«Η Επιτροπή επιδεικνύει μια βραχυπρόθεσμη προσέγγιση για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Φοβόμαστε ότι ο αντίκτυπος αυτών των δασμών στον κλάδο των χρωμάτων, ειδικά σε μικρές εταιρείες και συναφείς βιομηχανίες, όπως ο κατασκευαστικός κλάδος, θα αντισταθμίσει οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση για τους ευρωπαίους κατασκευαστές TiO 2», δήλωσε η Christel Davidson, Διευθύνων Σύμβουλος του CEPE.

Την ίδια στιγμή, ο CEPE προτρέπει τα Κράτη – Μέλη να απορρίψουν πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) για επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές διοξειδίου του τιτανίου (TiO 2 ) από την Κίνα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

1

Σημειώνεται ότι το TiO 2 είναι μια βασική α’ ύλη για τους παραγωγούς επιχρισμάτων που αντιπροσωπεύει έως και το 40% του κόστους των α’ υλών και το 20% του κόστους του τελικού προϊόντος.

Οι εν λόγω δασμοί απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου χρωμάτων της ΕΕ, ύψους 33 δισεκατομμυρίων ευρώ/έτος, η οποία απασχολεί πάνω από 150.000 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2024, η ΕΕ επέβαλε προσωρινούς δασμούς στις εισαγωγές TiO 2 από Κίνα για έξι μήνες και τα Κράτη -Μέλη θα ψηφίσουν επί της τελευταίας Πρότασης την επόμενη εβδομάδα.

«Εάν τα Κράτη – Μέλη επιβεβαιώσουν την Πρόταση (περί επιβολής δασμών), θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό ο κλάδος των χρωμάτων, ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες του TiO2», δήλωσε η Christel Davidson.

«Η Επιτροπή επιδεικνύει μια βραχυπρόθεσμη προσέγγιση για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Φοβόμαστε ότι ο αντίκτυπος αυτών των δασμών στον κλάδο των χρωμάτων, ειδικά σε μικρές εταιρείες και συναφείς βιομηχανίες, όπως ο κατασκευαστικός κλάδος, θα αντισταθμίσει οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση για τους ευρωπαίους κατασκευαστές TiO 2».

«Οι ευρωπαίοι προμηθευτές TiO 2 δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να καλύψουν τη ζήτηση της βιομηχανίας της ΕΕ και επομένως, οι εισαγωγές από την Κίνα είναι δύσκολο να υποκατασταθούν». είπε η Christel Davidson. «Μια πιθανή συνέπεια είναι ότι οι παραγωγοί χρωμάτων στην ΕΕ θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των παραγωγών σε άλλα μέρη του κόσμου, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν να προμηθεύονται TiO 2 από την Κίνα σε χαμηλότερες τιμές και να πωλούν τα χρώματα τους στην αγορά της ΕΕ».

Ο CEPE ανησυχεί, επίσης, για τις ευρύτερες επιπτώσεις στους παραγωγούς της ΕΕ που εξάγουν τα προϊόντα τους εκτός Ευρώπης. Η αύξηση του κόστους παραγωγής θα καταστήσει τις εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ λιγότερο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια σκηνή, μειώνοντας τις εξαγωγές και απειλώντας τη θέση των ευρωπαίων παραγωγών στην αγορά.

«Συνολικά, οι επενδύσεις στον τομέα των χρωμάτων της ΕΕ αναμένεται να είναι λιγότερο ελκυστικές, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους Ευρωπαίους προμηθευτές TiO 2 », δήλωσε η Christel Davidson.

«Αυτό θα ήταν ένα ανεπιτυχές αποτέλεσμα για ένα μέτρο που αποσκοπεί στην προστασία των Ευρωπαίων από τον αθέμιτο ξένο ανταγωνισμό. Ελπίζουμε ότι τα Κράτη – Μέλη θα αναλύσουν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και θα καταψηφίσουν την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει τους εν λόγω δασμούς κατά τη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα».

Διαβάστε επίσης: 

Κρίστιαν Χατζημηνάς (ΕΕΝΕ): Οι τέσσερις προτάσεις που θα βελτιώσουν ουσιαστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον

Hilton: Επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των resorts της με νέα ξενοδοχεία σε κορυφαίους προορισμούς της Μεσογείου

Λιανεμπόριο: Οριακή αύξηση κατά 0,8% στον τζίρο το γ΄ τρίμηνο