλλιώς γνωστή και ως «ελιά της θάλασσας», αποτελεί ένα μοναδικό ενδημικό είδος και έναν από τους σημαντικότερους πράσινους πνεύμονες της Μεσογείου, καθώς φιλτράρει το θαλασσινό νερό, περιορίζει την παράκτια διάβρωση και φιλοξενεί τη θαλάσσια ζωή.
Υπό την επιστημονική επίβλεψη του Καθηγητή Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργου Παπαθεοδώρου, στο πλαίσιο της πρώτης ερευνητικής αποστολής στη Σύρο συλλέχθηκαν πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα για την ανάδειξη της σημασίας αυτών των υποθαλάσσιων οικοτόπων, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας για υποβρύχια έρευνα.
Η επόμενη φάση του έργου χαρτογράφησης περιλαμβάνει την ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθηκαν από την αποστολή στη Σύρο, με σκοπό να διαμορφωθεί η ακριβής έκταση και μια πιο λεπτομερής εικόνα των χαρακτηριστικών της Ποσειδωνίας στη Σύρο. Επόμενοι σταθμοί των ερευνητικών αποστολών του Vodafone Posidonia είναι τα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου.
Στη Σύρο χαρτογραφήθηκαν συνολικά 41,10 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης βυθού, βάθους έως περίπου τα 50 μέτρα, και πραγματοποιήθηκαν 30 υποθαλάσσιες λήψεις σε διάφορες περιοχές περιμετρικά του νησιού, συνολικής διάρκειας 9,5 ωρών.
Η μεγαλύτερη έκταση Ποσειδωνίας παρατηρήθηκε στην περιοχή νότια της Ερμούπολης, μεταξύ της ακτής και των νησιών Διδύμη και Άσπρο, ενώ λιβάδια βρέθηκαν σε όλες τις γνωστές παραλίες και ακτές της Σύρου, όπως Γαλησάς, Φοίνικας, Κίνι και Αζόλιμνος. Στο πλαίσιο της ερευνητικής αποστολής, εκτιμήθηκε το ύψος των φυλλωμάτων της Ποσειδωνίας και μελετήθηκε ο τύπος βυθού καθώς και το πάχος ιζήματος στις περιοχές που αναπτύσσεται η Ποσειδωνία. Παράλληλα, εντοπίστηκαν ουλές από άγκυρες σε περιοχές αγκυροβόλησης μεγάλων πλοίων, αναδεικνύοντας τις σημαντικές πιέσεις που δέχονται τα λιβάδια από τα πλοία, έναν μόνο από τους παράγοντες που απειλούν την επιβίωσή τους.
Άλλο ένα ενδιαφέρον εύρημα της αποστολής είναι ο εντοπισμός της παρουσίας του ξενικού φύκους Caulerpa racemosa σε διάφορες περιοχές περιμετρικά της Σύρου.
Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η Αλεξάνδρα Παπανικολάου, Υπεύθυνη του Ιδρύματος Vodafone: «Ο νέος μας πυλώνας για το περιβάλλον επικεντρώνει όλες μας τις δυνάμεις γύρω από την προστασία της Ποσειδωνίας που απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση. Ήδη η πρώτη ερευνητική αποστολή του προγράμματος Vodafone Posidonia στη Σύρο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την προστασία και διατήρηση του μοναδικού αυτούς είδους, που βάλλεται ιδιαίτερα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, και ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας για ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον».
Διαβάστε επίσης:
Vodafone: Πουλά την μονάδα της στην Ισπανία στη Zegona έναντι 5 δισ. ευρώ
Λάμψα: Εγκρίθηκε από τους μετόχους η επένδυση στη Regency
BioNTech: Πρόβλεψη για μειωμένα έσοδα κατά €1 δισ. το 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση