ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ένα τετραπλό deal η ελληνική PeopleCert κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να εξαγοράσει τη βρετανική Axelos για 450 εκατ. ευρώ, να εξασφαλίσει τη στήριξη του fund FTV στο οποίο πλέον ανήκει το 20,5% της PeopleCert, να συνάψει δάνειο γέφυρα 300 εκατ. ευρώ από τη Morgan Stanley, να το αποπληρώσει βγαίνοντας στις διεθνείς αγορές με ισόποσο ομόλογο που υπερκαλύφθηκε 4 φορές και να πολλαπλασιάσει την αξία της, φθάνοντας να αποτιμάται με βάση το 2022 στα 1,7 δισ. ευρώ.
Το κυριότερο όμως που πέτυχε ο πολυμήχανος και δυναμικός Βύρων Νικολαϊδης με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, με την απόκτηση της Axelos ήταν να μετατρέψει την PeopleCert από μια εταιρεία επαγγελματικών πιστοποιήσεων προσώπων και γλωσσομάθειας, σε φορέα διαχείρισης και δημιουργίας πνευματικών δικαιωμάτων, ένα νέο αντικείμενο που δημιουργεί σημαντικές νέες δυνατότητες κεφαλαιοποίησης και υπεραξίες. Η Axelos διαθέτει τα πνευματικά δικαιώματα για το PRINCE2® και ITIL® που χρησιμοποιούν 800 κυβερνητικοί οργανισμοί σε 45 χώρες και 50.000 εταιρείες, όμως ο τρόπος κεφαλαιοποίησης των πνευματικών δικαιωμάτων σήμερα είναι μόνο με βιβλία και εξετάσεις. Το στοίχημα για την PeopleCert είναι να εντοπίσει και να αναπτύξει νέους τρόπους κεφαλαιοποίησης των μεθοδολογιών PRINCE2® και ITIL® , δημιουργώντας νέες σημαντικές υπεραξίες, καθώς ο… “θησαυρός” της Axelos δεν έχει αναδειχθεί ακόμη. Το PRINCE2® είναι μια παγκόσμια μεθοδολογία, ένα πρότυπο που εξασφαλίζει ότι ένα project εκτελείται on budget, on time, on specifications με πολλές εφαρμογές σε κάθε δραστηριότητα, ενώ το ITIL αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Για τα επόμενα χρόνια, η PeopleCert αναμένει αύξηση των EBITDA 40% το χρόνο, από οργανική ανάπτυξη και εξαγορές, σχεδιάζοντας 1-2 νέες εξαγορές το χρόνο. Κι αν οι υποψήφιοι στόχοι είναι μεγάλοι, στον ορίζοντα θα εμφανιστεί και η είσοδος στο αμερικάνικο Χρηματιστήριο.
Παρουσιάζοντας το πώς άλλαξε η αξία και το προφίλ της PeopleCert μέσα σε λίγους μήνες ο κ. Νικολαΐδης, εξιστορεί πώς ξεκίνησε και πώς κατάφερε να πραγματοποιήσει τη χρυσή εξαγορά:
“Η Axelos ανήκε κατά 51% στην εταιρεία Capita και κατά 49% στο αγγλικό Δημόσιο. Πρώτη φορά προσεγγίσαμε την Capita πριν ένα χρόνο ακριβώς, αλλά ενώ ήταν θετικοί, τελικά μας είπαν ότι πρέπει να γίνει διεθνής διαγωνισμός, όπως ήθελε το αγγλικό Δημόσιο. Στο διεθνή διαγωνισμό κατέβηκαν κατά πληροφορίες μας σε πρώτη φάση 50 private equities και στη δεύτερη φάση μείναμε πέντε. Τελικά κάναμε εμείς την υψηλότερη προσφορά (450 εκατ. ευρώ) που ήταν και η μόνη προσφορά χωρίς προσημειώσεις”.
Χρειαστήκαμε νέο επενδυτή για να πάρουμε την Axelos
Ο κ. Νικολαΐδης έφτασε σε ένα τόσο ψηλό τίμημα γιατί ήταν αποφασισμένος να αποκτήσει την Axelos, βλέποντας τις υπεραξίες που μπορούσε να φτάσει δημιουργώντας νέες πηγές εσόδων από τα πνευματικά της δικαιώματα των μεθοδολογιών της και διοικώντας την με τον δικό του τρόπο. Βλέποντας τη μεγάλη της αξία δεν δίστασε να απευθυνθεί σε ένα από τα fund που φλέρταραν την PeopleCert τα τελευταία χρόνια.
“Για να πάρουμε την Axelos αφού γινόταν διαγωνισμός ήξερα ότι έπρεπε να δώσουμε καλό τίμημα. Δεν μπορούσαμε όμως να πάμε πάνω από 300 εκατ. ευρώ με δανεισμό, και έτσι αποφάσισα να απευθυνθώ σε ένα από τα 50-60 fund που μας είχαν προσεγγίσει τα τελευταία χρόνια για να αποκτήσουν ένα ποσοστό της PeopleCert. Πριν 5-6 χρόνια μας προσέγγιζαν τα μικρά funds (5-6 δισ. δολάρια), τα τελευταία 3-4 χρόνια μας προσέγγιζαν οι μεσαίοι (10-20 δισ. δολάρια) και τα τελευταία 2-3 χρόνια τα μεγάλα funds (πάνω από 50 δισ. ευρώ). H απάντησή μας σε όλους, ήταν ότι θα μας ενδιέφερε να μπει fund στην εταιρεία είτε αν αποφασίζαμε είσοδο στο Χρηματιστήριο, είτε αν θέλαμε να κάνουμε μια εξαγορά…μεγαλύτερη από το μπόι μας.
Και αυτή η ώρα ήρθε. Τα κριτήριά μου στην επιλογή του fund ήταν η καλή συνεργασία, η συμβολή στην αξία μας και το τίμημα. Τελικά επιλέξαμε ένα μικρό fund το FTV, υπό προϋποθέσεις και με αναβλητικές αιρέσεις, μόνο δηλαδή αν κερδίζαμε το διαγωνισμό. Ζήτησα να συμβάλουν με ένα ποσό από 70 εως 200 εκατ. λίρες για να μπορώ να κάνω την προσφορά που θέλω για την Axelos. Τελικά έβαλαν 140 εκατ. λίρες προσδοκώντας σε 5 χρόνια να τριπλασιάσουν την επένδυσή τους, ή στη χειρότερη να τα διπλασιάσουν. Δεν πήρα καμία δέσμευση για την απόδοσή τους, αλλά είναι χαρακτηριστικό, ότι αν δεσμευόμουν για διπλασιασμό της επένδυσής τους στην πενταετία η αποτίμησή μας θα ήταν 40% περισσότερη. Αλλά ως συντηρητικός …δεν ήθελα κανένα ρίσκο.
Με τη συμφωνία για τη συμμετοχή του FTV προχωρήσαμε σε ένα τετραπλό deal που περιλάμβανε , δάνειο γέφυρα από την Morgan Stanley και έκδοση ισόποσου ομολόγου και τελικά την εξαγορά της Axelos. Το ομόλογο καλύφθηκε 4 φορές συμμετείχαν 120 επενδυτές, όλα τα γνωστά funds και τελικά επιλέξαμε 50 με anchor investor την EBRD. To ομόλογο άνοιξε στα 102 και πήγε 104 μέσα σε ένα μήνα. Θέλουμε ευχαριστημένους ομολογιούχους για να είναι όλοι μαζί μας και στην επόμενη εξαγορά μας”.
Πώς εκτοξεύθηκε η αποτίμηση
Η αποτίμηση της PeopleCert σήμερα με βάση τα εκτιμώμενα EBITDA του 2022, στα 80 εκατ. ευρώ φτάνει τα 1,7 δισ. ευρώ, όταν πριν την εξαγορά ήταν… 200 εκατ. ευρώ.
“Tην Axelos την αγοράσαμε 11,5 φορές τα EBITDA της, με βάση τα νέα μας χαρακτηριστικά όμως η αποτίμησή μας είναι 25 φορές το EBITDA του 2022 που τα προβλέπουμε στα 80 εκατ. ευρώ. Έτσι η επιχειρησιακή μας αξία για το 2022 φτάνει τα 1,7 δισ. ευρώ (2 δισ ευρώ αποτίμηση μείον 300 εκατ. ευρώ το δάνειο)”. Τα επόμενα χρόνια εκτιμάμε ότι η αύξηση του EBITDA θα είναι 40% το χρόνο 30% από οργανική ανάπτυξη και 10% από νέες εξαγορές και γι’ αυτό βγαίνει η αποτίμησή μας 25 φορές τα EBITDA”, εξηγεί ο κ. Νικολαΐδης.
Who is who
Ο Βύρων Νικολαΐδης, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη από γονείς εκπαιδευτικούς, μετά από μια επιτυχημένη και προσοδοφόρα καριέρα στη Merrill Lynch, ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1992. Το 2000 ίδρυσε την PeopleCert και κατάφερε να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο οργανισμό, πρωτοπόρο στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων. Διεξάγοντας εκατομμύρια εξετάσεις παγκοσμίως, χάρη στη βραβευμένη τεχνολογία που αναπτύσσεται από την ίδια, η PeopleCert συνεργάζεται με 50.000 οργανισμούς και 800 κυβερνητικούς φορείς.
Ο όμιλος της PeopleCert αποτελείται από 12 εταιρείες, από τις οποίες οι 3 είναι στην Ελλάδα, από την οποία προέρχεται το 2,5% των εσόδων της, ενώ η μητρική εταιρεία του ομίλου είναι στη Βρετανία.
Μέσα σε δύο δεκαετίες, έγινε μια πολυεθνική με δραστηριότητα σε 200 αγορές που κερδίζει συνεχώς νέους διαγωνισμούς αφήνοντας στην άκρη πολύ δυνατούς παίχτες με παγκόσμιο εκτόπισμα, όπως τα πανεπιστήμια του Cambridge και του Michigan.
Αν το 2020 σφραγίστηκε με την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας επαγγελματικών πιστοποιήσεων, International Association for Six Sigma Certification (IASSC), η εξαγορά της AXELOS, με την οποία συνεργάζεται από το 2014, η διοίκηση της PeopleCert ευελπιστεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της και προσβλέπει σε νέες δραστηριότητες και υπεραξίες.
Η AXELOS είναι μια εταιρεία κοινοπραξίας (joint venture) που δημιουργήθηκε το 2013 από το Υπουργικό Συμβούλιο (Cabinet Office) εκ μέρους της κυβέρνησης (HMG) στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Capita plc (CPI.L), για την ανάπτυξη και προώθηση παγκόσμιων μεθοδολογιών για τη διαχείριση έργων (Project Management) και των ψηφιακών υπηρεσιών (IT & Digitally enabled services), συμπεριλαμβανομένων των PRINCE2® και ITIL®. Το PRINCE2® είναι μια παγκόσμια μεθοδολογία, ένα πρότυπο που εξασφαλίζει ότι ένα project εκτελείται on budget, on time, on specifications με πολλές εφαρμογές σε κάθε δραστηριότητα, ενώ το ITIL αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η εφαρμογή των προτύπων εξασφαλίζει την υλοποίηση κάθε project στην ώρα του.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν από τον «Ευαγγελισμό»
- Αυστρία: Άνοιξε ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την ακροδεξιά
- Φάρατζ: Σε κρίση η σχέση του με τον «φίλο» Ίλον Μασκ – Τι δήλωσε ο νέος σύμβουλος του Τραμπ
- Αλέξης Τσίπρας για Κώστα Σημίτη: Δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος – Σύνδεσε το όνομα του με την είσοδο στην ευρωζώνη