ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα 200 εκατ. ευρώ από τα 350 εκατ. ευρώ του round D, του τέταρτου κύκλου χρηματοδότησης της Viva Wallet, θα καλύψουν οι επενδυτές που συνήψαν πρόσφατα το μετατρέψιμο ομολογιακό 65 εκατ. ευρώ στην εταιρεία: o Jim Breyer, η Tencent και η EBRD.
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων χθες ο ιδρυτής της Viva Wallet, Χάρης Καρώνης, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι ο τέταρτος κύκλος χρηματοδότησης της Viva Wallet θα γίνει με αποτίμηση στο 1,5 δισ. ευρώ. Η χρονική στιγμή του νέου γύρου είναι στον “κατάλληλο χρόνο” αλλά το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του 2023, όταν η ωρίμανση του business plan της εταιρείας και η ανάπτυξη των μεγεθών της Viva θα δικαιώνουν αυτή την αποτίμηση.
Από τα 350 εκατ. ευρώ, υπάρχει ήδη η δέσμευση των επενδυτών Jim Breyer, η Tencent και η EBRD για τα 200 εκατ. ευρώ, και η εταιρεία συνεχίζει επαφές με επενδυτές για τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ. Σήμερα μέτοχοι της εταιρείας είναι με 52,5% οι Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας, με 13% η οικογένεια Λάτση, με 10% το fund DECA (το οποίο στην επόμενη διετία θα αποχωρήσει), και με 24,5% το fund Hedosophia.
Ο Jim Breyer είναι ο άνθρωπος που πήρε το 11% του Facebook το 2005 έναντι μόλις 12 εκατομμυρίων, όταν ακόμη η εταιρεία του Ζούκεμπεργκ είχε 12 υπαλλήλους και 700.000 χρήστες και από τότε μέχρι σήμερα έχει επενδύσει σε δεκάδες τεχνολογικές εταιρείες.
H παρουσία του Jim Breyer στους επενδυτές της Viva, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα φιλόδοξα σχέδια του κ. Καρώνη, που οραματίζεται και υλοποιεί ένα σχέδιο ενοποίησης των συστημάτων πληρωμών στην Ευρώπη. Στόχος του να παρέχει πληρωμές και δάνεια σε επιχειρήσεις σε 23 χώρες, δημιουργώντας έναν ιδανικό συνεργάτη για ένα μελλοντικό στρατηγικό εταίρο, που θα θέλει να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά.
Σημειώνεται ότι η Viva Wallet Holding είναι η holding κάτω από την οποία, βρίσκονται η Viva Bank, η Viva Payments, η Viva Wallet.com Ltd και η Viva Services.
Στόχος η ανάπτυξη σε πληρωμές και δάνεια σε 23 χώρες
H διείσδυση στην Ευρώπη γίνεται μέσω της Viva Payments και της Viva Bank όμως δεν γίνεται χωρίς εμπόδια, αφού όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, εμπόδια υπάρχουν στις αγορές της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Σουηδίας, στις οποίες η Viva Bank σχεδιάζει να αναπτύξει, Regulatory Branches δηλαδή υποκαταστήματα, που με την ύπαρξή τους θα διευκολύνουν τη δραστηριοποίηση στις αγορές αυτές.
Με τοπικό υποκατάστημα η Viva Wallet συνδέεται με το σύστημα πληρωμών της κάθε χώρας, υποστηρίζει εκκαθάριση στο νόμισμα της κάθε χώρας, συνδέεται με το τοπικό σχήμα πληρωμών, την κάρτα που είναι πιο διαδεδομένη εκεί και κυρίως δίνει τοπικό IBAN, για να κάνει ο πελάτης όλες τις συναλλαγές του. Με το τοπικό ΙΒΑΝ ή το τοπικό σχήμα πληρωμών, ο πελάτης παίρνει υπηρεσίες στα μέτρα του.
Χτίζεται έτσι μια πανευρωπαϊκή Viva προσαρμοσμένη όμως στα μέτρα της κάθε χώρας.
