ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Αναλυτικότερα, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του ΙΟΒΕ Τάκη Αθανασόπουλου ενώ ο Ιάκωβος Γεωργάνας, πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Ν. Στασινόπουλου.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Στάθης Καλύβας.
«Η επιτυχία της VIOHALCO σε μια παγκοσμιοποιημένη και έντονα ανταγωνιστική οικονομία είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη γιατί λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που η δική μας οικονομία βιώνει τις χειρότερες στιγμές της τα τελευταία εξήντα χρόνια. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί πως η διαχρονική επιτυχία και συνεχής ανάπτυξη της Viohalco δεν έχει στηριχθεί σε κρατικές προμήθειες και ενισχύσεις, αλλά κυρίως σε κατάκτηση δύσκολων αγορών του εξωτερικού, κάτι που αποτελεί μονόδρομο για το σύνολο της βιομηχανίας μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ.
Ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ως κρίσιμα χαρακτηριστικά που κάνουν τη VIOHALCO να ξεχωρίζει: τη γνώση – καινοτομία, τις επενδύσεις σε τεχνολογία, την εξωστρέφεια, το μέγεθος και καλλιέργεια κουλτούρας που διέπεται από αρχές υψηλής επιχειρηματικής ηθικής και κοινωνικής υπευθυνότητας. «Πρόκειται για τα στοιχεία που αναζητούμε τα τελευταία χρόνια ως τους μεγάλους καταλύτες για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και τον μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου σύμφωνα με τις προϋποθέσεις για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας σε περιβάλλον παγκοσμιοποίησης». «Εάν η χώρα μας είχε πολλές επιχειρήσεις σαν την VIOHALCO δεν θα βίωνε τις οδυνηρές επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει σήμερα» , τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος.
Εξαγωγές σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου – Συνεχείς επενδύσεις
Ο κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, αναφέρθηκε στη διαδρομή της VIOHALCO από το 1937 και την εντυπωσιακή πορεία της εταιρίας τα τελευταία 50 χρόνια, υπό την διοίκηση των Νικόλαου και Ευάγγελου Στασινόπουλου. «Δημιουργήθηκαν, με συνεχείς επενδύσεις, μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι οποίες παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλών προδιαγραφών αξίας, κυρίως για εξαγωγές που απευθύνονται σε περισσότερες από 100 χώρες».
«Στη βάση του τεράστιου αυτού έργου βρίσκεται η απόλυτη σύμπνοια των δυο αδερφών Νίκου και Ευάγγελου, η εφαρμογή των αρχών της αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, η ανάδειξη πολύτιμων στελεχών και η αρμονική συνεργασία της διοίκησης και του συνόλου των εργαζομένων», τόνισε ο κ. Γεωργάνας.
Ο κ. Νικόλαος Στασινόπουλος, πρόεδρος της VIOHALCO λαμβάνοντας το «Αριστείο του ΙΟΒΕ» σημείωσε: «Θέλω να τονίσω ότι η τιμητική αυτή διάκριση δεν αφορά μόνο το πρόσωπό μου, αλλά και τον αδερφό μου Ευάγγελο. Αφορά επίσης τον πατέρα μου Μιχάλη Στασινόπουλο, ιδρυτή της Βιοχάλκο μαζί με τον στενό συνεργάτη, αείμνηστο Ιάκωβο Γκιουρουλιάν, το σύνολο των συνεργατών μας και τα άξια στελέχη που έχουν προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες όλα αυτά τα χρόνια, τα παιδιά μου Μιχάλη και Γιάννη, που μετέχουν στη διοίκηση της επιχείρησης και τους συνεργάτες τους. Σε όλους αξίζει ο έπαινος και μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα».
Στην κεντρική ομιλία της Εκδήλωσης κ. Στάθης Καλύβας, καθηγητής στην έδρα Gladstone Professorship of Government στο Τμήμα Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναφέρθηκε στα διαχρονικά προβλήματα της χώρας χαρακτηρίζοντας ως «θεμελιώδες πρόβλημα» της χώρας «το πρόβλημα των αδύναμων και κακής ποιότητας θεσμών». Ο κ. Καλύβας σημείωσε ότι το πρωτοφανές σοκ που έχει προκαλέσει η κρίση έχει οδηγήσει την κοινωνία σε έντονη και διάχυτη απελπισία που προκαλεί συχνά απάθεια και σε κυνισμό. Ωστόσο, τόνισε, η απελπισία και ο κυνισμός της κοινής γνώμης έχουν και μια θετική διάσταση: ακριβώς επειδή η κοινωνία δεν περιμένει κάτι καλύτερο θα αντιδράσει πολύ θετικά αν δει μικρές, συστηματικές βελτιώσεις στο μέλλον. «Η ποιότητα του σοβαρού δημόσιου διαλόγου είναι από τα λίγα φωτεινά σημεία τα τελευταία χρόνια καθώς για πρώτη φορά τόσο αναλύθηκαν και μελετήθηκαν διεξοδικά και συστηματικά τα προβλήματα της χώρας. Πριν το 2010 πολλά από τα προβλήματα περνούσαν απαρατήρητα ή συζητιόνταν χαμηλόφωνα».
