ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου πρόκειται να ολοκληρωθεί το «πολύπαθο» έργο της ανάπλασης της Βασιλίσσης Όλγας σύμφωνα με όσα ανέφερε στο mononews o Διευθύνων Σύμβουλος της Ανάπλασης Δημοσίων Χώρων Α.Ε. Πολυχρόνης Ακριτίδης, εταιρείας που τρέχει το έργο υπό την εποπτεία του δημοσίου.
Το έργο προϋπολογισμούς 4,6 εκατ. ευρώ, εκτός του ότι έφερε στην επιφάνεια σημαίνοντα αρχαιολογικά ευρήματα, θα μετατρέψει την Βασιλίσσης Όλγας σε έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας που θα αποσυμφορήσει τον κυκλοφοριακό κομφούζιο στην ευρύτερη περιοχή, προσφέροντας σε κατοίκους και τουρίστες έναν αστικό περίπατο με πολιτισμική αξία.
Σύμφωνα με τον κύριο Ακριτίδη, η πρώτη παράδοση έχει ολοκληρωθεί για το κομμάτι που αφορούσε στου πεζούς στις αρχές το Απριλίου, ενώ το τμήμα που αφορά τον δρόμο και τη διέλευση του τραμ προχωράει με το ηλεκτρολογικό κομμάτι και πιθανές καθυστερήσεις στις παραγγελίες των εξοπλισμών. Συνεπώς, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ανάπλασης ΑΕ., μέχρι το τέλος του Αυγούστου έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου εκτιμάται πως το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, χωρίς μεγάλες αποκλείσεις από το τελευταίο επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα.
Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις ίσως εντοπιστούν στο πεδίο των αρχαιολογικών ευρημάτων. Σύμφωνα με τον κύριο Ακριτίδη, δεν μπορεί ακόμη με σιγουριά να ορισθεί το ζήτημα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων, όπως ανέφερε την επόμενη εβδομάδα θα περάσουν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο «ΚΑΣ» οι προτεινόμενες «λύσεις» της ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων, πράγμα που θα ξεκαθαριστεί με την απόφαση, δηλαδή το αν τα εκθέματα θα είναι καλυμμένα, αν θα είναι περιφραγμένα, με στέγαστρο κτλ. , με βάση τις διάφορες προτάσεις που έχουν γίνει.
Όπως εξήγησε το κομμάτι των πλακοστρώσεων ως και το τραμ έχει παραδοθεί στους πεζούς και έχει απομείνει ένα κομμάτι που αφορά την πεζοδρόμηση στο σημείο των ευρημάτων, καθώς εκεί υπάρχει ένας εργοταξιακός χώρος, που δεν θα μπορούσε να παραδοθεί.
Ήδη ο φορέας υλοποίησης προχωράει με το κομμάτι του τραμ από το Σύνταγμα μέχρι τον σταθμό Φιξ, το οποίο έχει κλείσει και πρόκειται να επαναλειτουργήσει στις 15 με 20 Ιουνίου, ενώ στα τέλη του Αυγούστου θα χρειαστεί ίσως να κλείσει και πάλι για ένα 15νθήμερο, για την ολοκλήρωση των εργασιών που αφορούν σε ηλεκρομηχανολογικά ζητήματα και θέματα ασφαλείας.
Παράλληλα, το κομμάτι των αρχαιοτήτων στο σημείο του πλακόστρωτου επηρεάζει τη συνολική ολοκλήρωση του έργου που θα ενωθεί με το Ζάππειο και ίσως χρειαστεί να κλείσει ο πεζόδρομος για τη δημιουργία διελεύσεων και πρόσβασης σε εργοταξιακούς χώρους.
Επίσης, το τμήμα του δρόμου έχει ολοκληρωθεί και δεν εκτιμάται ότι θα παρακωλυθεί περεταίρω, ωστόσο θα παραμείνει κλειστό λόγω των εργασιών του τραμ για λόγους ασφαλείας έως ότου ολοκληρωθεί.
Το έργο
Το έργο αφορά τη μετατροπή της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας σε πεζόδρομο, ώστε να διαμορφωθεί ένας ευρύς κοινόχρηστος χώρος που θα ενοποιεί τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου με το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο και θα ολοκληρώνει τον αρχαιολογικό περίπατο από τον Κεραμεικό ως το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Η μελέτη εκτείνεται από τη συμβολή της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας με τη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου και τη Λεωφόρου Αρδηττού μέχρι τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Αμαλίας, συμπεριλαμβανομένου του χώρου που περιβάλει την πύλη του Αδριανού.
Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του επικεφαλής της Ανάπλασης Α.Ε., κ. Ακριτίδη, η ανάπλαση «είναι ένα έργο που αφορά στη χρήση του κοινού με ταυτόχρονη διέλευση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Αυτός είναι ο σκοπός του έργου αυτού».
Ωστόσο αποτελεί ένα ακόμα δημόσιο έργο που πέρασε από «χίλια κύματα» για να ξεκινήσει και να φτάσει στην ολοκλήρωση. Η ανάπλασης της Βασιλίσσης Ολγας που συζητιέται εδώ και 28 χρόνια, ενώ έκλεισε τον Μάιο του 2020 κατά την πανδημία, ξεκίνησε ουσιαστικά να υλοποιείται το 2023, με σκοπό να αναμορφωθεί μια συνολική επιφάνεια 28.360 τ.μ., που περιλαμβάνει πέρα από τις διαμορφώσεις και εξοπλισμούς, φυτεύσεις δένδρων, θάμνων και επιφάνειες χαμηλής βλάστησης.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα
Στα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στην επιφάνεια με τις ανασκαφές για την ανάλαση της βασιλίσσης Όλγας, περιλαμβάνεται συγκρότημα του 2ου μ.Χ. αιώνα, με περίστυλη αυλή και πολλά δωμάτια, των οποίων τα δάπεδα καλύπτονται με ψηφιδωτή διακόσμηση, κινητά ευρήματα όπως επιγραφές, γλυπτά, και βωμίσκος του Απόλλωνα.
Στα κινητά ευρήματα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 21 επιγραφές και γλυπτά (Αθηνάς, Αφροδίτης, Διονύσου Πανός, Σατύρου και χορευτριών), καθώς και βωμίσκος των μέσων του 1ου αι. μ.Χ. αφιερωμένος στον Απόλλωνα.
Παράλληλα, κατά τη ίδια έρευνα, εντοπίστηκαν νότια του Ζαππείου, «τμήματα οικοδομήματος, τα οποία πιθανώς συνδέονται με το μεγάλο ρωμαϊκό λουτρό που είχε μερικώς ερευνηθεί το 1873- 4 και το οποίο, σύμφωνα με τον Ιωάννη Τραυλό, ίσως είναι αυτό που έχει περιγράψει ο Λουκιανός, στο έργο του Ιππίας (4.4)», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού.
Διαβάστε επίσης:
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Εγκαίνια για την τρίτη μονάδα απορριμμάτων Πελοποννήσου – Τα 3 projects που ωριμάζουν
Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος: Αποζημίωση 115 εκατ. ευρώ στην Ολυμπία Οδό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπρα ντε φερ ΡΑΑΕΥ – ΔΕΔΔΗΕ για το WACC: Ως 7,2% θέλει η ΡΑΑΕΥ-Σήμερα οι αποφάσεις
- Νέα πλατφόρμα για τα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής – Πώς θα λειτουργεί
- Συμμαχία Χαρδαλιά – ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο
- Phos Βank: Πότε θα πάρει άδεια η τράπεζα της Εκκλησίας – «Τρέχει» η ΑΜΚ των 30 εκατ. ευρώ
