ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ελλάδα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν ψηλά στην ατζέντα των επενδυτών.
Μεγάλοι διεθνείς οίκοι έκαναν λόγο για δυναμική επιστροφή της χώρας μας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη και προέβλεπαν deals δισεκατομμυρίων ευρώ για την φετινή χρονιά.
Η κρίση του κορονοϊού άλλαξε βίαια τον ρου της οικονομίας και δημιούργησε νέα δεδομένα για τους «παίκτες του επιχειρείν».
Πως αντιμετωπίζει τη νέα πραγματικότητα η επενδυτική κοινότητα; Πόσο διαφοροποιείται η στρατηγική και ο σχεδιασμός της; Τι είδους επενδυτές μπορεί να προσελκύσει η ελληνική αγορά την επόμενη μέρα;
Για όλα τα παραπάνω αλλά και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μίλησε στο mononews.gr ο επικεφαλής της VNK Capital και μέτοχος στην Pharmathen, Βασίλης Κάτσος ένας από τους πιο δραστήριους Έλληνες επενδυτές, ο οποίος έχει προχωρήσει σε σημαντικές τοποθετήσεις τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά (π.χ Παλίρροια, Cafetex, Innovis).
Η χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Κάτσο θα παραμείνει στο ραντάρ των εγχώριων και ξένων κεφαλαίων και μετά την κρίση του κορονοϊού. Δεν αποκλείει μάλιστα την πιθανότητα αφότου «καθίσει η σκόνη» να μεγαλώσει η διάθεση για επενδύσεις στην Ελλάδα. Και αυτό, όπως λέει χάρη και στους επιτυχημένους χειρισμούς που έγιναν από την κυβέρνηση για την ανάσχεση της πανδημίας, οι οποίοι βελτίωσαν αισθητά τη διεθνή εικόνα της χώρα και έδειξαν πως κινείται προς την σωστή κατεύθυνση για να οικοδομήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό δημόσιο τομέα.
Ανάμεσα στους επενδυτές που παρακολουθούν ενεργά την ελληνική αγορά είναι και η VNK Capital. Αν και προς στιγμήν τηρεί στάση αναμονής, η εταιρεία του κ. Κάτσου εξετάζει διάφορες ευκαιρίες που θα μπορούσαν με την κατάλληλη στήριξη να μεγαλώσουν το αποτύπωμα και την προστιθέμενη αξία τους. Η Ελλάδα, επισημαίνει, ο έμπειρος μάνατζερ διαθέτει κλάδους με προοπτικές που μπορούν να προσελκύσουν σοβαρούς επενδυτές ενώ θεωρεί πως «η εποχή για τους επενδυτές- κοράκια στην Ελλάδα έχει τελειώσει».
Όπως λέει δεν βλέπει για ποιο λόγο θα πρέπει να επανεμφανισθούν στο προσκήνιο, με δεδομένο πως από τον Μάιο και έπειτα θα αρχίσει να επιστρέφει μια στοιχειώδης κανονικότητα. Εκτιμά μάλιστα πως δεν πρόκειται να «χαθούν» πολλά από τα deals που έχουν δρομολογηθεί και φέρνει ως παράδειγμα την είσοδο της BC Partners στην Pharmathen. Μια συμφωνία που προχώρησε παρ’ ότι το διάστημα των διαπραγματεύσεων επιβλήθηκαν τα capital controls. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε το γεγονός πως η Pharmathen ξεπέρασε χωρίς πρόβλημα τα εμπόδια που ύψωσαν οι κεφαλαιακή περιορισμοί.
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας πως η χώρα έχει τις δυνατότητες να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Εκτιμά πως η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση καθώς ανακτά την εμπιστοσύνη των ξένων χάρη στην «καλή δουλειά που έκανε η κυβέρνηση». Βέβαια, διευκρινίζει πως η επόμενη μέρα θα είναι τελείως διαφορετική, με την τεχνολογία να διεισδύει περισσότερο στο επιχειρείν και το ηλεκτρονικό εμπόριο να κερδίζει έδαφος αλλά και την μεγαλύτερη κρατική παρεμβατικότητα να αποτελεί μια νέα πραγματικότητα.
Σχολιάζοντας τέλος το project του Ελληνικού, όπου συμμετέχει από κοινού με τον Πάνο Γερμανό, ο κ. Κάτσος σημειώνει πως η πανδημία δεν έχει επηρεάζει την πρόοδο και τονίζει πως η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την άδεια καζίνο ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του έργου. Ξεκαθαρίζει πως δεν απασχολεί την κοινοπραξία η πώληση επιπλέον ποσοστού στην Lamda Development καθώς «προέχει η έναρξη του έργου που βάζει την Ελλάδα στο παγκόσμιο χάρτη του real estate».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike