ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διπλή επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και στην υπό εκκαθάριση Λαϊκή Τράπεζα (στην Κυπριακή Δημοκρατία δηλαδή ) εξαπέλυσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο επικεφαλής της MIG Αντρέας Βγενόπουλος. Επί της ουσίας ο επιχειρηματίας έκανε λόγο για ευθείες και αθέμιτες πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη σε συνεργασία με μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση της εισαγγελέως Εφετών που αρχειοθέτησε σειρά κατηγοριών σε βάρος του από την Κύπρο, απόφαση που τερμάτισε «μια μακρόχρονη περίοδο ιδιότυπης ομηρείας».
Η συνέντευξη του
Καταρχήν απεκάλυψε ότι η Λάκη τράπεζα δηλαδή το κυπριακό δημόσιο έχει προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας και διεκδικεί 4 δις. ευρώ. Τόνισε δε ότι από αρχεία της κυπριακής Βουλής προκύπτει ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε δώσει έγκριση για να προχωρήσει αυτό το αίτημα. Μίλησε για εχθρική ενέργεια κατά της χώρας μας, λέγοντας χαρακτηριστικά «τι θα είχε συμβεί, αν η Γερμανία προσέφευγε κατά της Ελλάδας;».
Ο επικεφαλής της MIG σημείωσε ότι βγήκε η απόφαση που έβαλε στο αρχείο την έρευνα για τη Λαϊκή Τράπεζα, βάζοντας έτσι τέλος σε μια μακρόχρονη περίοδο ομηρίας του ιδίου.
«Χάθηκε χρόνος μέχρι να αποδειχτεί ότι δεν είμαστε ελέφαντες».
Όπως είπε, τους επόμενους 12 μήνες αναμένεται μια ακόμα σημαντική απόφαση, με τη διεκδίκηση 1,2 δισ. ευρώ από την Κύπρο γιατί καταστράφηκε η επένδυση του ομίλου και άλλων επενδυτών.
Αυτή η νόμιμη απαίτησή μας δυστυχώς ήταν η αιτία πρωτοφανών εχθροπραξιών από κύκλους της Κύπρου, που ήθελαν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, υπογράμμισε.
Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρθηκε στον Κώστα Βαξεβάνη λέγοντας ότι έχει κάνει σφοδρές επιθέσεις για τις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί με δύο μηνύσεις και υπάρχουν άλλες δεκαεπτά υποθέσεις προς εκδίκαση.
Στις 12 Ιανουαρίου του 2012, ο δημοσιογράφος είχε έρθει στο γραφείο μου, όπως είπε, και ρώτησε αν η εταιρεία κάνει χορηγίες, προσθέτοντας ότι παρέχει υπηρεσίες αποδελτίωσης και πως επειδή η εικόνα του ομίλου δεν ήταν πολύ καλή, «θα μπορούσε να βοηθήσει». Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν κατηγορεί τον δημοσιογράφο για κάτι, διατυπώνει όμως την ερώτηση αν αυτό έπαιξε ρόλο στη μετέπειτα στάση του.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης o Κ. Βαξεβάνης απέκτησε πολιτικά ερείσματα, κάτι που του επέτρεπε να επεμβαίνει στη δικαιοσύνη. Μίλησε για εκφοβισμό προς τις δικαστικές αρχές. Όταν βγαίνει μια απόφαση που τον καταδικάζει, ο εισαγγελέας που το πράττει υφίσταται στοχοποίηση.
Οι ερωτήσεις στη Βουλή
Τα διάφορα θέματα που διαβιβάσει αναβιβάζονται από ορισμένα όργανα της δικαιοσύνης ως θέματα, κατήγγειλε ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Με παραινέσεις του, παρακινεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτουν ερωτήσεις σε υπουργούς, τόνισε ο επικεφαλής της MIG.
Υπενθύμισε ότι έντεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης υιοθετώντας θέσεις του Κ. Βαξεβάνη για την έρευνα που αφορούσε στη MIG και σημείωσε ότι ο υπουργός κ. Παπαγγελόπουλος απαντώντας υποστήριξε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθεί αυτή την υπόθεση.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε λόγο για ανοχή της πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τμήματος της Δικαιοσύνης. «Δεν ξέρω τα κίνητρα της ανοχής που του παρέχεται, αλλά οι συνέπειες στο κράτος δικαίου είναι καταστροφικές».
Ο εισαγγελέας Εφετών
Ο επικεφαλής της MIG κατήγγειλε ότι ο εισαγγελέας Εφετών κ. Αγγελής διέρρευσε έγγραφα. Ως προϊστάμενος δικαστικής συνδρομής έκανε μηνυτήρια αναφορά που χρεώθηκε στην εισαγγελέα διαφθοράς κα Ράικου και εν συνεχεία στην εισαγγελέα εφετών λόγω αρχαιότητας. Όπως ανέφερε, ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του είπε πως δεν γνωρίζει τίποτα προσωπικά ότι λένε οι Κύπριοι. Σε ερώτηση «ποιοι Κύπριοι;» απάντησε «δεν θυμάμαι».
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, η υπόθεση λανθασμένα συνεχίστηκε αλλά τελικά βγήκε το αθωωτικό αποτέλεσμα.
Όπως αποκάλυψε, υπάρχει προκαταρκτική εξέταση για διαρροή απόρρητων εγγράφων από τους κ.κ. Αγγελή και Βαξεβάνη. Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015. Για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει ταχύτατα η υπόθεση; αναρωτήθηκε.
Η διάκριση εξουσιών
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του Εθνους που λέει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος επικοινώνησε με εισαγγελέα δίνοντας οδηγίες σε ποιον άλλο εισαγγελέα να χρεώσει υπόθεση και μίλησε «για ιστορία που ξεφεύγει ολοκληρωτικά». Όπως είπε, νομικά το δημοσίευμα, αλήθεια ή ψέματα, έπρεπε να διαψευστεί για να διαφυλαχτεί το κύρος των εισαγγελέων.
Όταν δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών και δίνεται πολιτική οδηγία, οποιαδήποτε ποινική δίωξη έχει ασκηθεί είναι άκυρη, σημείωσε επικαλούμενος και τις νομικές του γνώσεις.
Η υπόθεση εκβιασμού
Δεν είναι οι μόνοι που έδρασαν έτσι, σχολίασε αναφορικά με την υπόθεση εκβιασμού που βρίσκεται τώρα στο φως της επικαιρότητας. Μίλησε για έναν εξ αυτών που είχε συνεχώς δημοσιεύματα και έστελνε μήνυμα «δώστε λεφτά για να σταματήσουμε». Μετά τις μηνύσεις και τις αγωγές τελικά διαμήνυσε «δώστε συγχωροχάρτι για να τελειώσουμε» και εν τέλει έκλεισε το περιοδικό με εξώφυλλο που ζητούσε συγγνώμη από τη MIG.
Ο Παπασταύρου
Ο κ. Παπασταύρου δεν μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα, υποστήριξε, καθώς όσα έχουν ακουστεί από πολιτικούς δημιουργούν συνθήκες «μη δίκης». Αν δεν επέλθει σύνεση σε όσους διοικούν τη χώρα, όλη η προσπάθεια να χτυπηθεί η διαφθορά δεν μπορεί να προχωρήσει.
Απίστευτα άστοχες ενέργειες
Δεν καταφέρομαι εναντίον του κ. Τσίπρα ή της κυβέρνησης, υποστήριξε απαντώντας σε ερώτηση. Εγώ εξηγώ τις απίστευτα άστοχες ενέργειες του υπ. Δικαιοσύνης. Εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχω μέσα ενημέρωσης, ούτε έχω δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Η ερμηνεία για ό,τι γίνεται σε ό,τι αφορά εμάς ακούει στο όνομα «Βαξεβάνης».
Οι καταγγελίες μου πρέπει να ερευνηθούν από τη δικαιοσύνη αλλά και τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, πρόσθεσε.
Οι τραπεζικές αποφάσεις δεν είναι ποινικά αδικήματα, σχολίασε αναφορικά με τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν πρόσφατα σε δέκα στελέχη της Alpha Bank ΑΛΦΑ +3,17% για το δάνειο προς τον Στ. Ψυχάρη. Οσο και αν διαφωνώ με τη θέση του περί «προσωρινού» για την κυβέρνηση, είπε πως σε ό,τι αφορά στα τραπεζικά δάνεια υπάρχει εμπλοκή πολλών ανθρώπων που πρέπει να πάρουν την απόφαση.
Έκανα το καθήκον μου
Ερωτηθείς για το τι περιμένει από εδώ και πέρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποιοι θα ενδιαφερθούν. Είμαι στη διάθεση όσων θέλουν. Κατ’ εμέ οι καταγγελίες αυτές θα έπρεπε να κινητοποιήσουν οποιαδήποτε αρχή υπάρχει. Δεν εξαρτάται από εμένα. Εγώ το καθήκον μου το έχω κάνει.
Συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούν να μου βάλουν κομματική ταμπέλα». Τα προβλήματα που έχει ο τόπος είναι μεγάλα. Το θέμα της λειτουργίας του κράτους δικαίου είναι πολύ πιο σοβαρό. Χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη δεν έχουμε κράτος, έχουμε το απόλυτο μπάχαλο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»