ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Sergey Brin: Από τα ψυχεδελικά φάρμακα, στο Πάρκινσον και τα «ενεργειακά νησιά» – Πού επενδύει ο συνιδρυτής της Google
Όταν η Βίκυ Σάφρα παντρεύτηκε στα 17 της τον Τζόζεφ Σάφρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 53 χρόνια μετά θα είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα και μία από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου.
Βρίσκεται στην 90η θέση του Bloomberg Billionaires Index με την περιουσία της -μαζί με τα παιδιά της- να ανέρχεται στα 18,3 δισ. δολάρια. Δεύτερο πλουσιότερο άτομο της χώρας μας είναι η εφοπλίστρια Μαρία Αγγελικούση με περιουσία άνω των 5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ίδια λίστα.
Με βάση τα στοιχεία του Forbes, η προσωπική περιουσία της Σάφρα ανέρχεται 7,3 δισ. δολάρια.
Μετά τον θάνατο του συζύγου της τον Δεκέμβριο του 2020, ο έλεγχος της τεράστιας αυτοκρατορίας που είχε χτίσει πέρασε στην ίδια και στα τέσσερα παιδιά της.
Στον όμιλο της οικογένειας περιλαμβάνονται οι τράπεζες Banco Safra SA, Safra National Bank της Νέας Υόρκης και J Safra Sarasin της Ελβετίας. Ακίνητα συνολικού ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων ο εμπορικός ουρανοξύστης Gherkin στο Λονδίνο και το κτίριο στην 660 Madison Avenue στη Νέα Υόρκη, ένα μερίδιο στην εταιρεία εμπορίας μπανάνας Chiquita Brands International και ένα αρχοντικό 130 δωματίων στο Σάο Πάολο.
Η Βίκυ Σάφρα ή Σαρφατή όπως ήταν το δικό της επώνυμο, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με ρίζες και στην Κομοτηνή, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα της.
Η οικογένεια της μετανάστευσε από την Ελλάδα στη Βραζιλία τη δεκαετία του 1950 όταν εκείνη ήταν παιδί. Εκεί γνώρισε τον Τζόζεφ (Ιωσήφ) Σάφρα, ο οποίος πήγε στη Βραζιλία με τον πατέρα Τζέικομπ (Ιακώβ), ως μετανάστης, το 1962.
Παντρεύτηκαν το 1969 και σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, μια αγάπη που θα διαρκούσε μέχρι το τέλος. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά και 14 εγγόνια.
Ο Τζέικομπ, 45 ετών, το μεγαλύτερο παιδί, είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς δραστηριότητες της οικογενειακής επιχείρησης, ενώ ο νεότερος, ο Ντέιβιντ, 36 ετών, επιβλέπει τη βραζιλιάνικη εταιρεία.
Τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας Σάφρα έχουν επιχειρήσεις εκτός του οικογενειακού ομίλου. Ο μεσαίος γιος, ο Αλμπέρτο, 41 ετών, αποχώρησε από το ΔΣ της τράπεζας το 2019, αν και διατήρησε το μερίδιο του στην Grupo J. Safra. Δημιούργησε την ASA Investments, μια χρηματοοικονομική εταιρεία με μονάδες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Η Έσθερ, 44 ετών, είναι εκπαιδευτικός και διευθύνει το σχολείο Beit Yaacov στο Σάο Πάολο, που δημιουργήθηκε από το οικογενειακό ίδρυμα Safra.
Η Βίκυ Σάφρα πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της στην Ελβετία, ενώ είναι επικεφαλής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Vicky and Joseph Safra, με στόχο την οικονομική ενίσχυση νοσοκομείων, σχολείων και χώρων πολιτισμού.
Με τον σύζυγο της απέφευγαν τις κοσμικές εμφανίσεις, το σπίτι τους είχε 130 δωμάτια, ενώ τα πάρτι τους εκεί έχουν μείνει αξέχαστα σε όσους είχαν την τύχη να παραβρεθούν στα δείπνα-υπερπαραγωγές με τους καλύτερους σεφ από όλο τον κόσμο.
Πρόσεχαν ιδιαίτερα την προσωπική τους ασφάλεια. Εκείνος ήθελε να περνάει απαρατήρητος. Το μότο της ζωής του ήταν πως οι περιουσίες πρέπει να χτίζονται και να ελέγχονται στη σιωπή, μακριά από τα φώτα.
Όπως ο σύζυγός της, ο οποίος σπάνια έδινε συνεντεύξεις, έτσι και η Βίκυ Σάφρα διατηρεί χαμηλό προφίλ, ενώ κατοικεί στην Ελβετία, αποφεύγοντας τους paparazzi.
