Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Βεργίνα vs Heineken: Ο δικαστικός πόλεμος και η απειλή για αποζημίωση-μαμούθ

Ευθύνη στη Heineken για αντιανταγωνιστικές πρακτικές που διέπραξε στην Ελλάδα η θυγατρική της, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, διαπιστώνει απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα ενός δικαστικού πολέμου που έχει ξεκινήσει μια δεκαετία με τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (Βεργίνα), όταν η τελευταία προσέφυγε στην ολλανδική Δικαιοσύνη για ζημιές που υπέστη ως αποτέλεσμα παραβίασης του δικαίου του ανταγωνισμού ενώ σε εξέλιξη είναι ανάλογη διεκδίκηση ύψους 300 εκατ. ευρώ για την ίδια υπόθεση στην Ελλάδα, από τη δανέζικη Carlsberg.

Αφετηρία για τη δικαστική αυτή διαμάχη ήταν η απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και την επιβολή προστίμου στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, τη θυγατρική της Heineken στην Ελλάδα, περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης και αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

Η δικαίωση της Βεργίνας ήρθε από το διοικητικό δικαστήριο του Άμστερνταμ που εξέτασε την αγωγή της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης (ΖΜΘ) περί ζημιών που υπέστη ως αποτέλεσμα παραβίασης του δικαίου του ανταγωνισμού.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Heineken είχε αποφασιστική επιρροή στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία σημειώνοντας παράλληλα ότι ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jac Van Herpen, καταδικάστηκε ποινικά για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Τα επόμενα βήματα

Το επόμενο βήμα θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου, σχεδόν σε 40 ημέρες από σήμερα, όπου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση από τις δύο πλευρές υπομνημάτων.

«Πρόκειται για μια απόφαση που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σε παγκόσμιο επίπεδο» σχολιάζει στο mononews ο διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της ΖΜΘ, Νίκος Μπήλιος, συμπληρώνοντας ότι «η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης γίνεται case study σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τις μητρικές εταιρείες».

Η απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου ανοίγει τον δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημίωσης άνω των 160 εκατ. ευρώ. Τι σχολιάζει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Από την πλευρά της η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σχολιάζοντας στο mononews την απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου σημειώνει:

«Η απόφαση που ανακοινώθηκε στις 23/10 είναι καθαρά τεχνική και διαδικαστική πάνω σε μια υπόθεση και απόφαση της Ελληνικής Επιτροπης Ανταγωνισμού από το 2014. Δεν έχει ακόμη γίνει κάποια ακρόαση πάνω στην ουσία της υπόθεσης. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα εξετάσει το τελικό κείμενο της απόφασης και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματά της».

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι η Heineken στην τελευταία της ετήσια οικονομική έκθεση αναγνώριζε πρόβλεψη 478 εκατ. ευρώ έναντι αξιώσεων αποζημίωσης από τις δύο ανταγωνιστικές εταιρείες, Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης και Carlsberg.

Το σημείο εκκίνησης

Η μακροχρόνια δικαστική διαμάχη ξεκίνησε πριν από σχεδόν μια δεκαετία ερευνών στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 31,5 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της Heineken για αντιανταγωνιστικές πρακτικές στην εγχώρια αγορά ζύθου την περίοδο μεταξύ 1998 και 2014.

Η έρευνα αποτυπώθηκε σε έναν ογκωδέστατο φάκελο 8.000 σελίδων και κατά τη διάρκειά της έγιναν 59 επιτόπιοι έλεγχοι σε κάβες, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια-μπαρ καθώς και σε τρεις ζυθοποιίες.

Βάσει των όσων περιέγραφε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η πολιτική της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας περιελάβανε, μεταξύ άλλων, πρακτικές που κατέτειναν σε αποκλειστική προμήθεια στην αγορά επιτόπιας κατανάλωσης με τη χορήγηση σ’ αυτούς σημαντικών χρηματικών και άλλου είδους ανταλλαγμάτων υπό τους όρους όμως αποκλειστικότητας ή/και περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστικούς προμηθευτές, καθώς και με την επιβολή, υπό τις αυτές πάντοτε δεσμεύσεις, εκπτώσεων πίστης και στόχων πωλήσεων.

Κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Αθηναϊκή Ζυθοποιία άσκησε στις αρχές του 2016 προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και αντίστοιχη αίτηση αναστολής εκτέλεσης.

Το Διοικητικό Εφετείο περιόρισε το ύψος του επιβληθέντος προστίμου στο ποσό των 26,733 εκατ. ευρώ και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατέβαλε στο Ελληνικό Δημόσιο το υπόλοιπο ποσό των 13,225 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και η υπόθεση εν τέλει έκλεισε με την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ.

Μετά την αρχική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η δικαστική διαμάχη συνεχίστηκε επί ολλανδικού εδάφους. Ενώ στις 20 Δεκεμβρίου 2020 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Heineken (τελικός μέτοχος) έλαβε αγωγή από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία διεκδικώντας αποζημίωση για ζημιά που υπέστη λόγω της παραβίασης του δικαίου του ανταγωνισμού.

Διαβάστε επίσης:

Βεργίνα VS Heineken: H ελληνική εταιρεία κέρδισε μια δικαστική μάχη κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Vinted: Ένα success story 5 δισ. ευρώ από «δεύτερο χέρι»

Χρυσές λίρες: Μειώθηκε κατά 16,1% το ποσοστιαίο spread των τιμών αγοράς και πώλησης από την Τράπεζα Ελλάδος