Στα 120 εκατ. ευρώ τα έσοδα του 2021- Πώς θα αναπτυχθεί στα δάνεια
Το 2021 είναι η χρονιά που η στρατηγική ανάπτυξης της Viva Wallet στις 23 χώρες της Ευρώπης, θα αποδώσει καρπούς και αναμένει τριπλάσια έσοδα το 2021 σε σχέση με το 2020, ενώ το Δεκέμβριο του 2021 το 90% των εσόδων της θα προέρχονται από το εξωτερικό.
To 2020 δημιούργησε υποκαταστήματα σε 12 χώρες, είχε έσοδα 44,3 εκατ. ευρώ και το 40% από αυτά προήλθε από την ευρωπαϊκή αγορά.
Το άλλο σημαντικό για το 2021, είναι ότι τον Οκτώβριο, θα ολοκληρωθεί ο πρώτος χρόνος δανειοδοτήσεων των πελατών της Viva, ώστε να υπάρχει μια πρώτη εικόνα και να προχωρήσει η ανάπτυξη των δανείων μέσω του Special Purpose Vehicle -SPV, από το 2022.
Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της Viva Wallet, θα χορηγεί δάνεια στους πελάτες της, με βάση ένα νέο μοντέλο που θα χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση των δανείων τα κεφάλαια των επενδυτών του SPV και όχι καταθέσεις. “Δεν θα δραστηριοποιηθούμε σε καταθέσεις, σε πράσινα ή κόκκινα δάνεια” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρώνης, εξηγώντας ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της VIVA αφορά αποκλειστικά πληρωμές και δάνεια σε επιχειρήσεις-πελάτες του, αλλά σε όλη την Ευρώπη.
Στο νέο μοντέλο η τράπεζα παίζει το ρόλο του ενδιάμεσου. Η τράπεζα εντοπίζει τον πελάτη, του διαθέτει το κεφάλαιο που χρειάζεται και μετά το πουλάει back to back στο SPV και έτσι δεν το κουβαλάει στον ισολογισμό της.
Έτσι μπορεί πολύ γρήγορα να βγάζει τέτοια δάνεια και να τα πουλάει σε πολλαπλά SPV με τα οποία συνεργάζεται.
Ανάλογα με τις κατηγορίες επιχειρήσεων που επιλέγει να δώσει τα δάνεια και τις περιοχές μπορεί να μοχλεύσει ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό κάνει τη διαδικασία των δανείων πολύ πιο γρήγορη για τις επιχειρήσεις από την εναλλακτική που προσφέρει το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.
“Για αρχή θα μοχλεύσουμε 500 εκατ. ευρώ για το SPV, που προορίζονται σε δάνεια για κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Δίνουμε τη δυνατότητα στους επενδυτές να δίνουν δάνεια μέσω των SPV όχι σε μια αλλά σε όλες τις χώρες. Με αυτό το πλάνο αγοράσαμε την Praxia και φτιάξαμε την Viva Bank. Έχουμε εγκεκριμένο ένα τέτοιο πλάνο από την ΕΚΤ από την εξαγορά της Praxia”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το ρίσκο για τους επενδυτές που επιλέγουν να επενδύσουν σε δάνεια μέσω του SPV, είναι μετριασμένο, γιατί το όχημα αυτό δεν επενδύει σε μια χώρα αλλά σε επιχειρήσεις σε όλες της χώρας βελτιώνοντας πολύ το προφίλ κινδύνου τους.
Εξαγορές
Η Viva Wallet επιδιώκει ενεργά εξαγορές εταιρειών για να ενισχύσει την ικανότητα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, να επιταχύνει τη διείσδυση στις τοπικές αγορές και να αναπτύξει το πελατολόγιό της.
Επίσης στις 20 Απριλίου το ΔΣ της Viva Wallet Holdings ενέκρινε αυξήσεις κεφαλαίου στις θυγατρικές της ως εξής: 10 εκ. στη Viva Payments, 3 εκατ. στη Viva Services, και 2 εκατ. στη Viva Wallet.com Ltd.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δένδιας: Το ΠΝ θα υπερβαίνει την προστασία του Αιγαίου – Δυνατότητες ανάπτυξης στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο
- ΗΠΑ: Ορκίζεται ο 47ος Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ – Αυτή την ώρα η συνάντηση με Μπάιντεν (live)
- Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε.»: Στην Emblems Collection του Ομίλου Accor το management του Elatos Resort
- Στουρνάρας: Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι καλύτερες των προβλέψεων