Λύθηκαν τα διαδικαστικά ζητήματα που πριν λίγες ημέρες οδήγησαν την Mediterranean Gas σε αίτηση πτώχευσης στο Ειρηνοδικείο Βόλου, και οι μέτοχοί της (Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος και Πάρης Δράγνης) ανακάλεσαν την αίτηση πτώχευσης.

Αυτά αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mediterranean Gas, κ. Βασίλειος Πετκίδης, μιλώντας στο mononews.gr, σχολιάζοντας την είδηση που ήδη είχε κυκλοφορήσει στα τοπικά μέσα του Βόλου, και ειδικότερα στο magnesianews.gr, για την κατάθεση αίτησης πτώχευσης από την Mediterranean Gas στο Ειρηνοδικείο Βόλου αναφέροντας ότι η εταιρεία έχει «σημαντικές οφειλές που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ τις οποίες δεν μπορεί να αποπληρώσει παρά το μετοχικό κεφάλαιο του 1,6 εκ. ευρώ».

Ο κ. Πετκίδης σημείωσε, ότι τα προβλήματα που οδήγησαν στην κατάθεση αίτησης πτώχευσης ξεπεράστηκαν και ότι έχει δρομολογηθεί η πληρωμή των οφειλών καθώς οι μέτοχοι συνεχίζουν να στηρίζουν το project.

Πηγές αναφέρουν, ότι η πλευρά  της οικογένειας Δράγνη έχει καταβάλει 1,6 εκ. ευρώ μέχρι σήμερα, αλλά το σχέδιο για τη δημιουργία του ΑΡΓΩ FSRU χρειάζεται ακόμη πολλά χρόνια χρηματοδότηση και στήριξη μέχρι την υλοποίησή του και αυτό «κούρασε» τους χρηματοδότες του, οι οποίοι ωστόσο λίγο μετά άλλαξαν γνώμη,

Την περίοδο αυτή, αναμένεται η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και ακολούθως μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται η οριστικοποίηση των συζητήσεων για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας της ρουμανικής Transgas, κάτι που αν συμβεί θα ενισχύσει σημαντικά την ομάδα των μετόχων της εταιρείας.

Μέσα στο 2024 θα πραγματοποιηθεί το δεσμευτικό μάρκετ τεστ, που θα οδηγήσει και στη λήψη της επενδυτικής απόφασης.

Τι περιλαμβάνει το project

Σύμφωνα με το πλάνο της Mediterranean Gas, το έργο περιλαμβάνει:

– Πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU).

– Πλωτή προβλήτα με πολλαπλά σημεία πρόσδεσης / πλωτές σημαδούρες για πρόσδεση του FSRU στην πρύμνη και την πλώρη.

– Υποθαλάσσιους και χερσαίους αγωγούς φυσικού αερίου για έγχυση στα Εθνικά και Διασυνοριακά Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.

– Δεξαμενές αποθήκευσης LNG, συνολικής χωρητικότητας 170.213 κυβικά μέτρα.

– Εκφόρτωση από μεταφορείς LNG σε κρυογονικές δεξαμενές FSRU.

– Αντλίες αναρρόφησης LNG σε μονάδα αεριοποίησης με δυναμικότητα τροφοδοσίας 300 κυβικά μέτρα LNG ανά ώρα.

– Αεριοποίηση LNG με μονάδες χωρητικότητας 250 MMSCFD έκαστη.

Σημειώνεται ακόμη ότι η μέση και μέγιστη ικανότητα αεριοποίησης της πλωτής μονάδας υπολογίζεται σε 590.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα, και 884.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα αντίστοιχα, ενώ η συνολική ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης του τερματικού σταθμού θα φτάνει τα 4,6 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο επιχειρηματίας Βύρων Νικολαΐδης συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν

Hellas Res: Με νέο business plan η κοινή εταιρεία Enel-Macquarie – Πού επεκτείνεται

Μαθιός Ρήγας (COP 28): Η ενεργειακή ασφάλεια και η μείωση εκπομπών συνδυάζονται