• Business

    Virgin Orbit: Αναστέλλει τις δραστηριότητες η εταιρεία του Richard Branson – Φόβοι για χρεοκοπία

    Ρίτσαρντ Μπράνσον

    Ρίτσαρντ Μπράνσον


    Σε δεινή θέση βρίσκεται η εταιρεία Virgin Orbit του μεγιστάνα Richard Branson, η οποία δραστηριοποιείται στις εκτοξεύσεις δορυφόρων. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη ρευστότητά της την υποχρέωσαν να διακόψει τις δραστηριότητές της και να εκκινήσει συζητήσεις για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

     Η εταιρεία κατασκευής πυραύλων διέκοψε τις εργασίες της την περασμένη εβδομάδα και έδωσε υποχρεωτική άδεια στο μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της εταιρείας, όπως ανέφερε αρχικά το CNBC, ενώ αναζήτησε νέες επενδύσεις ή πιθανή εξαγορά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Virgin Orbit, Νταν Χαρτ, και άλλα ανώτερα στελέχη είχαν καθημερινές συνομιλίες με ενδιαφερόμενους μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς δεν έχουν εξουσιοδότηση για να συζητήσουν εσωτερικά θέματα.

    Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης την περασμένη εβδομάδα, ο Χαρτ είπε στους υπαλλήλους ότι η εταιρεία ήλπιζε να ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση, την Τετάρτη.

    Εν τω μεταξύ κορυφαία ταλέντα αναζητούν ήδη θέσεις στην αγορά εργασίας: Πολλοί από τους περίπου 750 υπαλλήλους της Virgin Orbit αναζητούν αλλού δουλειά. Αυτό το εύρος ταλέντων κυμαίνεται από στελέχη, ανώτερους και επικεφαλής μηχανικούς, μέχρι διευθυντές προγραμμάτων οι οποίοι αναζητούν και βρίσκουν νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC.

    Ενώ η πόρτα παραμένει ανοιχτή για την αποφυγή της χρεοκοπίας, άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην κατάσταση περιγράφουν μια αίσθηση πανικού καθώς η εταιρεία πασχίζει να ολοκληρώσει μια συμφωνία. Ένας πιθανός αγοραστής αμφισβήτησε την προτεινόμενη τιμή πώλησης που ανέρχεται σε σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια, είπε ένα άτομο στο CNBC – τιμή ακριβώς κάτω από την αγοραία αξία της εταιρείας σύμφωνα με την τιμή που διαμορφώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου την Παρασκευή.

    Την ίδια στιγμή, η Virgin Orbit προετοιμάζεται για μια πιθανή κατάθεση πτώχευσης μόλις αυτή την εβδομάδα, είπε ένα άτομο. Η Virgin Orbit προσέλαβε ένα ζευγάρι εταιρειών – την Alvarez & Marsal και την Ducera Partners – για να καταρτίσουν σχέδια αναδιάρθρωσης σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σύμφωνα με το CNBC. Το Sky News ανέφερε αρχικά ότι οι εταιρείες είχαν προσληφθεί.

    Εκπρόσωπος της Virgin Orbit αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Οι μετοχές της Virgin Orbit συνέχισαν να χάνουν αξία μετά την παύση των εργασιών της, με τη μετοχή της να διολισθαίνει κοντά στα 50 σεντ ανά μετοχή στη διαπραγμάτευση της Δευτέρας.

    Η απότομη πτώση αντανακλά το μειωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για νεοφυείς εταιρείες, οι οποίες έχουν δραστηριότητες στο Διάστημα, όπως είναι η Virgin Orbit και η Rocket Lab USA –δύο εταιρείες, οι οποίες σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ανταγωνισμού κάνουν εκτοξεύσεις πυραύλων.

    Το αναιμικό ενδιαφέρον αποτυπώνεται και στην πορεία της τιμής μετοχής της Rocket Lab, η οποία υποχώρησε περίπου 70% πέρυσι. Τον Ιανουάριο, πάντως, ο πύραυλος LauncherOne της Virgin Orbit απέτυχε στην αποστολή εννέα μικρών δορυφόρων στην κάτω τροχιά της Γης, λόγω μιας ανωμαλίας κατά τη διάρκεια της πτήσης του στο Διάστημα. Η εταιρεία, τον Νοέμβριο, μείωσε τον στόχο της για εκτοξεύσεις αποστολών το 2022.

    Η εταιρεία ανέπτυξε ένα σύστημα για την αποστολή δορυφόρων στο διάστημα που χρησιμοποιεί ένα τροποποιημένο τζετ 747, το οποίο ρίχνει έναν πύραυλο κάτω από το φτερό του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η τελευταία αποστολή απέτυχε, καθώς ο πύραυλος δεν κατάφερε να φτάσει σε τροχιά.

    Η Virgin Orbit αναζητά οικονομική σωτηρία εδώ και αρκετούς μήνες. Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον δεν ήταν διατεθειμένος να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την εταιρεία.

    Διαβάστε επίσης

     Ξεφορτώνονται τα ομόλογα ΑΤ1 οι επενδυτές, παρά τις διαβεβαιώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