Ο αδελφός της, Έλιο Σαρφάτι, εργάζεται στην Banco Safra επί τέσσερεις δεκαετίες και είναι υπεύθυνος για το τμήμα πληρωμών της Safrapay. Η αδερφή της, Γκρέτα Σαρφάτι, είναι σύγχρονη καλλιτέχνης.
Ο πλουσιότερος τραπεζίτης του κόσμου
Απόγονος μιας τραπεζικής δυναστείας που ξεκίνησε από τη Συρία, χρηματοδοτώντας καραβάνια με καμήλες στους Οθωμανικούς χρόνους, ο γεννημένος στον Λίβανο το 1938 Τζόζεφ Σάφρα, κατάφερε να γίνει ο πλουσιότερος τραπεζίτης του κόσμου.
Γόνος Σεφαραδιτών Εβραίων, ακολούθησε τον πατέρα του Ιακώβ, ο οποίος έφυγε από τη Μέση Ανατολή σε μια ταραγμένη περίοδο μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, φοβούμενος έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Επέλεξε τη Βραζιλία σαν ασφαλές καταφύγιο και ευημέρησε στην επιχειρηματική πρωτεύουσα της χώρας, το Σάο Πάολο, απ’ όπου η οικογένεια έπαιξε βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του παγκόσμιου private banking.
Η Banco Safra ιδρύθηκε το 1957. Ο Τζόζεφ και ο αδερφός του Μωυσής διεύθυναν τις επιχειρήσεις στη Βραζιλία, ενώ ο μεγαλύτερος αδερφός τους, ο Έντμοντ, ακολούθησε τη δική του πορεία και ίδρυσε τις δικές του τράπεζες στην Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη.
Ήταν διάσημος για τις συντηρητικές επιχειρηματικές αποφάσεις του, οι ανταγωνιστές του στη Βραζιλία έλεγαν αστειευόμενοι ότι ο Σάφρα δάνειζε μόνο ανθρώπους που δεν χρειάζονταν τα χρήματα. Αυτή του η σωφροσύνη όμως ήταν που βοήθησε την οικογενειακή επιχειρηματική αυτοκρατορία να αποφύγει την ανάγκη διάσωσης κατά τις πολλαπλές οικονομικές κρίσεις που σημάδεψαν την πρόσφατη ιστορία της Βραζιλίας.
Η τραγωδία χτύπησε την πόρτα της οικογένειας, όταν ο Έντμοντ πέθανε από εμπρησμό στο διαμέρισμά του στο Μόντε Κάρλο το 1999. Έναν εμπρησμό -αμφιλεγόμενο κατά ορισμένους- για τον οποίο καταδικάστηκε και φυλακίστηκε η νοσοκόμα του και ο οποίος έσπειρε έριδες στους κόλπους της οικογένειας για τη μοιρασιά της περιουσίας.
Όταν ο άλλος αδελφός, ο Μωυσής, αρνήθηκε να πουλήσει το μερίδιό του στην οικογενειακή επιχείρηση, ο Τζόζεφ άνοιξε μια ανταγωνιστική τράπεζα στο Σάο Πάολο, στον ίδιο δρόμο και απέναντι από την οικογενειακή τράπεζα, διεκδικώντας τους ίδιους πελάτες.
Τα δυο αδέρφια κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους ύστερα από δυο χρόνια διαπραγματεύσεων, όταν τελικά ο Μωυσής πούλησε στον αδερφό του το μερίδιο του το 2006, έναντι 2,5 δισ. δολαρίων και αποχώρησε.
Γνωστός και για τη φιλανθρωπική δράση του, όπως και για την αγάπη του για τις Καλές Τέχνες, ο Τζόζεφ Σάφρα είχε δωρίσει γλυπτά του Ροντέν σε ένα δημόσιο μουσείο του Σάο Πάολο, χρήματα σε δύο νοσοκομεία της πόλης, ενώ χρηματοδότησε και την κατασκευή μιας πολυτελούς συναγωγής.
Η διασημότερη, όμως, δωρεά της οικογένειας έγινε μέσω του ιδρύματος Jacob Safra Foundation, το οποίο δώρισε το πρωτότυπο χειρόγραφο της Θεωρίας της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Ισραηλητικό Μουσείο της Ιερουσαλήμ.
Διαβάστε ακόμη:
Peninsula London: Πολυτέλεια, βόλτες με Rolls-Royce και γείτονες με τον Βασιλιά Κάρολο Γ’
Αγορά ακινήτων: Γιατί οι Λονδρέζοι πωλούν πολυτελή σπίτια μέσω WhatsApp
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί