ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Tο πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου FSRU στο Βόλο της Mediterranean Gas Α.Ε τόνισε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Βασίλης Πετκίδης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Τόνισε ότι η επένδυση ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί μέσα στο 2023 ενώ το πλοίο FSRU θα αποκτηθεί με leasing. Η ένταξη της επένδυσης στη λίστα των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Repower, αποτελεί στόχο της διοίκησης.
Το έργο θα τηρεί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, τονίστηκε όπως και ότι για τη χωριθέτησή του, ήδη εξετάζονται εναλλακτικές τοποθεσίες , καθώς πλέον το λιμάνι του Βόλου δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή.
Οι τοποθεσίες που εξετάζονται είναι επίσης κοντά στο Βόλο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η τροποποίηση της άδειας από τη ΡΑΕ, και μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει το πρώτο market test ώστε μέχρι τον Οκτώβριο να έχει ολοκληρωθεί και το δεσμευτικό market test, ενώ θα έχει ξεκινήσει και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Στη μετοχικό κεφάλαιο της «MEDITERRANEAN GAS» συμμετέχουν οι εταιρείες NORION Ltd με ποσοστό 9%, VAPIANDO Ltd, με ποσοστό 71% του κ. Θεόδωρου Θεοδωρόπουλου) και η Goldenport Marine Ltd (Γιάννης Δράγνης) με ποσοστό 20%. Όπως ειπώθηκε, υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του FSRU, όπως και μεγάλο ενδιαφέρον για δέσμευση δυναμικότητας.
Όπως ανέφερε ο κ. Πετκίδης: «Πρόκειται για έναν πλωτό σταθμό προσωρινής αποθήκευσης και αεροποίησης LNG, εμπνευσμένο από το ταξίδι των Αργοναυτών, που έρχεται να ρίξει άγκυρα στο Βόλο. Μια στρατηγικά επιλεγμένη τοποθεσία, με πλεονεκτική θέση στο δίκτυο προμήθειας και διανομής φυσικού αερίου, δημιουργώντας έτσι μια νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου, που θα διοχετεύεται στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα και στα κράτη της Νοτιανατολικής Ευρώπης».
Οι εγκαταστάσεις της μονάδας θα περιλαμβάνουν:
-Πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU).
-Πλωτή προβλήτα με πολλαπλά σημεία πρόσδεσης / πλωτές σημαδούρες για πρόσδεση του FSRU στην πρύμνη και την πλώρη.
-Υποθαλάσσιοι και χερσαίοι αγωγοί φυσικού αερίου για έγχυση στα Εθνικά και Διασυνοριακά Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.
-Δεξαμενές αποθήκευσης LNG, συνολικής χωρητικότητας περίπου 170.000 κυβικά μέτρα.
-Εκφόρτωση από μεταφορείς LNG σε κρυογονικές δεξαμενές FSRU.
-Αντλίες αναρρόφησης LNG σε μονάδα αεριοποίησης με δυναμικότητα τροφοδοσίας 300 κυβικά μέτρα LNG ανά ώρα.
-Αεριοποίηση LNG με μονάδες χωρητικότητας 250 MMSCFD έκαστη.
-Η μέση και μέγιστη ικανότητα αεριοποίησης της πλωτής μονάδας υπολογίζεται σε 590.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα, και 884.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα αντίστοιχα.
-Συνολική ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης του τερματικού σταθμού: 4,6 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Ισχυρές συνεργασίες
Η Mediterranean Gas στα πλαίσια υλοποίησης του μεγάλου προτζεκτ έχει συνάψει συνεργασίες με μερικά από τα κορυφαία ονόματα του κλάδου όπως, η ExxonMobil LNG Market Development Inc, η Klaipedos Nafta και η BW LNG.
Στην εκδήλωση πραγματοποίησε ομιλία ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) κ. Mohammad Sanusi Barkindo με θέμα «Διεθνείς ενεργειακές προκλήσεις: πετρέλαιο και φυσικό αέριο».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια