• Business

    Βασίλης Ψάλτης – Ανδρέας Σιάμισιης: Χρειάζεται ευρωπαϊκό ρυθμιστικό σχέδιο για την πράσινη μετάβαση

    Βασίλης Ψάλτης - Ανδρέας Σιάμισιης

    Βασίλης Ψάλτης – Ανδρέας Σιάμισιης


    Πληθαίνουν οι φωνές, τόσο των τραπεζιτών όσο και εκ μέρους της βιομηχανίας, για την απουσία συγκεκριμένου ρυθμιστικού πλαισίου εκ μέρους της ΕΕ προκειμένου να οργανωθεί η περίφημη «πράσινη» μετάβαση.

    Κι αυτό δε συμβαίνει παραμονές των ευρωπαϊκών εκλογών.

    Τόσο ο Ανδρέας Σιάμισιης CEO της Hellenic Energy όσο και ο Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, ανέδειξαν το γεγονός με παρέμβασή τους το απόγευμα της Τετάρτης στο Συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Ο κ. Σιάμισιης είπε πως οι εταιρείες ενέργειας είναι οι πρωτεργάτες στην «πράσινη» μετάβαση. Ανέφερε επίσης πως τα ΕΛΠΕ πριν από λίγα χρόνια στήριζαν το 90% της δραστηριότητάς τους στο ορυκτό καύσιμο. Μέσω επενδύσεων δημιουργήσαμε, όπως είπε, έναν δεύτερο πυλώνα ανάπτυξης, της ΑΠΕ, και έναν τρίτο, μικρότερο, που περιλαμβάνει τα βιοκαύσιμα και το υδρογόνο.

    Πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις, ανέφερε, αλλά δεν υπάρχει ρεαλισμός στις αποφάσεις των πολιτικών και της ΕΕ. «Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη να γυρίσεις τον διακόπτη και να θέλεις πράσινη ενέργεια».

    Από την πλευρά του ο CEO της Alpha Bank  είπε πως δεν έχουμε ευρωπαϊκό σχέδιο μετάβασης, ένα ρυθμιστικό σχέδιο που να δίνει κατευθύνσεις.

    «Εμείς έχουμε πει πως θα χορηγήσουμε 4,4 δισ. δάνεια ως το 2026 στην «πράσινη» μετάβαση, σε δίκτυα, στην αποθήκευση ενέργειας . Ζητάμε κανόνες για να επανακαθοριστούν τα πράγματα».

    Συμπληρώνοντας ο κ. Σιάμισιης ζήτησε σταθερότητα στις αποφάσεις, για να πάρουμε το ρίσκο των επενδύσεων. Και αποκάλυψε πως δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και αδειοδότηση για το υδρογόνο.

    Νωρίτερα, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, επανέλαβε τον στόχο για ενοποίηση των αγορών κεφαλαίου στην Ευρώπη αλλά και της τραπεζικής ένωσης, εξέλιξη που θα ενεργοποιήσει 480 δισ. ευρώ στη ζώνη του Ευρώ.

    Επανέλαβε δε πως το 2025 τα stress tests που θα γίνουν θα λάβουν υπόψιν τους την ενεργειακή μετάβαση.

    Διαβάστε επίσης

    ΚΡΙ-ΚΡΙ: Αύξηση κερδών στα €6,82 εκατ. το α’ τρίμηνο – Στα €9,86 εκατ. τα EBITDA

    ΟΠΑΠ: Στα €113,3 εκατ. διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο

    Κρουαζιέρα: Συνάντηση CLIA με τοπικές αρχές Μυκόνου για την υπεύθυνη διαχείριση του τουρισμού



    ΣΧΟΛΙΑ