Ακριβά σε χρόνο και χρήμα κόστισε το εγχείρημα αναβίωσης του θρυλικού bar restaurant Jackson Hall στον πεζόδρομο της οδού Μηλιώνη στο Κολωνάκι. Ένα concept που χρειάστηκε δέκα ολόκληρα χρόνια και επτά εκατομμύρια ευρώ για να ανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει και πάλι υπό τον όμιλο Βένετη, συμφερόντων του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη. Με τον ίδιο μάλιστα να λέει ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνει απόσβεση της επένδυσης, καθώς τα δεδομένα στην περιοχή έχουν πλέον αλλάξει και ο πεζόδρομος που κάποτε ήταν όλο ζωή, σήμερα έχει ξενοίκιαστα καταστήματα.

«Όταν προχωρήσαμε στη μίσθωση του ακινήτου το 2015 η περιοχή ήταν γεμάτη κόσμο και σήμερα είναι μια έρημη στέπα. Όταν μπήκαμε το Κολωνάκι ήταν ακόμη δυνατό κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Εξάλλου με τις αλλεπάλληλες κρίσεις έχουν αυξηθεί όλα τα κόστη και το κόστος διαβίωσης και δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξει κάτι» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά o επικεφαλής του ομίλου Βενέτη σε δημοσιογραφική συνάντηση με αφορμή τη λειτουργία του Veneti Jackson Hall.

1

«Πυρά» κατά του κράτους  για τη γραφειοκρατία

Το αρχικό κόστος της επένδυσης είχε προϋπολογιστεί σε  δύο εκατ. ευρώ και έφτασε τα επτά εκατομμύρια, ποσό που αφορά στην ανακατασκευή, στις αδειοδοτήσεις, στο εξοπλισμό των καταστημάτων αλλά και στην πληρωμή των μισθωμάτων όλα τα χρόνια που ήταν κλειστό.

Αιτιολογώντας τους λόγους που καθυστέρησε το έργο  ο κ. Μονεμβασιώτης τόνισε ότι στη διάρκεια των χρόνων άλλαξε η νομοθεσία που αφορά στην αδειοδότηση της εστίασης και απαιτούνταν ισόγειος χώρος κάτι που δεν υπήρχε στο παλιό Jackson Hall, οπότε χρειάστηκε να γίνει από την αρχή. Ετσι, ενώ αρχικά διέθετε ημιυπόγειο, ημιώροφο και πρώτο όροφο, ανασκευάστηκε πλήρως και το κτίριο συνολικής επιφάνειας 845 τ.μ. περιλαμβάνει  πλέον το Artisan Bakery, ένα σύγχρονο αρτοποιείο στο ισόγειο, ένα εργαστήριο παραγωγής ψωμιού στον ημιώροφο και το Βar-Restaurant στον πρώτο όροφο.

Μάλιστα ο κ. Μονεμβασιώτης εξαπέλυσε πυρά κατά του κράτους για τον τρόπο αδειοδοτήσεων και τις άλλες ρυθμιστικές διατάξεις που σχετίζονται με την εστίαση τονίζοντας η γραφειοκρατία αποτελεί ένα  «όπλο» του κράτους για να έχει έσοδα από τη στιγμή που δεν ενισχύει την παραγωγικότητα.

«Το κράτος αποψιλώνει ό,τι παράγει σε αυτήν τη χώρα. Μόνο τουρισμό και λίγη εστίαση έχουμε που στο τέλος θα κλείσει. Δημιουργεί επίτηδες με τη γραφειοκρατία προβλήματα προκειμένου να εισπράττει μέσα από τις υπηρεσίες και κάποια στιγμή και η εστίαση θα κλείσει» σημείωσε.

«Πάγος» στο σχέδιο μεταφοράς του εργοστασίου στη Βοιωτία

Το πρόβλημα της γραφειοκρατίας ήταν αυτό που φρέναρε και τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της Βενέτης από τη Λυκόβρυση στη Βοιωτία σε ιδιόκτητη έκταση ωστόσο σχέδιο παγώνει. Όπως είπε ο επικεφαλής του ομίλου «τώρα καταφέραμε και εξασφαλίσαμε άδεια αλλά σκεφτόμαστε να κάνουμε μια νέα αγορά κοντά στην περιοχή που βρισκόμαστε ώστε να είμαστε κοντά στην Αττική για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα μεταφοράς του προσωπικού. Δεν βρίσκουμε στην Αττική προσωπικό πόσο μάλλον στη Βοιωτία».

Το ζήτημα του προσωπικού αποτελεί πρόβλημα γενικότερα, τόσο για τον όμιλο, στον οποία απασχολούνται 1.750 εργαζόμενοι, όσο γενικότερα και για τον κλάδο της εστίασης.

«Το πρόβλημα με το προσωπικό είναι μεγάλο. Μειώνουμε τα επίπεδα εξυπηρέτησης στους πελάτες και δεν κάνουμε καινούργια καταστήματα μέχρι να δούμε τι θα γίνει».

Ενώ αναφορικά με την εστίαση αλλά και τον κλάδο των αρτοποιών ο κ. Μονεμβασιώτης, ο οποίος είναι και πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής, είπε ότι είναι δύο κλάδοι που βρίσκονται υπό διωγμό τονίζοντας ότι οι μικρές αλυσίδες καφέ είναι σε διαδικασίες πώλησης γιατί δεν τα βγάζουν πέρα ενώ και τα αρτοποιεία είναι αντιμέτωπα με το ενεργειακό κόστος και το κόστος των πρώτων υλών. Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο ανατιμήσεων στον καφέ σημείωσε ότι η Βενέτης έκανε τον Ιανουάριο ανατιμήσεις στον καφέ και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει μια διεθνής και εσωτερική κερδοσκοπία για προϊόντα όπως ο καφές και η σοκολάτα.

Στα 150 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις του Ομίλου

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ομίλου Βενέτη ανήλθε το 2024 στα 75 εκατ. εκατ. ευρώ έναντι 64 εκατ. € το 2023, σημειώνοντας αύξηση 17%. Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου έφτασαν το 2024 τα 5,3 εκατ. ευρώ από 6,4 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας μείωση 15%. Οι συνολικές πωλήσεις όλων των σημάτων του ομίλου ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά στο δίκτυο καταστημάτων η εταιρεία διαθέτει σήμερα 130 σημεία πώλησης.

Στρατηγικός στόχος της ΒΕΝΕΤΗ για το 2025 είναι να επενδύσει στην εξαγορά μικρών, οικογενειακών, ελληνικών εταιρειών παραγωγής ποιοτικών προϊόντων. Παράλληλα κινείται στην κατεύθυνση εξασφάλισης πρώτων υλών παραγωγής που προέρχονται από τον τόπο μας, όπως το γάλα και το λάδι. Mε στόχο την παραγωγή και χρήση μόνο φυσικών πρώτων υλών στα προϊόντα της, η εταιρεία δραστηριοποιείται πλέον στην αγορά του φρέσκου γάλακτος, στη Βοιωτία και του ελαιολάδου, στην Ολυμπία Ηλείας.

Όσον αφορά την νεοαποκτηθείσα εταιρεία ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ, έχει μπει σε διαδικασία εξυγίανσης. Παράλληλα λανσάρονται νέα προϊόντα στον χώρο του ποιοτικού παγωτού μόνο με φρέσκο γάλα, όπως η νέα σειρά «ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ 1967» με συνταγές της εποχής εκείνης, που εισέρχεται στην αγορά τόσο του παγωτού retail όσο και του παγωτού για τζελατερίες. Η εταιρεία θα επενδύσει στην απόκτηση νέου σύγχρονου εξοπλισμού, στην αναβάθμιση των καταστημάτων του σημερινού δικτύου και στην ανάπτυξη νέων σημείων πώλησης με νέο concept καταστημάτων.

Διαβάστε επίσης

Bενέτη: Ανοίγει ξανά το Jackson Hall, το θρυλικό στέκι στον πεζόδρομο της Μηλιώνη

Γιώργος Πιτσιλής στη HORECA: «Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν»

Fourlis: 64 στελέχη άσκησαν stock options για 843.300 μετοχές