ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέες επενδυτικές κινήσεις προετοιμάζει, με ορίζοντα το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ο επιχειρηματίας Βασίλης Κάτσος μέσω του VNK Capital.
Μετά το «χρυσό» deal της εξαγοράς της Pharmathen από την Partners Group τον περασμένο Ιούλιο, o δραστήριος επιχειρηματίας αναμένεται να προχωρήσει σε νέες κινήσεις με «όχημα» τo VNK Capital που διατηρεί με την αδελφή του, Nέλλυ Κάτσου, σε κλάδους που ήδη έχει παρουσία, εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο για είσοδο και σε νέους.
«Αυτή τη στιγμή σε δύο από τους υφιστάμενους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούμαστε, είμαστε πολύ κοντά στο να υπάρξουν ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις στις αρχές του 2022» σημειώνει ο κ. Κάτσος στο mononews.
«Ένα βασικό κομμάτι της διαδικασίας είναι να συμφωνήσεις ότι δεν διαφωνείς. Εμείς έχουμε περάσει αυτό το στάδιο ως διαδικασία και στις δύο περιπτώσεις, άρα από εκεί αρχίζει να γίνεται πιο διαδικαστικό. Παράλληλα ίσως να προστεθεί και μία τρίτη περίπτωση» προσθέτει.
«Οι μηχανές ζεσταίνονται»
Μετά το 2020, το οποίο λόγω της πανδημίας ήταν μία χρονιά «ηρεμίας» όσον αφορά στις κινήσεις που γίνονταν στο επιχειρηματικό πεδίο, το 2021 αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Κάτσο, μία χρονιά που επανερχόμαστε σε μία σταθερότητα.
«Οι μηχανές ζεσταίνονται και είμαστε έτοιμοι να μπορέσουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα» τονίζει.
Επισημαίνει παράλληλα ότι το VNK Capital εξετάζει κι άλλους χώρους που θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να επενδύσει ενώ σημειώνει μέσα από κάποιες διαδικασίες που ανοίγονται «πλέον υπάρχει και η δυνατότητα αυτές οι επενδύσεις να είναι σε πιο διευρυμένες γεωγραφικές ενότητες, πέραν της χώρας μας, με βάση όμως την Ελλάδα».
«Θεωρούμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα γίνουν σημαντικά πράγματα και ίσως κάποια να «αναταράξουν» ευχάριστα κάποιες αγορές» επισημαίνει.
«Βασική αρχή ο επιχειρηματίας να ονειρεύεται»
Για τον Βασίλη Κάτσο υπάρχει μία βασική αρχή στο επιχειρείν η οποία πλέον το 2021 φαίνεται ότι επανέρχεται κατά τις συζητήσεις που γίνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Ανεξάρτητα πως μετρά οποιαδήποτε έρευνα το επίπεδο επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα υπάρχει μία βασική μέτρηση για εμένα: ο επιχειρηματίας να ονειρεύεται. Πλέον το 2021 αυτό άρχισε να επανέρχεται στην επιχειρηματικότητα, στην ουσία των συζητήσεων σε αρκετές εταιρείες. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα με εταιρείες στόχους που μας ενδιαφέρουν» επισημαίνει.
Όπως εξηγεί, αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία συνθήκης «win-win» η εταιρεία- συνομιλητής να διαθέτει επίσης την ίδια ένταση και πάθος για να αποτελέσει στόχο για συνεργασία.
«Το 2021 μας δόθηκε η δυνατότητα να καθίσουμε στο τραπέζι αρκετών συζητήσεων και σε κλάδους που έχουμε ήδη επενδύσει αλλά και σε άλλους κλάδους που πιθανότατα να εξετάζουμε την είσοδο μας. Έχουμε δύο κατευθύνσεις. Η μία -στην οποία μας έβαλε ένα διάλειμμα ο Covid- είναι η επανεπένδυση σε ήδη υφιστάμενους κλάδους, μέσα από εταιρείες που ήδη συμμετέχουμε και η δεύτερη, η είσοδος μας σε νέους κλάδους» σημειώνει.
«Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η εξαγορά της Pharmathen»
Για τον κ. Κάτσο η πρόσφατη εξαγορά της Pharmathen εκτός από επιτυχία της διοίκησης αποτελεί και μία ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι διατηρήθηκε το ίδιο management και η ίδια στρατηγική.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει πολλά να δώσει ακόμα στο επιχειρείν καθώς και πολλές «κρυμμένες δυνάμεις με τη δυνατότητα να δημιουργήσει αρκετά επιτυχημένα stories. Με δεδομένο ότι υπάρχουν εταιρείες με αξία, πάνω στις οποίες δουλεύοντας και επενδύοντας μπορείς να δημιουργήσεις σημαντικά success stories».
«Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα. Το μειονέκτημα είναι το μέγεθος των εταιρειών. Δεν έχουμε πολλούς μεγάλους οργανισμούς. Τα παραδείγματα της Pharmathen, της Chipita, της Vivartia της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι η εξαίρεση.
Υπάρχει όμως και ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Ότι σχεδόν όλοι οι κλάδοι της χώρας, με εξαίρεση ίσως την ενέργεια, είναι κατακερματισμένοι. Άρα υπάρχει μία σημαντική ευκαιρία για ενοποίηση δυνάμεων. Είναι πολλοί οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που έχουν τη δυνατότητα της ενοποίησης δυνάμεων» σημειώνει ο Βασίλης Κάτσος.
Οι επενδύσεις της VNK έως τώρα
Η VNK την τελευταία τριετία κυρίως προχώρησε σε ένα «κρεσέντο» επενδύσεων στη χώρα μας και έχει στο χαρτοφυλάκιό της:
Στον χώρο των τροφίμων, την Παλίρροια, μία εταιρεία με πάνω με 90% εξωστρέφεια που απασχολεί γύρω στα 2.000 άτομα διεθνώς, με παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, Κίνα, Βουλγαρία, Ιορδανία και μία μικρή μονάδα στη Νότιο Αφρική. Επίσης στον χώρο των τροφίμων, την Cafetex επίσης που ασχολείται με την παραγωγή καφέ, διαθέτει το δικό της brand Coffeway στα σούπερ μάρκετ καθώς και μερίδιο αγοράς στον χώρο του private label άνω του 80% και παράλληλα έχει ξεκινήσει τα πρώτα της βήματα προς την εξωστρέφειά της.
Στον χώρο του real estate, με τη συμμετοχή της μέσω της Voxcove Holdings μαζί με την Olympia Group του Πάνου Γερμανού στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda με 10%, σε ένα project που έχει μπει σε δυναμική πορεία υλοποίησης.
Στον χώρο του φαρμάκου δραστηριοποιείται με την κοινοπρακτική εταιρεία Ιnnovis, μαζί με την οικογένεια Βασιλόπουλου (πρώην Specifar), η οποία τα τελευταία δύο χρόνια εξαγόρασε και συγχώνευσε διάφορα φαρμακευτικά assets. Σήμερα έχει κύκλο εργασιών περίπου 85 εκατ. ευρώ και αποτελεί μία από τις 5 μεγαλύτερες φαρμακευτικές στη χώρα μας με εμπορική παρουσία.
Στον χώρο του Healthcare δραστηριοποιείται μέσω της επένδυσης, αρχικά σαν minority και αργότερα με εξαγορά, με τη διαγνωστική κλινική Sea Medical Health που εξελίχθηκε σε ιατρικό κέντρο στη Μύκονο. Το πλάνο τα επόμενα χρόνια είναι να μετεξελιχθεί σε ένα δίκτυο ιατρικών κλινικών σε περιοχές με υψηλής αξίας τουρισμού εντός και εκτός Ελλάδας, για παροχή ιατρικών υπηρεσιών.
Τέλος, όσον αφορά στις συμμετοχές της VNK, όντας από τους πρώτους επενδυτές που εμπιστευτήκαν το Virtus Capital του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, όπως εξηγεί ο κ. Κάτσος πλέον «είμαστε μέτοχοι μειοψηφίας στο νέο εγχείρημα της Ideal. Είμαστε κοντά να ακούσουμε τα επόμενα βήματα και να τα στηρίξουμε».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike