Στα χέρια του Χάρη Καρώνη βρίσκεται η λύση για την εμπλοκή στις σχέσεις με την JP Morgan που έχει δημιουργηθεί –αρχής γενομένης από πέρυσι το καλοκαίρι- και πηγή της διένεξης είναι το ύψος της αποτίμησης της Viva Wallet.

Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούν τις εξελίξεις καθώς στόχος είναι το deal να έχει ολοκληρωθεί χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Και το μήνυμα που στέλνουν στον ιδρυτή της startup, που εξελίχθηκε σε neobank, με παρουσία σε 24 χώρες και άλλαξε τα δεδομένα στον τρόπο των πληρωμών, είναι να αποφύγει την δικαστική εμπλοκή και η υπόθεση να επιλυθεί ειρηνικά.

Να βρουν δηλαδή οι δύο πλευρές μία κοινά αποδεκτή λύση σε ότι αφορά την αποτίμηση της Viva Wallet και την τιμή με την οποία η JP Morgan θα αποκτήσει το 51,5% που ανήκει στο δίδυμο Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα.

Αν και η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε ρόλο διαιτητή με στόχο τον κατευνασμό των δύο πλευρών.

Καθώς η μεν πλευρά Καρώνη υποστηρίζει ότι η αξία της Viva υπερβαίνει τα 3 δις ευρώ, με τους Αμερικανούς να αμφισβητούν αυτό το ύψος και να κάνουν λόγο για μαξιμαλιστικές βλέψεις.

Προ ημερών στην συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της JP Morgan με στελέχη της ΤτΕ συζητήθηκε διεξοδικά η υπόθεση, όπως έγινε και στη συνάντηση με τον Χάρη Καρώνη.

Σε κάθε περίπτωση αν η υπόθεση πάει στα δικαστήρια και το deal –από τα μεγαλύτερα που έγιναν στη χώρα μας την τελευταία τριετία- λήξει άδοξα, τότε το «ναυάγιο» θα το χρεωθεί ο Καρώνης…

Εξάλλου πηγές της Viva έχουν αναφέρει στο mononews.gr πως «αν η JP Morgan δεν είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία, από την επένδυσή της, θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πας στα δικαστήρια, αλλά ο ένας εξαγοράζει τον άλλο…»

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις 24 Ιανουαρίου θα βρεθεί στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan όπου θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας, Τζέιμι Ντέιμον, κι ενδεχομένως να συζητηθεί και το θέμα της Viva Wallet.

Για να προχωρήσει η συναλλαγή θα πρέπει να κάνουν και οι δύο πλευρές ένα βήμα πίσω, να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους, λέει στο mononews.gr πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή «τελικά θα επικρατήσει η λογική σ αυτό το παιχνίδι επικράτησης και το πρόβλημα θα λυθεί», υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση, μεταξύ των δύο πλευρών (απόρρητη σε ότι αφορά το ύψος της αποτίμησης), με την οποία καθορίζεται στη λεπτομέρεια της η διαδικασία της συναλλαγής.

Η σύμβαση αυτή προβλέπει ότι η JP Morgan μπορεί μέχρι τα μέσα του 2025 –σε ενάμιση χρόνο δηλαδή- να αγοράσει με συγκεκριμένη διαδικασία τιμής το 51,5%.

Αν τώρα οι δύο πλευρές συνεχίσουν να διαφωνούν ως προς το ύψος της τιμής που θα αγοράσει η JP Morgan, τις μετοχές των Καρώνη– Αντύπα, τότε θα διοριστεί ανεξάρτητος σύμβουλος που θα ορίσει την τιμή που θα γίνει η συναλλαγή.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν δημοσιεύματα (The Information, New York Post) για ένταση στις σχέσεις μεταξύ των βασικών μετόχων της Viva, δηλαδή των Καρώνη- Αντύπα και της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan που κατέχει το 48,5%.

Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, το πρόβλημα στις σχέσεις των δύο μετόχων φαίνεται ότι ξεκίνησε για τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου, καθώς οι 2 από τους 3 εκπροσώπους της JP Morgan στο ΔΣ της Viva, παραιτήθηκαν πρόσφατα και αντικαταστάθηκαν από Έλληνες.

Μάλιστα σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας FinTech Futures τονίζεται ότι η άρνηση χορήγησης δανείου 100 εκατ. είναι η αιτία για τις ψυχρές σχέσεις με τον Χάρη Καρώνη και την απόφαση του τελευταίου να αρνηθεί την τοποθέτηση στο διοικητικό συμβούλιο της Viva δύο στελεχών της τράπεζας.

Και ακόμα σημειώνεται πως Viva Wallet φέρεται να κατηγορεί την JP Morgan για επιβράδυνση της υλοποίησης των επιχειρηματικών της σχεδίων.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Ελλάδος προς JP Morgan-Viva Wallet: «Βρείτε τα ειρηνικά»

Δραματικές εξελίξεις με τη Viva Wallet – Στην Αθήνα εκτάκτως η JP Morgan

Πηγές Χάρη Καρώνη στο Mononews: «Στις μπίζνες ή πας στα δικαστήρια ή εξαγοράζει ο ένας τον άλλο» – Στα 3 δισ. ευρώ η αξία της Viva Wallet