Ο κ. Καλύβας σημείωσε ότι παρά τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα, όπως η χαμηλή απόδοση της δημόσιας διοίκησης που έχει επισημανθεί από πολλούς παρατηρητές εδώ και δεκαετίες, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί. «Η Ελλάδα κατάφερε να αλλάξει προς το καλύτερο κάτι που δεν έχει εμπεδωθεί ευρύτερα στην κοινωνία μας. Η ματιά στο παρελθόν μας διδάσκει να μην είμαστε ολοκληρωτικά αρνητικοί». Ωστόσο, τόνισε, ότι η πορεία προόδου είναι ατελής, με βήματα προς τα εμπρός αλλά και προς τα πίσω. «Η Ελλάδα πορεύτηκε μέχρι τώρα με δείκτη την αρχή του “αρκετά καλού”. Οι αλλαγές που έκανε δεν ήταν οι καλύτερες, αλλά ήταν αρκετά καλές για να εξασφαλίσου μια επιτυχημένη πορεία σε γενικές γραμμές. Το αρκετά καλό έχει το μειονέκτημα ότι δεν επιτρέπει την πλήρη απογείωση μιας χώρας, εκεί που μπορεί να την πάνε οι δυνατότητές της, και την καθιστά ευάλωτη στην επόμενη κρίση. Έχει όμως και ένα πλεονέκτημα που αγνοούμε: επιτρέπει στη χώρα να ξαναμπεί μπροστά με σχετική ευκολία».
Ο κ. Καλύβας σημείωσε ότι η χώρα κατάφερε να επιβιώσει από μια εξαιρετικά σφοδρή οικονομική κρίση και παράλληλα, παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις, να υλοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις, ενώ είναι πολύ πιθανό και άλλες μεταρρυθμιστικές τομές να πραγματοποιηθούν και στο σύντομο μέλλον. «Με βάση αυτά η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και την πιθανότητα να βρεθεί στο μέλλον σε εξαιρετικά ευνοϊκή θέση ώστε να δρέψει τους καρπούς της μεγάλης παγκόσμιας επανάστασης που έχει ήδη ξεκινήσει στο επίπεδο της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης», υπογράμμισε.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Καλύβας τόνισε τη σημασία της θετικής θεώρησης των πραγμάτων και την ανάγκη ανάδειξης θετικών προτύπων. «Η συνεχής καταστροφολογία και ο κυνισμός πάντα δικαιολογούνται, συχνά όμως λειτουργούν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αλλά το ίδιο ισχύει και για το αντίστροφό τους: τη συγκρατημένη και ρεαλιστική αισιοδοξία που προκύπτει από ένα θετικό αφήγημα».
Το Αριστείο ΙΟΒΕ θεσμοθετήθηκε το 2008 και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε πρόσωπα, που με τη συνολική τους δράση έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προσκαλείτε μια εξέχουσα προσωπικότητα από την Ελλάδα ή το εξωτερικό ως κεντρικός ομιλητής για επίκαιρα θέματα ή διαρθρωτικά θέματα της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έλληνας εφοπλιστής πίσω από την εξαγορά πλοίου της Noble Group
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ: Eνδιαφέρον για δραστηριοποίηση στον εξηλεκτρισμό της ναυτιλίας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η ΑΒ Βασιλόπουλος απαντά στον ΣΒΠΕ για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συμφωνία ΔΝΤ – Ουκρανίας: Ακόμα 1,1 δισ. δολαρίων από το πρόγραμμα βοήθειας – 9,8 δισ. συνολικά
- ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα €13,4 δισ. στο 10μηνο
- Κοινή δήλωση 6 κρατών: Η Ρωσία επιτίθεται συστηματικά στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας
- Coca Cola HBC: Αντλεί 500 εκατ. ευρώ μέσω του 8ετούς ομολόγου – Στο 3,125% το κουπόνι