ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η συνιδιοκτήτρια της Newcastle United, Amanda Staveley, απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Έλληνα εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη ότι του χρωστάει δεκάδες εκατομμύρια λίρες, και προσπαθεί να τον εμποδίσει να την ωθήσει σε χρεοκοπία, λίγο πριν διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο δικαστήριο.
Δημοσίευμα των Financial Times επιβεβαιώνει όσα έγραψε τον περασμένο μήνα ο Wiseman στο Mononews.gr, ότι ο Βίκτωρ Ρέστης ζητά 37 εκατομμύρια λίρες από τη χρηματοοικονομική σύμβουλο, υποστηρίζοντας ότι του χρωστά ένα δάνειο που της είχε δώσει πριν από 15 χρόνια.
Από την πλευρά της η Staveley ισχυρίζεται ότι το οφειλόμενο ποσό είναι μικρότερο από το 1/10 αυτού που ζητά ο πλοιοκτήτης, στο οποίο, όπως επισημαίνει, περιλαμβάνονται «διογκωμένοι ή εντελώς αδικαιολόγητοι» τόκοι και έξοδα.
Ο Ρέστης απάντησε χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς της «μη κατανοητούς».
Η διαμάχη φέρνει αντιμέτωπη μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της αθλητικής χρηματοδότησης στη Βρετανία, -η οποία κατέχει το 10% των μετοχών της ποδοσφαιρικής ομάδας Newcastle με τον σύζυγό της- , με έναν μεγιστάνα της ναυτιλίας που ελέγχει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους της Ελλάδας, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η επένδυση των 10 εκατ. λιρών
H Staveley, η οποία βοήθησε στην αγορά της Newcastle το 2021 έναντι 300 εκατ. δολαρίων για λογαριασμό του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, είπε ότι η διαμάχη ξεκίνησε από μια επένδυση 10 εκατομμυρίων λιρών σε equity investment που έκανε ο Ρέστης το 2008.
Η ίδια ισχυρίζεται ότι περίπου 7 εκατομμύρια λίρες είχαν αποπληρωθεί μέχρι το 2016, και τα υπόλοιπα 3 εκατ. λίρες καταχωρήθηκαν ως δάνειο στην εταιρεία της, PCP Capital Partners LLP με εμπορικό επιτόκιο.
Ο Ρέστης ζητά από το δικαστήριο να κηρυχθεί σε πτώχευση η PCP Capital Partners LLP, ενώ από την πλευρά τους οι δικηγόροι της Staveley τονίζουν ότι θα πρέπει να αποφανθεί πρώτα το δικαστήριο σχετικά με την αίτηση της πελάτισσας τους για ακύρωση του αιτήματος πτώχευσης.
Όπως υποστηρίζει η ίδια, η εταιρεία, που μετονομάστηκε σε Apollo Belvedere Services LLP, δεν έχει κάνει συναλλαγές για αρκετά χρόνια και δεν είναι το κύριο όχημα συναλλαγών της.
Εσφαλμένη η θέση της Staveley
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, εκπρόσωπος του Ρέστη είπε: «Η θέση της κας Staveley ότι το χρέος που οφείλει στον κ. Ρέστη είναι αβάσιμο, είναι εσφαλμένη».
Πρόσθεσε ακόμη ότι ορισμένα από αυτά που είχε πει η Staveley ήταν «αποδεδειγμένα αναληθή» και ότι η PCP Capital Partners είχε μετονομαστεί από την ίδια τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε επίσης ότι το δάνειο ήταν επένδυση.
«Ο κ. Ρέστης προχώρησε σε αυτή την ενέργεια γιατί δεν έχει λάβει προτάσεις για την αποπληρωμή των ποσών που εγκύρως του οφείλονται».
Tα ηχηρά deals
Η Staveley βρέθηκε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν μεσολάβησε για την αγορά της Μάντσεστερ Σίτι από τον σεΐχη του Άμπου Ντάμπι, Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν.
Στη συνέχεια βοήθησε τη βρετανική τράπεζα Barclays να εξασφαλίσει επενδύσεις από το Άμπου Ντάμπι και το Κατάρ στο πλαίσιο μίας έκτακτης ανάγκης για μετρητά. Τα τελευταία χρόνια, βισκόταν, ανεπιτυχώς, σε δικαστική διαμάχη με την Barclays αναφορικά με την συγκεκριμένη συμφωνία.
Η Staveley έγινε πρωτοσέλιδο πιο πρόσφατα για τον ρόλο της στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας μεταξύ του διοργανωτή επαγγελματικών αγώγων γκολφ PGA Tour και του αντίστοιχου διοργανωτή LIV Tour που χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι συμφώνησαν να τερματίσουν τις μεταξύ τους εχθροπραξίες και να συγχωνευτούν.
Ηγετική φυσιογνωμία
Ο Ρέστης, όπως αναφέρει το άρθρο των FT, είναι ηγετική φυσιογνωμία στη ναυτιλιακή βιομηχανία εδώ και δύο περίπου δεκαετίες. Ανέλαβε την οικογενειακή εταιρεία Enterprises Shipping & Trading όταν πέθανε ο πατέρας του το 2004.
Παράλληλα, ο εφοπλιστής έχει επενδύσεις σε άλλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, της αεροπορίας, των τηλεπικοινωνιών και της φιλοξενίας.
Το 2013, πέρασε τέσσερις μήνες σε ελληνική φυλακή κατά τη διάρκεια έρευνας για φερόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και υπεξαίρεση σε σχέση με δάνεια που είχε χορηγήσει η τότε οικογενειακή του τράπεζα, η First Business Bank. Αργότερα αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες.
Ο Ρέστης είχε άλλη μία περιπέτεια με τις ελληνικές αρχές το 2018, όταν του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών με αναστολή για υπόθεση καταπάτησης 300 στρεμμάτων δημόσιας δασικής έκτασης με ψευδείς βεβαιώσεις.
Διαβάστε ακόμη:
Βίκτωρ Ρέστης: Ψευδείς και ανυπόστατες οι φημολογίες που με εμπλέκουν με χρηματοδότηση κομμάτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερμανία – επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Η κυβέρνηση Σολτς στόχος έντονων επικρίσεων
- Τουρκία: Συνετρίβη ελικόπτερο-ασθενοφόρο – 4 νεκροί
- Μαγδεμβούργο: Προφυλακίστηκε ο ύποπτος για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά – Το πιθανό κίνητρο
- Κυριάκος Μητσοτάκης από Σύνοδο Βορρά – Νότου: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής, καθώς και μία κοινή προτεραιότητα